25 Eylül 2011 Pazar

'İyi Niyet' Bilançosu: 2316 Gözaltı

Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘BDP bizden iyi niyet beklemesin’ sözünden sonra polisin yaptığı operasyonlarda Kürdistan’da bin 589 kişi gözaltına alınırken, 500 kişi tutuklandı. Türkiye’de ise 727 kişi gözaltına alındı ve 350 kişi tutuklandı. Diyarbakır, İstanbul, Hakkari ve Şırnak gözaltı furyasında önde gidiyor.

İHD ve Emniyet kaynaklarından edindiğimiz verilere göre son 3 ayda 2 bin 316 kişi gözaltına alındı, 850 kişi de tutuklandı. Van, Hakkâri, Muş, Mardin, Şırnak, Siirt başta olmak üzere, Kürdistan’ın diğer illerinde de Kürt siyasetçilere yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyonlarda, aralarında Eğitim Sen ve BDP’li yöneticilerin de bulunduğu bin 589 kişi gözaltına alındı, 500 kişi de tutuklandı. Son olarak Şırnak ve ilçelerinde evlere ve BDP binalarına yapılan baskınlarda aralarında 3 belediye başkanın da bulunduğu 82 kişi gözaltına alındı. Kürdistan illerindeki gözaltı furyasının dağılımı şöyle:

''Diyarbakır: 350, Şırnak: 300, Siirt: 80, Van: 120, Kars: 7, Ardahan: 5, Hakkâri: 250, Batman: 200, Dersim: 60, Elazığ: 12, Erzincan: 8, Bitlis: 17, Erzurum: 25, Bingöl: 22, Urfa: 110.''

Türkiye’de ise gözaltı ve tutuklamalarda ilk sıralarda İstanbul, İzmir Mersin ve Adana yer alıyor. İllerin gözaltı dağılımı şöyle:

''Antep: 40, Osmaniye: 6, Adana: 80, Mersin: 90, Antalya: 7, Konya: 4, Hatay: 20, Ankara: 35, İstanbul: 450, İzmir: 80, Aydın: 13, Manisa: 8, Denizli: 4, Bursa: 14, Uşak: 2, Trabzon: 1.''

GÖZALTI GEREKÇESİ YASAL EYLEMLER


Gözaltı ve tutuklamalarla ilgili ANF’ye konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, başta Diyarbakır olmak üzere, bölgede gözaltı ve tutuklama furyasının hız kesmediğini söyledi. Gözaltı ve tutuklamaların git gide arttığının altını çizen Bilici, insanların çoğunun sivil, demokratik yasal eylemlere katıldığı için gözaltına alındıklarını belirtti. Bilici, son 2 aydır yaşanan çatışmalı ortamla birlikte gözaltı sayılarında artış olduğunu kaydetti.

Gözaltında kötü muamele konusunda kendilerine başvuruların da olduğunu belirten Bilici, “Gözaltılar bizi kaygılandırıyor. Bölgede insanlarda ciddi bir kaygı oluşmuş, herkes her an gözaltına alınacağı endişesini taşıyor. İnsanlar artık polis ve asker baskınlarına alışmış hale gelmiş. Bölgede her sabah mahallelerde gözaltı operasyonları yapılıyor, bu da bölge insanını çok rahatsız ediyor” dedi. Bilici, gözaltı ve tutuklamalarının çoğunun çatışmalı ortamdan kaynaklandığını ifade ederek, ateşkes dönemlerinde gözaltı ve tutuklamaların bu kadar olmadığını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: