27 Eylül 2011 Salı

Oylar BDP’ye Çıkınca Tutanaklar Değiştirildi

Hamza GÜNDÜZ
 
Colemêrg’de oylar BDP’ye çıkınca köyleri yakılmış yurttaşların zararları da tazmin edilmedi. Çelê’nin Aşût köylülerinin yaptığı başvuruları değerlendiren karakol, köyün zarar gördüğüne dair tutanak hazırladı. Ancak genel seçimlerde köyde bütün oylar BDP’ye çıkınca, vali yardımcısı tepki gösterdi. Karakol da tutanağı değiştirdi.

Oylar BDP’ye çıkınca...


2004 yılında çıkarılan, “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Tazmini Hakkında Kanun” çerçevesinde Çelê (Çukurca) İlçesi’ne bağlı Çığlı (Aşût) köylülerinin yaptıkları başvuru Vali yardımcısının tutanak değiştirtmesi ile reddedildi.


Dosyaları değerlendiren Çukurca İlçe Zarar Tespit Alt Komisyonu 2007 yılında inceleme yaparak zararları tespit edip başvuruları onayladı. Köyde bulunan karakol da onay yazısı vererek, köylülerin uzun süre mera ve yaylarını kullanamadıklarını doğruladı. Bir üst makam olan Hakkari Valiliği Zarar Tespit Komisyonu’na tekrar gönderilen dosyları, başkanlığa yeni getirilen Vali Yardımcısı Önder Bozkurt  onaylamayarak bölgede tekrar inceleme kararı aldı. 1 Mart 2011 tarihinde Vali Yardımcısı Önder Bozkurt başkanlığında heyet bölgeye giderek inceleme yapmak istedi. Ancak heyet güvenlik gerekçesiyle bölgeye girip inceleme yapmadan geri dönmek zorunda kalmasına rağmen heyet, inceleme dahi yapamadığı bölgeye ilişkin “köyün boşaltılmadığını herhangi bir zararların olmadığını” gerekçe göstererek yapılan başvuruların tamamını reddetti.


Karakol fikir değiştirdi


Ardından Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu da, Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığı’na 19 Nisan 2011 “Bundan sonra vatandaşlara bu tür gayri ciddi, resmi ve kurumsal niteliği olmayan, üst yazıya bağlanmamış herhangi bir bilgi veya belge verilmemelidir” ibareli yazı gönderdi. Jandarma Karakol Komutanlığı da 28 Haziran’da yeni bir tutanak hazırlayarak, köyün 1987-2004 yıları arasında boşaltılmadığına ilişkin görüş değiştirdi. Bunun üzerine komisyon, 5 Temmuz’da bütün dosyaların reddedilmesine karar verdi.


‘Siyasi bir cezalandırmadır’


Karar üzerine köylülerin avukatı Erol Çallı, Van İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Dava dilekçesinde köyün durumu ve köylülerin gördükleri zararı geniş olarak anlatan Çallı, zararların karşılanmasını istedi. Dilekçede Çallı, Bozkurt’un milliyetçi kimliğinden dolayı böyle bir karar alındığını ifade etti.

Hiç yorum yok: