19 Ekim 2011 Çarşamba

Ankara'da Çukurca Şoku, Sınırda Çatışma

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde onlarca askerin ölümüne yol açan gerilla eylemleri Ankara’da şok etkisi yarattı. Başbakan Kazakistan ziyaretini iptal ederek, MİT, İçişleri, Adalet ve Savunma Bakanları ile olağanüstü toplantı yaparken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tehdit etti, Türk askerleri sınırı geçti.

Hakkari'nin Çukurca ilçe merkezi ile ilçe dışındaki Kekliktepe'deki askeri üs bölgesine dün gece yapılan ve sabaha kadar süren gerilla eylemlerinde Türk medyasına göre 26 asker öldü, 22’si yaralandı. Ancak gerilla kaynakları, saldırıda 100’ü aşkın askerin öldüğünü ve çok sayıda silaha el koyduğunu bildirdi.
SINIRÖTESİNE GEÇME HAZIRLIĞINDAKİ BİRLİKLER HEDEF OLDU

Gerilla kaynakları sınır hattında Türk ordusu ile çatışmaların sürdüğünü belirtti. Salı-Çarşamba gecesi düzenlenen eylemlerde, sınırötesi operasyon hazırlığı içinde olan birlikler hedef alındı.

TÜRK ORDUSU SINIRI GEÇTİ

Saldırı sonrasında Türk askerleri sınırın iki ayrı noktasından takip amacıyla Güney Kürdistan topraklarına geçti. Bir Tabur düzeyinde komando birliğinin sınırın iç kısımlarında operasyon düzenlediği bildirildi.

ZAP BOMBALANDI

Yerel saatle 09.00 sıralarında Türk savaş uçakları gerillanın denetimindeki bölgelerden biri olan Zap’ı bombaladı. Saldırının olası sonuçları hakkında bilgi alınamadı. Yerel saatle 11.15 sıralarında da savaş uçakları Kandil üzerinde uçuş yapmaya başladı.

KOMUTANLAR ÇUKURCA’YA HAREKET ETTİ

Çukurca ilçesindeki polis ve askeri binaları ile Kekliktepe bölgesine eş zamanlı yapılan saldırının ardından Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları Çukurca'ya hareket etti.

BAŞBAKANLIKTA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da Kazakistan ziyaretini iptal ederek, Başbakanlık Merkez Bina’sında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile olağanüstü toplantıda bir araya geldi. İçişleri Bakanı Şahin’in toplantı ardından bölgeye gitmesi bekleniyor.

ABDULLAH GÜL’DEN TEHDİT

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, saldırı ardından yaptığı ilk açıklamasında tehdit etti. Gül, “Bu saldırıların intikamı çok büyük olacaktır ve misliyle alınacaktır. Silahla bir yere varılmayacağını eninde sonunda göreceklerdir. Bunlara yataklık edenler de derslerini çıkartmalı ve neticelerine katlanmaları gerekir” dedi.

Hiç yorum yok: