18 Ekim 2011 Salı

İran'ın Almanya Büyükelçisi 'Kürt Katili' Çıktı

Perwer Yaş -ANF
 
 
İran’ın Almanya Büyükelçisi Ali Rıza Şeyh Attar, 1980-1985 yılları arasında Kürdistan eyaletinin valiyken Kürtlere yönelik uygulanan katliamları yönetmekle suçlanıyor. İranlı muhalif örgütlerin “istenmeyen adam” ilan edilmesini istedikleri Attar’ın ismi bugün yapılan “Goethe-Hafız” konferansının programından çıkartıldı.

1979 yılındaki İran İslam Devrimi’nin ilanın hemen ardından 17 Ağustos günü devrimin lideri Humeyni, Kürtlere yönelik politikalarını açıkladı. Humeyni, devrimin varlığını kabul etmeyen Kürtlere karşı “kutsal savaş” ilan etmişti. Kürdistan’a giren devrim muhafızları kentleri ve köyleri bombalıyor, sivilleri kurşuna diziyordu.

İran’ın resmi kayıtlarına göre o dönem 832 Kürt idam edildi. Hafızlarda kalan ve fotoğraf karesine yansıyan ise 2 Haziran 1983 yılında Mahabad’da işlenen vahşet oldu. Yaşları 18 ile 30 arasında değişen 59 Kürt genci, kısa bir yargılamanın ardından kamaraların önünde, gözleri bağlandıktan sonra kurşuna dizildi.

O VALİ ŞİMDİ BERLİN’DE!

Resmi olmayan bilgilere göre 1980-1985 yılları arasında 10 bine yakın Kürt öldürüldü, aradan 30 yıl geçmesine rağmen katliamın ayrıntıları gün ışığına çıkarılmış değil. Ancak o yıllarda Kürdistan eyaletinin valisi olan Ali Rıza Şeyh Attar ismi ise dikkat çekiyor. Kürdistan’daki “önemli başarılarından” olacak ki Attar, daha sonra Tahran yönetiminin kritik isimlerinden biri oldu.

1992-1999 yılları arasında Hindistan büyükelçiliği, 2003-2005 arasında rejim yanlısı Hemşehri gazetesinin genel yayın yönetmenliği yapan Attar’ın görevi 2007’den 2008’e kadar Dışişleri Bakanlığı yardımcılığıydı. Atom programı yüzünden Batı ile gerginliğin arttığı bir dönemde ise Almanya’daki büyükelçiliğine atandı. Ekim 2008’den bu yana Berlin’de görev yapan Attar, diplomatik kimliğinin yanı sıra yazarlığı ve yaptığı araştırmalarla da tanıyor.

2003 yılında Türkçeye de çevrilen “Kürtler: Bölgesel ve Bölge Dışı Güçler” adlı üç ciltlik bir kitaba imza atan Ali Rıza Şeyh Attar, Kürdistan’daki geçmişi yüzünden yeni gündemde. Almanya’daki İranlı muhalifler ve Kürtler, Berlin hükümetinden Attar’ın “istenmeyen adam” ilan edilmesini, hatta hakkında dava açılmasını talep ediyor.

Attar, son olarak bugün Brandenburg eyaletinin Neuhardenberg kentinde düzenlenecek “Doğu-Batı” adlı konferansa davet edildi. Kentteki tarihi sarayda Goethe ve İranlı şair Hafız’ın karşılaştırılacağı konferansa Almanya’nın yaşayan önemli felsefecilerinden Rüdiger Safranski’nin katılacağı konferansın protesto edileceği açıklandı.

DAVET EDİLDİĞİ ETKİNLİKLER SON ANDA İPTAL!

Hatta Safranski de Attar ile ismi anılacağı için eleştirilirken, “Stop The Bomb” adlı İran muhalifi internet platformu protesto çağrısı yaparken, Uluslararası İnsan Hakları Kuruluşu (IGFM), Attar’ın etkinliğin programından çıkarılmasını istedi. IGFM’nin sözcülerinden Martin Lessenthin ise “Böyle bir ismin, insan haklarını hiçe sayan bir ülkenin büyükelçisinin edebiyat konferansına davet edilmesine anlam veremiyorum” dedi.

Dün akşam saatlerinde ise gelen tepkiler üzerine Attar ismi, konferans programından çıkartıldı. ANF’nin ulaştığı konferansı düzenleyen Neuhardenberg Vakfı’nın yetkilileri “Büyükelçinin bu kadar sevilmediğini bilmiyorduk. İsmini çıkarttık, ancak bu durum konferansın gidişatını etkilemeyecek” demekle yetindiler.

Attar’ın tepkiler üzerine tanıyan Alman kuruluşlarından biri de Heinrich-Böll Vakfıydı. Vakıf, 2009’da Leipzig’te düzenlediği bir etkinliğe Attar’ı çağırmaktan son anda vazgeçmişti. Yine aynı şekilde şu ana kadar Berlin’deki Königin-Luise Vakfı’nın bir etkinlik ile İranlı sanatçıların katıldığı Schinkel Kilisesi’ndeki konser de Attar yüzünden iptal edildi.

Hiç yorum yok: