16 Ekim 2011 Pazar

Her Yerde İsyan, Her Yerde Direniş


 
 New York’ta Wall Street gösterileri sürerken, bir yandan da dünyanın dört bir yanında kapitalizme karşı protesto eylemleri yükseliyor. Birçok ülkede sokaklara çıkan göstericiler uluslararası finans tekellerine karşı tepkilerini dile getirdiler.

‘Demokrasi’ yüzünü gösteriyor


Bu arada Wall Street eyleminde gözaltılar giderek artıyor. Göstericilerin 17 Eylül’den beri mekan edindikleri Zuccotti Parkı’nda bugün sabah erken saatlerde yapılması öngörülen temizliğin parkın sahibi Brookfield adlı emlak şirketi tarafından ertelenmesi üzerine göstericilerin parktan ayrılıp yürüyüşe geçtikleri, bu arada gözaltına alınanların sayısının en az 10 kişi olduğu bildirildi. “New York 1” televizyon kanalı ise en az 15 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.


Londra Borsası’nda


İngiltere’nin başkenti Londra’da, Menkul Kıymetler Borsası önünde yüzlerce kişi bankacılık sistemini ve hükümetin kesinti planlarını protesto etti. Başkentteki tarihi Aziz Paul’s Katedrali önünde öğle saatlerinde toplanan kitle ellerinde, “Kesintilere hayır”, “Gerçek yağmacılar bankacılar” yazılı pankartlar taşıdı.


Bankaya işgal girişimi


Öte yandan, İtalya’nın Milano kentinde bir grup öğrenci, Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs’ın binasını işgal etmek istedi. Ancak polis göstericileri kısa sürede dağıttı.  Buna rağmen, kısa süren gösteri sırasında öğrenciler bankanın duvarlarına İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye olan kızgınlıklarını ifade eden yazılar yazdı. Bu arada, hafta başından bu yana, Milano, Bologna ve Roma’da irili ufaklı pek çok gösteri yapan “Öfkeliler”in, İtalya’nın birçok kentinden, büyük yürüyüşe katılmak için başkente akın ettiği bildirildi. Başkentin en işlek meydanlarından olan Repubblica’da öğle saatlerinde toplanmaya başlayan göstericiler, daha sonra Cavour caddesinden ünlü Kolezyum’a doğru harekete geçti.


Yunanistan zaten eylemde

Yunanistan’da ise büyük borç krizi nedeniyle başlayan genel grev devam ederken, resmi haber ajansı Atina-Makedonya Haber Ajansı (AMNA) ve devlet radyo televizyonu ERT çalışanlarının 3 günlük yeni grev kararı aldığı bildirildi.


Diğer yandan, gümrük memurlarının dün başlatığı 10 günlük grev sürerken, Yunan medyası, çöpleri toplamayı ret eden temizlik işçilerinin 48 saatlik yeni grev kararı aldığını ve dün 24 saatlik bir greve giden devlet hastanelerindeki doktorların da eylemlerini ard arda 24’er saatlik grevler şeklinde süresiz olarak sürdürmeyi kararlaştırdığını duyurdu.


Patronların endişeli toplantısı


G-20 Maliye Bakanları ve merkez bankaları başkanları, küresel resesyon riski korkularını körükleyen Avrupa borç krizine çözüm seçeneklerini değerlendirmek üzere önceki gün akşam Paris’te toplandı. Toplantılarda Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı temsil ediyor. Toplantıya, Euro Bölgesi’nin istikrarını sağlayacak unsurların belirlenmesi konusu damgasını vuracak.

Hiç yorum yok: