15 Ekim 2011 Cumartesi

Erdoğan Başörtüden Daha Çok Ekmek Yiyecek!

BDP'nin başörtüsüne ilişkin önergesi, AKP'nin bu konudaki samimiyetsizliğini de teşhir etmiş oldu. Erdoğan, niyetlerinin başörtüsü özgürlüğü değil; başörtü üzerinden rant sağlamak olduğunu açıkça belli etti. Erdoğan ayrıca farklı inançlara tahammülsüzlüğünü de, Zerdüştlüğü hedef alarak göstermiş oldu.

İsim vermeden başörtüsü önergesi veren BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e yüklenen Erdoğan, “Bir tanesi çıkıyor önerge sunuyor. Böyle bir derdi yok. Benim başörtüsü kardeşlerimi niye istismar ediyorsun. Dini Zerdüştlük olan bir anlayışın böyle bir derdi olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

BDP’yi başörtülüleri istismar etmekle suçlayan Erdoğan “Dini Zerdüştlük olan bir anlayışın böyle bir derdi olabilir mi? Derdi istismar. Acaba AK Parti’yi köşeye nasıl sıkıştırırım. Geç bunları geç” şeklinde konuştu.

Erdoğan, 1982 Anayasası’nın değişmesi konusunda toplumun mutabık olduğuna da vurgu yaptığı konuşmasında, şöyle dedi: “Hatırlayın kamusal alan tartışmalarını, neler çektik değil mi? Hem bir taraftan gülüyorduk bu tartışmalara, ama bir taraftan da uymak durumunda kalıyorduk. Neden? Toplum gerilmesin. İşte bu tartışmaların olduğu dönemlerde, devleti milletten esirgeyen bir anlayışı yaşadık, ama biz bunları asla kabul etmiyoruz. Devleti millete ait kılan ve vatandaşlık aidiyetini perçinleyen bir anayasaya ihtiyacımız var, işte bunu gerçekleştirmemiz lazım. Bizim milletimizi yüzyıllardır ayakta tutan bir değerler sistemimiz zaten var. Türkiye artık, kapalı devre bir ülke değil. Artık, eski vehimlere yeni vehimler ekleyemeyiz."

Neredeyse 10 yıldır hükümetlik yaptığı halde başörtü sorununu çözmeyen Erdoğan, bu soruna çözüm önerenleri ise 'istismar politikaları geliştirmekle' suçluyor. Ayrıca Erdoğan, Zerdüştlük inancını da hedef alarak, bu inancı bir 'hakaret unsuru' mealinde kullanıyor.

BDP'nin başörtüsü serbestisi konusundaki önergesine değinen Erdoğan, şöyle konuştu: "İşte son hafta içinde bakıyorsunuz bir grup çıkıyor hemen pat bir tane önerge sunuyor. Öyle bir derdi yok. Öyle bir derdi olsa zaten olması gereken neyse yapar, buna mani bir hal de yok. Madem öyle bir şey istiyorsun yola çık yap. Benim başörtülü kardeşlerimi niye istismar ediyorsun. Yapacaksan yap. Gelsin girsinler senin böyle bir derdin yok ki. Dini Zerdüştlük olan bir anlayışın böyle bir derdi olabilir mi? Derdi istismar. Acaba AK Parti’yi köşeye nasıl sıkıştırırım. Geç bunları geç. Siz kimi köşeye sıkıştırıyorsunuz. Bu millet kimin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Bu iş konuşulmaz bu iş yaşanır yapılır. Bu ülkeyi lüzumsuz germeye de kimsenin hakkı yok.”

Erdoğan başörtüsüne ipotek koydu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dokuz yıldır iktidarda olmasına rağmen çözmediği başörtüsü sorunu konusunda BDP’lilerin verdiği önergeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Senin böyle bir derdin yok ki, dini Zerdüştlük olanın başörtüyle ne işi olabilir ki” dedi.

Daha önce de iktidar ile aynı inancı paylaşmayanları defalarca aşağılayan, hakaret ve tehditlerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam kampında milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada da dokuz yıldır çözmediği başörtüsü sorununa ilişkin garip bir savunma yaptı.

Başbakan, “Geçen hafta bir grup çıkıyor bir önerge sunuyor. Böyle bir derdi yok. Madem böyle bir şey yapıyorsun çık yap. Neden başörtülüleri istismar ediyorsun. Senin böyle bir derdin yok ki, dini Zerdüştlük olanın başörtüyle ne işi olabilir ki (...) Bunları geçin AK Parti'yi köşeye sıkıştıramazsınız. Millet kimin ne olduğunu iyi biliyor” dedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, kadın milletvekillerine Meclis Genel Kurulu’nda pantolon özgürlüğü getirecek kanun teklifine, “dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir” şeklinde ek yapılması için önerge vermişti. Ancak bu önerge nedeniyle sözkonusu kanun teklifi geri çekilmişti.

Erdoğan’ın bu açıklaması “Bu ülkeye komünizm gelecekse, onu da biz getiririz” anlayışını hatırlattı.

Erdoğan PKK’ye karşı da yeni bir sürecin başlayacağını söyledi ve ağır suçlamalarda bulundu. Sivil ölümlerden dolayı PKK’yi suçlayan Erdoğan, “Terörle mücadelede artık yeni bir dönem başlamıştır. Süreci yeni baştan ele aldık ve yeniaçılımlar, ilave tedbirler geliştirdik” dedi.

Hiç yorum yok: