9 Ekim 2011 Pazar

Ertuğrul Kürkçü: Yeni Anayasayı Konuşmanın Koşulları Yok


Emek Özgürlük ve Demokrasi Blok’u milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “BDP’li siyasi sorumlular her gün tutuklanırken nasıl anayasa tartışacağız?” diye sorarak, yeni anayasayı konuşmanın koşullarının olmadığını söyledi.

Radikal gazetesine mülakat veren Ertuğrul Kürkçü, meclisin bugün için hakiki tartışmaların yeri olmadığını kaydetti.

MECLİS DEĞİL, SORGU ODALARIDIR HAKİKİ TARTIŞMALARI YERİ

Kürkçü şöyle dedi: “Olmadığından şimdiden yüzde yüz eminim. Tartışmalar sadece oraya yansır. Hakiki tartışma mesela, KCK davası diye gözaltına alınanlarla polisin sorgu odasında, Diyarbakır’da bunu protesto eden halkla onlara gaz sıkan polis arasında sürüyor. Bütün bunlar mecliste dile gelmedi değil, geldi. Ama öbür tarafta da AKP kulislerinde, ya da AKP’nin yönetim merkezlerinde hakiki projeler hazırlıyorlar. Biz bunları piştiği zaman göreceğiz ama tartışmamış olacağız ya da sonuçlarını tartışacağız.”

MECLİS DIŞINDA GEÇİRDİĞİMİZ ZAMANA HELAL OLSUN


Kongre hareketine de değinen Kürkçü, özellikle meclis dışında boykottayken geçirdikleri zamana “helal olsun” dedi. Kürkçü şöyle konuştu: “Boykot sürecinde hazırladığımız Kongre Hareketi acele bir doğum belki ama bebek yaşar, çok sağlıklı. Türkiye’nin batısında artan bir ilgiyle karşılandığını görüyorum, ki bu da umut veriyor. Sadece etnik çeşitlilik değil, ekolojik tahribata karşı mücadele verenlerden kentsel dönüşüm mağdurlarına çok geniş kesimlerin öncüleri burada buluşacak. Hükümetin “Kürdü sindiririm (ki sindiremez), herkesi de sindiririm, bunun yol açtığı savaş ötekileri de pasifize eder” ümidini havaya uçuracak yeni bir dinamizm geliyor. Meclis dışında boykottayken geçirdiğimiz zamana helal olsun, iyi ki geçirmişiz.”

YENİ ANAYASAYI KONUŞMANIN KOŞULLARI YOK


Yeni anayasa konusunda ise Kürkçü şunları ifade etti: “Kürdistan’da bu taraflarda gizli baskıyla sürüp giden bir savaş var. Şu an kural savaşmak ve olağanüstü hal. Yürütmenin gücünün minimize edilmesi gibi bir talebi aklından bile geçiremez insanlar. BDP’li siyasi sorumlular her gün tutuklanırken nasıl anayasa tartışacağız? Meclisin aynısı her yerde olmayacaksa, halk arasında bu nasıl tartışılacak? Yeni anayasayı konuşmanın koşulları yok. ‘Ayrılma hakkının da yazılacağı bir anayasa istiyorum’ dediğim zaman başıma milletvekili olarak bir şey gelmez ama mahalledeki yöneticinin başına her şey gelebilir. Şimdi buradan bir adım geri atarak başlayacağız tartışmaya.”

Hiç yorum yok: