27 Ekim 2011 Perşembe

'40 Kişiye Mezar Olan Asıl Sebep AKP'li Çiftçi'


Yaklaşık 400 kişinin yaşamını yitirdiği ve 2 bine yakın kişinin yaralandığı depremin ardından ortaya yine kaçak yapılaşma çıktı.

Van’da meydana gelen şiddetli depremde 40 kişiye mezar olan 5 binanın kaçak yapı olduğu ve dönemin Çelebibağı Beldesi Belediye Başkanı, AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin onayı ile yapıldığı ortaya çıktı.

Edindiğimiz bilgilere göre, yıkılan ve 40 kişinin ölümüne neden olan Erek-San’a ait binanın bulunduğu yeşil alan Fatih Çiftçi tarafından yetkisi olmamasına rağmen firmaya verildi ve firma buraya imar izni 3 kat olmasına rağmen 8 katlı bina inşa etti. Yeşil alanın firmadan geri alınması için ise o dönem açılan dava halen devam ediyor. Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser, “Bu kadar can kaybının tek sebebi Fatih Çiftçi'dir” dedi.

Yaklaşık 400 kişinin yaşamını yitirdiği ve 2 bine yakın kişinin yaralandığı depremin ardından ortaya yine kaçak yapılaşma çıktı. Yaptığımız araştırmalarda Erciş’te yıkılan birçok binanın imar izninin dışına taştığı, bunun ise dönemin AKP'li belediye başkanı ve şimdiki Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin onayı ile yapıldığı öğrenildi. İkinci dereceden deprem ve sel bölgesi olan Erciş’te imar izni en fazla 5 kata kadar verilirken, büyük kayıpların yaşandığı ve tamamı çöken TEDAŞ, Yurt-Kur, Erek-San, Arsisa Otel ve Turvan Oteli'nin bu imar iznini aştığı ve buna dönemin belediye yönetiminin onay verdiği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili olarak ANF’ye açıklamada bulunan Çelebibağı Belde Belediye Başkanı Veysel Keser, imar izninin müsaade etmemesine rağmen dönemin belediye başkanının ve yetkililerinin 7 ve 8 katlı bina yapılmasına izin verdiğini, bundan ötürü bu kişiler hakkında derhal soruşturma açılması gerektiğini söyledi. Depremde birçok kişinin bu ihmal nedeniyle yaşamını yitirdiğinin altını çizen Veysel Keser, şöyle konuştu:

“Yıkılan birçok binanın tamamının kat sayısı 5’in üzerinde. Araştırılırsa bu binaların birçoğunun imar izni bile olmadığı ortaya çıkacaktır. Zaten olamaz da, ilçede 5’inci katın üstüne bina dikmek kesinlikle yasaktır. Sadece Erciş değil, Bulanık, Patnos, Malazgirt ve çevre birçok ilçe böyle. Bu ilçelere gidin bakın binaların hepsi imar izinlerine uygun bir şekilde yapılmıştır, en büyük binası 5 katlıdır.”

ÇİFTÇİ’NİN İZİN VERDİĞİ BİNA 40 CAN ALDI


Keser’in verdiği bilgilere göre, depremde yıkılan ve 40 kişinin ölümüne neden olan 8 katlı Erek-San firmasına ait binanın bulunduğu yer yeşil alan olmasına rağmen, AKP Van milletvekili Fatih Çiftçi yetkisi olmamasına rağmen, özelleştirme adı altında bu yeşil alanı firmaya verdi. Bunun üzerine Erciş 2. İdari Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava halen devam etmesine rağmen Fatih Çiftçi, Erek-San'ın orada bina yapmasına izin verdi ve firma imar izni 3 kat olmasına rağmen 8 katlı bir bina inşa etti. Şimdiki Belediye Başkanı Veysel Keser, “Fatih Çiftçi hem yer verdi, hem de kaçak yapılanmaya göz yumdu. Bazı kaynaklar ise Çiftçi’nin bu şirkette ortak olduğunu söylemektedir. Kamu malının geri alınması adı altında idari mahkemede açılan dava halen devam ediyor ve bu felaket yaşandı. Bu kadar can kaybının tek sebebi Fatih Çiftçi'dir” diye konuştu.

BİR YIL ÖNCE OTURULMAZ RAPORU VERİLDİ

Bu arada şu ana kadar 10 kişiye mezar olan Maraş Caddesi üzerinde bulunan ve 7 katlı 19 daireden oluşan binanın sahibi ve müteahhidi Vezir Baş’ın 1 yıl önce oturulamaz raporu verilmesi üzerine binadan taşındığı öğrenildi.

Sanayi Yolu üzerinde yeni yaptırdığı binaya taşınan Baş’ın Maraş Caddesi üzerinde 10 kişiye mezar olan binanın ilk iki katın kolonlarını keserek oto galerisi olarak kullandığı ortaya çıktı.

VASIFSIZ MALZEMELER DENETİMİ OLMAYAN İLLERE GÖNDERİLDİ

Öte y andan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği İstanbul Şube Başkanı Tekin Saraçoğlu, yapı denetimi olan 19 ilde belirlenen vasıfsız malzemelerin denetim olmayan illere gönderildiğini söyledi. CNBC-e’ye konuşan Saraçoğlu, “Yapı denetimi başladığı zaman malzemeleri kontrol ediyoruz. Yapı denetim olan yerlerde vasıfsız malzemeler kullanılmadı. Bu malzemeler nerelere gitti? Yapı denetimi olmayan illere” dedi. Konut sektörü temsilcileri ise iddianın doğru olmadığını, bu malzemelerin kaçak yapılarda kullanıldığını kaydetti. -ANF

Bilal Mutlu/Van

Hiç yorum yok: