17 Ekim 2011 Pazartesi

İnternet Andıcı'nda Erdoğan'ın İmzası Var!


Bugün 36’ıncı duruşması görülen İrticayla Mücadele Eylem Planı Davası’na konu olan internet sitelerinin, altında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasının yer aldığı MGK (Milli Güvenlik Kurulu) direktifi doğrultusunda faaliyet gösterdiği iddia edildi.

Sözkonusu belge mahkemeye ulaştı. Belge sanık Mehmet Eröz’ün avukatı İlkay Sezer’in talebi üzerine MGK Genel Sekreterliği Hukuk Müşavirliği’nden istenmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen 36. duruşmaya, aralarında tutuklu sanıklar emekli Albay Dursun Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da bulunduğu 14 tutuklu sanık katıldı.

BELGE MAHKEMEYE ULAŞTI

Sanık Mehmet Eröz’ün avukatı İlkay Sezer’in talebi üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, MGK Genel Sekreterliği Hukuk Müşavirliği tarafından özel kurye ile gönderilen Ocak 2006 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) direktifinin mahkemeye ulaştığını açıkladı.

Özese, belgenin incelendiğini belirterek, daha sonra tekrar kuryeye iade edildiğini ifade ederken, evrakın 17 Ekim 2011 tarihinde mahkemede hazır edilmesinin istendiğini söyledi. Mahkeme başkanı Özese, dava öncesinde yine kurye ile birlikte bu evrakın mahkemeye sunulduğunu ve duruşma başlamadan önce bu belgenin incelendiğini sözlerine ekledi.

ERDOĞAN’IN İMZASI VAR

Özese gelen evrakları okurken, direktifin 19 Ocak 2006 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandığı söyledi. Evrakın başlığının “Bölücü faaliyetlere yönelik eylem planı’ olduğunu kaydeden Özese, birinci madde ve planın amacının “Bölücü faaliyetler ile terör örgütü ve destekçilerini etkisiz hale getirmek, meşruiyet kazanmalarını önlemek, yurtiçi ve yurtdışındaki etkilerini ortadan kaldırmak ve bu konuda topyekün mücadelenin oluşumunu sağlamak” şeklinde formüle edildiğini söyledi.

Özese’ye göre, ikinci madde “Eylem planının topyekün mücadeleyi temin maksadıyla yurt içi ve yurt dışında yürütülecek bilgilendirmeye Milli Birlik ve Beraberliği sağlamaya yönelik tedbirleri” kapsıyor.

KÜRT MEDYASINI ÖNLEYECEK TEDBİRLER

Planın “Sosyokültürel durum” başlığı altında yer alan toplum kuruluşlarının faaliyetleri ve propaganda başlığında şu ifadeleri yer aldığı kaydedildi: “Örgüt ile bağlantısı olanlar, örgüte destek sağlayanlar, örgütün propagandasını yapan bazı kişi ve sivil toplum kuruluşlarıyla mücadeleye devam edilmelidir. Örgütün sahip olduğu veya örgütün mesajlarını yayan medyanın rahatça yayın yapmasını ve dağıtım yapmasını önleyecek tedbirler alınmalıdır.”

Planın “Eylem planı uygulanacak tedbirler” başlıklı bölümünde yer alan ifadeler de şöyle aktarıldı: “Terör örgütünün gerçek yüzünü gösteren ve Türkiye Cumhuriyeti’nin terörle haklı mücadelesini anlatan bilgi ve belgeler, Türkçe ve yabancı dillerde hazırlanarak çeşitli odalar ve dernekler gibi sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla internet ortamında kullanıma sunulacaktır.”

Mahkeme Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu’nun 29 Aralık 2005 tarihli toplantısında “Uygun bulunan bölücü faaliyetlere yönelik eylem” başlıklı planın dava ile ilgili olan kısımlarının tutanağa geçirildiğini kaydetti.

BAKAN ŞAHİN VE AKP’LİLER DİNLENECEK

Mahkeme, olumlu görev uyuşmazlığı çıkarılması için yapılan talebin, Askeri Yargıtay Başsavcılığına gönderilmesi istemine karşı İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in de aralarında bulunduğu AKP adına müşteki olarak yer alan 5 kişi ile müdahil AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in beyanlarının alınmasına karar verdi.

Mahkeme, ayrıca söz konusu kişilerin önce duruşmaya davet edilmelerini, gelmesele dahi tebligat tarihinden itibaren 7 gün içinde bu talebe karşı cevap vermelerini, aksi takdirde bu haklarından vazgeçmiş sayılacaklarının bildirilmesine hükmetti.

Mahkeme heyeti, bu usulü işlemler tamamlandıktan sonra mahkemelerinin görevli olduğuna ilişkin verdikleri ara kararın da yerinde olup olmadığının değerlendirilmesini karara bağladı.

Hiç yorum yok: