16 Ekim 2011 Pazar

ABD: İran Türkiye’ye Saldıracak

Türkiye ve İran ilişkileri neredeyse kopma noktasında, Türkiye hükümeti ise gerçekleri gizleme peşinde. İki ülke ilişkilerinin düşmanca bir noktaya geldiğini teyit eden bir açıklama da ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’ın Türklerle rekabet ettiğini ve Türkiye’ye karşı saldırganca bir tavır izlediğini söyledi. Clinton, bir soruyu yanıtlarken, “İran’ın, Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil El Cubeyr’e yönelik suikast planının ortaya çıkarılmasından önce de, şiddetli bir biçimde Türkiye’ye saldırdığını” söyledi.

‘Olanca gücüyle saldırıyor’


Clinton, “Saldırıyordu, çünkü Türkiye, NATO radarını topraklarında konuşlandırmada bizimle anlaştı. Saldırıyordu, çünkü Türkiye, laik devletleri savunuyordu. Bu gerçekten Türkiye’ye karşı olanca gücüyle bir saldırıydı” diye konuştu.


‘Rekabet ilişkileri geriyor’


Clinton, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun çok önemli olduğunu düşündüm, çünkü Türkiye iyi bir komşu olmaya çalıştı. Herkesin şu anda öğrendiği şey, hiç kimsenin İranlılara karşı emniyette olmadığı. İranlılar etki için herkesle rekabet ediyorlar. Suudilerle, Türklerle rekabet ediyorlar ve pozisyonları hakkında sürekli bir kışkırtma halindeler. Bu konunun (Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi’ne suikast iddiaları), İranlıların ne işler çevirdiğine dair birçok ülkede var olan şüpheleri güçlendireceği kanısındayım.”


İran tehdit ediyor Türkiye susuyor


İran’a karşı radar üssü kurulmasına izin vererek ABD planlarına ortak olan Türkiye’yle İran’ın ilişkileri kopma noktasında. İran’ın Kürecik’te kurulacak radar üssüne yönelik tepkisi ve Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik rahatsızlığı, Türkiye-İran ilişkilerini gün gün geriletiyor. Komşularının neredeyse tümüyle gergin ilişkiler yaşayan Türkiye, İran ile de neredeyse sıcak çatışmanın eşiğinde. Önce Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Orgeneral Yahya Rahim Safevi’nin, “Sonuçlarına katlanırsınız” ardından da Genelkurmay Başkanvekili Mesud Cezayiri’nin, “Acı deneyimlerden ibret alın” tehditlerinden paniğe kapılan hükümet ise, “Karayılan yakalandı ama salındı, aralarında anlaşma var yakında kokusu çıkar” türünden spekülasyonlara sarılarak İran-Türkiye gerginliğini kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Başta Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu olmak üzere hükümetin hiçbir yetkilisinin de şu ana kadar İran’ın tehditlerine yönelik hiçbir ses çıkarmamış olması ise dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok: