31 Ekim 2011 Pazartesi

'Bağımsız Kürdistan' Referandumu

Hewler - Federal Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık ilan etme talebini referanduma götüreceği öğrenildi. Barzani, Kürdistan halkının referandum yoluyla bağımsızlık istemesi halinde ne olursa olsun destek vereceklerini söyledi.

ABD’nin askeri güçlerini yıl sonuna kadar Irak’tan çekeceğini açıklamasının ardından Kürtlerde de bağımsızlık tartışmaları yaygınlaştı. Federal Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığını ilan etmek için referanduma hazırlandığı öğrenildi. Bağımsızlık talebinin referandumla onaylanmasının ardından Federal Kürdistan Bölge hükümeti de bağımsızlık ilan edecek. Bağımsızlık için yapılacak referanduma ilişkin hükümetin de belirli hazırlıklar yaptığı belirtildi.

TOPLANTILAR YAPILDI

Federal Kürdistan Bölgesi’nin hükümet partisi KDP’nin, “mektep siyasi” denen yöneticileri ve peşmerge güçleri ile toplantılar yaptığı ve bağımsızlık kararı alınmasına dönük referanduma gidilmesi için çalışmalar başlattığı öğrenildi. Ayrıca Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin de yaklaşık 20 gün önce Kürt illerine yaptığı bölge gezisinde de nabız yokladığı belirtildi. Federal Kürdistan Başkanı Behram Salih, Barzani’nin oğlu İstihbarat Başkanı Mesrur Barzani ve KDP Mektep Siyasi Polit Büro üyesi Fazıl Mirani de çeşitli açıklamalarında Kürtlerin bağımsızlık hakkı olduğunu belirtmişlerdi.

ÇALIŞMALAR HIZ KAZANDI

Yapılan açıklamaların yanısıra çeşitli kurum ve kuruluşlar da, bağımsızlık ilanına ilişkin çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyerek, konuyu sürekli gündemleştiriyor. Örneğin, İnisayitifa Ala Kürdistan (Kürdistan Bayrağı İnisiyatifi) bağımsız devlet için kamuoyu yoklaması yaparak, çeşitli eylemliliklerle gündemleştirirken, Kürdistan Parlamenterler Birliği Başkanı Nimet Abdullah da, “Kürdistan Devletinin Kurulmasının Yol Haritası” ismiyle Kürtçe ve Sorani lehçesi ile Türkçe ve Arapça broşür hazırlayarak, dağıttı. İngiltere’de de bağımsızlık talebi için imza kampanyası başlatıldı.

BARZANİ’DEN SİNYALLER

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ise son yaptığı açıklamalarda bu konuyu sürekli gündeme getirmesi de dikkat çekerek, hazırlıklara hız verildiği yorumlarına neden oldu. Peymaner Ajansı’na göre Alarabiya internet sayfasına mülakat veren Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Kürtlerin Irak’ın toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu ancak bağımsızlığa da hazır olduklarını ifade ederek, “Ancak Kürdistan halkı bir referandum yoluyla Kürdistan’ın bağımsızlığına oy verirse, buna destek vermeye ve sonunda savaş olsa bile böyle bir kararın bedelini ödemeye hazır olduklarını” söyledi.

141. MADDE KAPSAMI BELİRSİZ

Bağımsızlık söylemlerine karşın, bunun nereleri kapsayacağı, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı ancak Federe Kürdistan’a dahil olmayan Kerkük, Bedre, Mendeli, Şaraban, Celewre, Xaneqin, Diyala, Düzxurmato, Kifri, Maxmur, Şengal, Dibiz, Gilara’nın (Musul) durumunun ne olacağı ise henüz tartışılmıyor. Irak Kürdistanı’nın yüzde 41’ine tekabül eden bu merkezler, şu an 141. madde kapsamında yer alırken, güvenliği hem Irak merkezi hükümet hem de bölgesel hükümet tarafından sağlanıyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: