1 Ekim 2011 Cumartesi

Başbakan’ın Direniş Çağrısı Hizbullah’a mı?

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dindar Kürtlere yaptığı, “PKK’ye karşı direnin” çağrısının muhatabının Hizbullah olduğu yorumları yapılıyor. 1990’lı yıllarda devletin desteği ile kurulan ve PKK’ye karşı savaşan Hizbullah çoğu vahşet düzeyinde binlerce sivili öldürdü. 2000 yılında tasfiye edilen örgütün, liderleri geçen yıl AKP hükümeti tarafından yapılan bir yasa değişikliği ile serbest bırakılmıştı.

Başbakan Erdoğan’ın önceki günkü konuşmasında PKK’ye karşı direniş çağrısında bulunduğu konuşmasının yankıları sürüyor. Erdoğan konuşmasında, “Müslüman Kürt kardeşlerime sesleniyorum, mabetlerinize karşı roketatarla saldıranlara karşı sizde bir direniş ortaya koyacaksınız. Devlet millet el ele vermek zorundayız” demişti. Kürtler arası bir iç savaş tehlikesine işaret eden bu çağrının kime ya da kimlere yapıldığı da merak konusu. Erdoğan’ın çağrısının “PKK’ye karşı direniş potansiyeli ile devlet desteği ile kurulan” Hizbullah’a yapıldığı belirtiliyor. Son dönemlerde yeniden yapılanmaya ağırlık veren Hizbullah Örgütü’nün ise bu çağrıyı gerekçe göstererek yeniden eylemlere başlayabileceği belirtiliyor.


Hizbullah nedir?


Abdulvahap Ekinci, Ahmet Tufan, Fidan Güngör, Hüseyin Velioğlu ve Veysi Kaykaç gibi şahıslardan öncülüğünde 1980 yılı başlarında “Vahdet Hareketi” adı altında yapılanmaya başlayan Hizbullah, örgütlenme kararını verdiği ve silahlı eylemlere başlama kararı aldığı ikinci toplantısı, Fidan Güngör, Mansur Güzelsoy, Abdullah Yiğit, Hüseyin Velioğlu ve Ubeydullah Dalar’ın katılımıyla 1981 yılında Batman’daki Cem Kitabevi’nde düzenledi. Adı ilk kez 1984 yılında İstanbul’da yapılan bir kuyumcu soygununda polisle çatışmaya giren ve sağ olarak ele geçirilen militanların ifadeleriyle ortaya çıktı. Teşkilat Genel Emiri’nin irfan Çağırıcı, Askeri Kol Başkanı’nın Selim Gülcan, İçtimai Kol Başkanı’nın Nejat Atiker, İstihbarat Kol Başkanı’nın Mehmet Balmaz, Tebliğ Kol Başkanı’nı da Metin Torun olan örgütün siyasi liderliğine daha sonra Hüseyin Velioğlu getirildi.


5 yıl içinde yüzlerce insan öldürüldü


1990’lardan sonra PKK ve Kürt hareketine karşı eylemlere itilen örgüt, 1995 yılına kadar, kontra türü eylemlerle, aralarında milletvekili, gazeteci, iş adamı ve sıradan yurtsever insanların bulunduğu 500’den fazla insanı öldürdü. Adam kaçırma, sorgulama, suikast, kadınlara yönelik kezzap atma, satır ve bıçaklı saldırılarla yoğun bir saldırı dalgası başlatan Hizbullah’ın ismi, DEP Milletvekili Mehmet Sincar, Gazeteci Musa Anter, Bahriye Üçok gibi cinayetlerde de geçti.


Devlet PKK’ye karşı Hizbullah kartını oynadı


Dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Tümgeneral Teoman Koman’ın “PKK’nın baskılarına karşı kendini koruyan, inancı kuvvetli vatandaşlar” şeklinde tanımladığı Hizbullah’ın devlet desteğini aldığını dönemin OHAL valisi Ünal Erkan’ın 17 Şubat 1993 tarihinde Milliyet gazetesine verdiği ‘PKK çökertilmedikçe Hizbullah tipi ‘militan’ örgütleri çözmeye niyetleri olmadığını’ beyanatıyla ortaya çıkıyordu.


Hizbullah’ı AKP salıverdi


Sonraki yıllarda, Kürt yurtseverlerle birlikte Türkiye’deki laik kesimleri de hedef alan ve domuzbağı yöntemi ile vahşet eylemlerine imza atan Hizbullah eylemleri nedeniyle neredeyse Türkiye’nin dört bir tarafından mezar evler ortaya çıkarıldı. Örgütün ipi ise 2000 yılında çekildi. İstanbul’da bir eve düzenlenen baskın ile örgütün lideri Hüseyin Velioğlu öldürüldü ve yönetim kademeleri de tutuklandı. Müebbet hapis cezaları ile yargılanan örgüt yöneticileri geçen yıl AKP tarafından yapılan bir yasal düzenleme ile serbest bırakılmış ve örgüt yöneticileri yurtdışına çıktıktan sonra haklarında yeniden tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Hiç yorum yok: