30 Ekim 2011 Pazar

Beşar Esad: Suriye'ye Müdahale Ortadoğu'yu Yakar

LONDRA - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Batılı güçleri uyararak "Suriye'ye müdahale ederseniz Ortadoğu’yu yıkacak bir depreme neden olursunuz" dedi.

İngiliz Sunday Telegraph gazetesine konuşan Esad, "Suriye bölgenin fay hattı konumunda. Zeminle oynarsanız depreme neden olursunuz ve Suriye'deki deprem tüm Ortadoğu’nun yanmasına neden olur. Yeni bir Afganistan görmek ister misiniz, onlarca yeni Afganistan görmek ister misiniz?" ifadelerini kullandı.

Esad, "Suriye'deki bir problem tüm bölgede yangına yol açar. Suriye'nin bölünmesi tüm bölgenin bölünmesi anlamına gelir" dedi. Ayaklanmanın ilk günlerinde güvenlik görevlilerinin "birçok hata" yaptığını kabul etti, ama şimdi sadece "teröristleri" hedef aldıklarını söyledi.

Arap Baharı'na devrilen liderlerden farklı yanıt verdiklerini belirten Esad, "İnatçı bir hükümet gibi davranmadık. Protestoların altıncı gününde reformları başlattım" diye konuştu.

Ayaklanmayı "İslamcılıkla Pan-Arabizm arasındaki mücadele" olarak tanımlayan Esad, "1950'den beri Müslüman Kardeşler'le savaşıyoruz. Ve bu savaş hala devam ediyor" dedi.

Öte yandan, Suriye’de dün meydana gelen olaylarda en az 50 kişinin öldüğü bildirildi. Protestocular, tankların Humus kentindeki tarihi bir bölgeyi bombalaması sonucu 21 sivilin öldüğünü söyledi. Hükümet ise Humus'ta 20 askerin, İdlib kentinde de otobüslerine düzenlenen saldırı sonucu 10 güvenlik görevlisinin öldüğünü duyurdu.

Beşar Esad yönetimine karşı Mart ayında başlayan ayaklanmada şimdiye kadar 3 binden fazla kişi ölürken, binlerce kişi tutuklandı.

Hiç yorum yok: