16 Eylül 2011 Cuma

Rollerini Erdoğan'a Kaptırmadılar

Kaddafi’yi iktidardan düşüren Sarkozy ile Cameron, oyuna sonradan dahil olan Erdoğan’a rollerini kaptırmamak için Libya’ya gitti.

‘Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelere giderek rol kapmaya çalışan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı David Cameron ‘dur’ dedi. Libya’da Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarının devrilmesinde başrol oynayan Sarkozy ile Cameron, dün Trablus’a giderek Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdül Celil ile görüştü. Her iki lider, gelecekteki petrol anlaşmalarını garantilemek için Celil’e baskı yaptı.

Mısır ve Tunus’ta televizyon yıldızı gibi karşılanan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Arap Baharı’nda pay kapmak için İsrail’i ve Filistin halkını kalkan olarak kullanmıştı. Kurulan yeni yönetimlere ‘ılımlı İslam’ modeli öneren Erdoğan, halkın sempatisini kazanmak için İsrail’e yüklenmişti. Erdoğan’ın halka oynayan yaklaşımını gören Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere David Cameron, dün apar topar Libya’ya giderek kendilerinin kurdurduğu yeni yönetimle görüştüler. Yeni yönetim ise Libya’daki aslan payının kendilerine yardım eden ülkelere verileceğini açıkladı.

Cameron’dan ince mesaj

Kaddafi’nin iktidardan uzaklaştırılmasından sonra Libya’ya ilk giden lider İngiltere Başbakanı David Cameron oldu. Muhaliflere ilk günden itibaren destek veren İngiliz Başbakan Cameron, iç savaş halindeki Libya’nın toparlanması için yardımcı olacaklarını söyledi. Cameron, özellikle bozulan yolların tekrar yapılması, suların akması ve bombalardan etkilenen hastanelerin tekrar hizmet vermesinde İngiltere’nin rolünün altını çizerek yeni yönetime mesaj gönderdi. “Libya’da daha yapılacak çok iş var” diyen Cameron, Kaddafi’nin yakalanması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. İngiltere ayrıca, Libya’nın yeni yönetimine yardımcı olmak amacıyla Libya’nın dondurulan mal varlıklarından 600 milyon Sterlin’lik bölümünü serbest bırakacağını açıkladı.

Tunus ve Mısır’daki halk hareketinde pasif kalan ancak Libya’yı bombalayan ülkelerin başında gelerek tekrardan Ortadoğu’da rol almaya çalışan Fransa da, Libya’da alacağı payı Türkiye’ye kaptırmamaya kararlı. İlk günden itibaren muhlifleri destekleyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, muhaliflere Kaddafi’yi teslim etme sözü verdi. Kaddafi’yi ve eski yönetimin üst düzey yetkililerini hakim karşısına çıkaracaklarını savunan Sarkozy, muhaliflerle petrol konusunu da görüştü. Libya’daki savaştan önce muhalifler Fransa’ya, ülkelerinde çıkan petrolün büyük bölümünü vermeyi vaadetmişti.

Yardım edenlerle işbirliği yapılacak
Her iki liderle görüşen Ulusal Geçiş Konseyi’nin Başkanı Mustafa Abdül Celil ise, Kaddafi’ye karşı kendilerine destek verilmesinden dolayı İngiltere ve Fransa’ya teşekkür etti. Celil, devrim sırasında kendilerine yardım eden ülkelerle petrol ve diğer alanlarda işbirliği yapacaklarını da sözlerine ekledi. Geçiş Konseyi Başkanı Celil, İngiltere ve Fransa’dan Kaddafi birliklerine karşı savaşmak için silah isteğini tekrarladı. Celil, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Kaddafi’nin Libya’nın güneyinde olduğunu ve intikam saldırıları planladığını” söylemişti.

Fransa ve İngiltere, Kaddafi karşıtlarından büyük destek alıyor. Özellikle muhaliflerin ele geçirdiği ilk kent olan Bingazi’deki duvarlara “Merci Sarkozy” ve “Teşekkürler İngiltere” yazıldı. Sarkozy, Bingazi’de kalabalıklar tarafından kurtarıcı gibi görülüyor. 

TRABLUS

Hiç yorum yok: