26 Eylül 2011 Pazartesi

'Polise Katil Dedirtmem'

Alaaddin Karadağ'ın öldürülmesi davasında, mahkeme başkanı, kardeş Abdullah Karadağ'ın polise, "katil" demesine itiraz etti. Mahkeme Başkanı ayrıca, Karadağ'ın "Mahkemeniz tarafsız değil" sözü üzerine, "Bu söylediği suç" uyarısında bulundu.

Alaaddin Karadağ adlı devrimcinin 19 Kasım 2009 tarihinde polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından açılan davanın 5. duruşması bugün Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada "kasten adam öldürmek" suçundan yargılanan sanık polis Oğuzhan Vural ile avukatı Tolga Yurdakul hazır bulundu. Karadağ ailesini, 10'un üzerinde avukat savunurken, Karadağ ailesi de duruşmaya katıldı. Yazar Temel Demirer de duruşmayı izledi.

DURUŞMA GERGİN BAŞLADI

Duruşma, salonda bulunan sivil polisler nedeniyle gergin başladı. Avukatlar, sivil polislerin salondan çıkartılmasını istedi. Talebi kabul etmeyen Mahkeme Başkanı Bülent Akasma, "silahlı kişilerin de duruşma salonunda bulunabileceğini, kendisinin davet ettiği"ni söyledi. Sivil polislerin yanı sıra salonda 7 resmi polis görevlendirildi. Sivil polislerin görev yazısı ise, tartışmaların ardından polisler tarafından getirildi.

Bugünkü duruşmada tanıklık yapan Abdulkadir Şen, silah seslerini duyduğunu ancak kimin kime ateş ettiğini göremediğini söyledi.

Tanığın ifadesinin ardından müdahil avukatlar, keşif talebini tekrarladı ve keşfin olayın meydana geldiği tarih olan 19 Kasım günü yapılmasını istedi. Mahkemeye hala gönderilmeyen MOBESE kayıtlarının, İstanbul Emniyet Müdürlüğü TMŞ Müdürlüğü'nün elinde olduğuna dair evraklar olduğunu hatırlatan avukatlar, görüntülerin istenmesini ve istek yazısına, "Görüntülerin gönderilmemesi durumunda suç duyurusunda bulunulacağı" uyarısının yazılmasını istedi. Avukatlar ayrıca, Karadağ'ın vurulduğu anda üzerinde olan kıyafetlerinin de Emniyet Müdürlüğü'nden istenmesi talebinde bulundu.

'KARDEŞİM MAKTÜL İSE BU DA KATİLDİR'

Avukatların ardından söz alan Karadağ'ın kardeşi Abdullah Karadağ, parasız eğitim istediği için tutuklanan öğrencileri hatırlatarak, "Kardeşimi öldüren bu katil ise hala sokakta" dedi. Konuşmasının başında Karadağ'ın sözünü kesen Mahkeme Başkanı Bülent Akasma, sanığa "katil" denilmesine itiraz etti. Abdullah Karadağ ise bunun üzerine, "Benim kardeşim maktül ise. Bu da katildir" dedi. Müdahil avukatları da, sanık polisin, Alaaddin Karadağ'ı öldürdüğünü birçok duruşmada söylediğini, bu nedenle hukuki olarak da "katil" olduğunu belirtti.

BAŞKANDAN UYARI: BU SUÇ

Karadağ, mahkeme heyetinin taraflı davrandığı eleştirisinde bulundu. Mahkeme Başkanı'nın bunun üzerine, "Bu dediğinin suç olduğunu biliyor musun" uyarısı dikkat çekti.

Savcı Gökhan Elman, sanığın tutuklanmasına gerek olmadığını savundu, MOBESE kayıtları için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yeniden yazı yazılmasını istedi. Keşif için takdiri mahkeme heyetine bıraktığını söyledi.

Mahkeme verdiği kısa aranın ardından kararlarını açıkladı. Buna göre, keşif talebinin değerlendirilmesi yine sonraki duruşmalara bırakıldı. Mahkeme, MOBESE kayıtlarını da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden isteyecek ve isteğe cevap verilmemesi halinde ilgililer hakkında yasal işlem yapılacağı uyarısında bulunacak.

Mahkeme ayrıca, Adli Tıp Kurumu'ndan Karadağ'ın üzerindeki kıyafetlerin istenmesi için yazı yazılmasına ve tanıkların dinlenmesi için müzzekerre yazılmasını da karar verdi.

Mahkeme heyetininin ayrıca, "duruşma günü duruşma salonunda ve çevresinde güvenlik tedbiri alınması için ilgili birime müzekkere yazılması" yönünde aldığı karar da dikkat çekti. Duruşma, 13 Ocak 2011 tarihine ertelendi.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI AÇILMAMIŞ

Bu arada İçişleri Bakanlığı'nın, sanık polis Oğuzhan Vural hakkında disiplin soruşturması açmadığı ortaya çıktı. Mahkeme başkanı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün mahkemeye gönderdiği yazıda, "sanık hakkında disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığı" bilgisinin yer aldığını söyledi.

Duruşma sonrasında açıklama yapan BDSP üyeleriyle Karadağ ailesi ve avukatları, adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Hiç yorum yok: