31 Ekim 2011 Pazartesi

Eski Gerilla Bogota Belediye Başkanlığına Seçildi

Bogota - Kolombiya'da dün yapılan yerel seçimlerde başkent Bogota'da belediye başkanlığını solcu aday Gustavo Petro kazandı. Devrimci M-19 örgütünde uzun yıllar aktif olarak yer alan Petro, oyların yüzde 32'sini alırken, eski Kolombiya devlet başkanı muhafazakar Alvaro Uribe tarafından desteklenen rakibi Enrique Penalosa ise yüzde 25 oy alabildi.

Petro, seçimlerin ardından yaptığı konuşmada mutluluğunu, "1989 barış sürecinin bir evladını belediye başkanı olarak seçen Bogota, barışa ve uzlaşmaya evet dedi" sözleriyle dile getirdi.

Kolombiya'da 8 milyon nüfuslu başkent Bogota'nın belediye başkanlığı, ülkede devlet başkanlığından sonra en etkili makam olarak gösteriliyor, bu nedenle seçimler kıran kırana geçti. Seçimler boyunca ülke çapında yaşanan ve arkasında genellikle uyuşturucu kartellerinin ve sağcı çetelerin olduğu şiddet olaylarında ise 41 aday öldürüldü.

YAPTIKLARIYLA BİLİNEN BİR İSİM

Seçim kampanyasını yolsuzlukla mücadele üzerine kuran Petro'nun dediğinde ciddi olduğu Kolombiya kamuoyunca biliniyor. Geçen ay, şehrin önceki belediye başkanı Samuel Moreno Rojas'ın yapmış olduğu yolsuzlukları belgeleyerek cezaevine girmesini sağlayan Petro, beş yıl önce de Kolombiya'da 50 binden fazla insanın ölümünden sorumlu olan sağcı çeteler ile devletin üst düzey bürokratları arasındaki kirli ilişkileri belgelerle ortaya koyarak aralarında önemli politikacıların da olduğu 60 kişinin cezaevine girmesine önayak olmuştu.

Petro, gençlik yıllarında sosyalist fikirleri benimseyerek 1970'li yıllarda Kolombiya'nın en önemli devrimci örgütlerinden biri olan M-19 hareketine katıldı. Uzun yıllar örgütte çeşitli görevlerde bulunan Petro, silah bulundurma gerekçesiyle iki yıl cezaevinde kaldı. Örgütün 1985 yılındaki meşhur adliye bakanlığı baskınından önce gözaltına alınan Petro, bir hafta boyunca gördüğü işkencenin izlerini hala üzerinde taşıyor.

Petro, 1990 yılında örgüt ile devlet arasında imzalanan barış anlaşmasının ardından kongre üyeliğine seçildi. O dönemden beri kongre üyesi olan siyasetçi, 2006 yılında senatörlüğe seçildi. Senatörlüğü süresince birçok yolsuzluğun üzerine giden ve bu nedenle uyuşturucu çeteleri ve sağcı paramiliter örgütlerden defalarca ölüm tehditleri alan Petro, geçen yıl katıldığı başkanlık seçimini dördüncü olarak bitirmişti.

Latin Amerika'nın en önemli ve zorlu kentlerinden birinde belediye başkanlığı görevini yürütecek olan Petro'nun bundan sonra ne yapacağı merak konusu ancak şehre ve ülke siyasetine renk katacağına kesin gözüyle bakılıyor.

M-19 HAREKETİ


Petro'nun eskiden üyesi olduğu M-19 (19 Nisan Hareketi), 1970'lerin başında kuruldu. Arjantin ve Uruguay'daki devrimci gerilla hareketlerinden etkilenen ve 1980'lerin sonuna kadar ağırlıkla şehirlerde silahlı mücadele yürüten örgüt, FARC'ın ardından Kolombiya'nın ikinci büyük gerilla hareketi olarak gösteriliyordu. 1990'da varılan barış anlaşmasının ardından kitle hareketine ve siyasal mücadeleye yönelen örgütün birçok kadrosu bugün Kolombiya anamuhalefet partisi solcu PDI içinde yer alıyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: