6 Ekim 2011 Perşembe

Guardian: AKP, Kürt Sorununda Gerici!

İngiliz Guardian gazetesi, Türk devletinin Kürt sorununa yönelik yaklaşımını eleştirerek, devletin Kürt siyasi partilerle ve PKK ile ilişki kurmak zorunda olduğunu yazdı. AKP'nin Kürt sorununa dair politikalarını 'gerici' bulan gazete, Erdoğan'ın Arap toplumuna 'kahraman' gibi davranarak; Türkiye'de ise tam tersi bir rol üstlendiğine dikkat çekti.

Gazetedeki yazıda, Kürt kimliğinin baskı altında tutulması politikasından devletin başarısızlıkla çıktığı vurgulanarak; Erdoğan hükümetinin çatışmanın çözümü hakkında ciddiyete sahipse, Kürtlerle diyalog kurmasının gerektiğine işaret edildi.

Guardian'da, "Erdoğan hükümeti Kürt siyasi partilerle ve PKK ile yakın ilişki kurmak zorunda" vurgusunda bulunularak, Leyla Zana'nın durumuna atıfta bulunuldu. Zana'nın TBMM'deki yemin metni sonrasında sadece kendi dilinde bir cümle kurduğunun anımsatıldığı yazıda, Zana uzun yıllar cezaevinde yatsa da, Kürtlerin Türkiye'deki temsilinde çok değişikliklerin yaşanmadığı belirtildi.

Kürtçe yasağına da dikkat çeken gazete, “Bugün bile ilk ve orta dereceli okullarda Kürtçe öğrenimine izin verilmiyor” diye yazdı. Başbakan Erdoğan’ın Orta Doğu’da ezilen Arap halkının haklarını savunmaları için bir kahraman olarak gösterildiğini ve Arap toplumu için Türk demokrasisinin bir model olarak sunulduğunu kaydeden gazete, Erdoğan'ın samimiyetsiz olduğunun, kendi ülkesindeki Kürtlere yaklaşımından anlaşılacağı vurgulandı.

“Türkiye’de 20 milyon Kürt’ün sivil hakları gitgide aşındı” ifadelerini kullanan Guardian, BDP'nin bir-iki gün içinde 120’den fazla üyesinin tutuklandığını hatırlattı.

Gazetedeki haber-yorumda, savaşın onbinlerce insanın ölümüne, Kürt bölgesindeki ekonominin tahrip olmasına ve binlerce Kürt gencin işsiz kalmasına yol açtığı da ifade edildi.

'TUTUKLU VEKİLLER DURUMU CİDDİ BİR GERİLEMEYİ GÖSTERİYOR'

Seçimlerle birlikte sorunun çözümüne dair birçok çevrenin umutlandığını yazan Guardian, ancak AKP Hükümeti'nin bu umutları boşa çıkardığına vurgu yaptı ve Kürt tutuklu milletvekilinin tahliyesinin sağlanmamasını da “ciddi bir gerileme” olarak tanımladı.

“Türkiye Kürt sorununun daha incelikli bir yaklaşım gerektirdiğinin farkına varmak zorunda. Avrupalı liderler Türkiye üzerinde daha fazla baskı yapmalı” yorumuna yer veren gazetede, ayrıca çatışmanın bitmesi ve Türkiye’deki tüm vatandaşlar için eşit hakların sağlanmasının Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için “ön şart” olduğu değerlendirmesi de yer aldı.

Hiç yorum yok: