16 Eylül 2011 Cuma

İnsan Hakları Derneği (İHD): 5 Tutsağın Yanması Bir Vahşet!

Cezaevi aracında 5 tutuklunun yanarak can vermesinin “affı olmayan bir vahşet” olduğunu belirten İnsan Hakları Derneği (İHD), olaya ilişkin soruşturma istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da “Bu olayın bütün failleri ortaya çıkarılmalı ve yeni ölümlerin olmaması için acil önlemler alınmalıdır” dedi.

Olay, Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi ile Sivas'a bağlı Gürün İlçe yolu arasında, sabahın erken saatlerinde meydana geldi. Van'dan İstanbul'a tutuklu ve hükümlü sevkiyatı yapan cezaevi aracının motor kısmında yangın çıktığı iddia edildi. Çıkan yangında tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu bölümün kapısının açılmadığı ve içeride bulunan Medeni Demir, Akif Kırınlı, İsmet Evim, Sinan Aşka ve Abdulseddar Ölmez adlı tutuklu ya da hükümlüler feci ş
ekilde yanarak can verdi. Cezaevi aracında bulunan askerlerin ise sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.

AFFI OLMAYAN VAHŞET


İHD yaptığı açıklamada olayı “affı olmayan vahşet” olarak değerlendirdi. Tutukluların maruz kaldıkları kötü muamelelere dikkat çeken İHD, şunları söyledi:

“İnsan Hakları Derneği, cezaevleriyle ilgili yapmış olduğu çalışmalar da ve hazırladığı raporlarda cezaevlerinde, sevklerde, hastane ve mahkemelere gidişlerde ring araçlarında yaşanan kötü muamele, zaman zaman yaşatılan şiddet, havasız kalma, hücreler oluşturulduğu için hareket kısıtlanması yaşanması, kelepçe takılması, uzun yolculuklarda bile bu kelepçelerin çıkarılmaması ve buna bağlı olarak mahpusların bu araçlara binmemek için birçok haklarından vaz geçtiklerine ilişkin dikkat çekmiştir.

Ceza ve infaz kanunu nakillerde alınacak tedbirler madde 58(2) de “Hükümlü, havalandırma ve ışık durumu yetersiz araçlarla eziyet verici ve onur kırıcı şekilde nakledilemez” hükümleri yer almaktadır. Oysaki kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakan yetkililerin, aynı zamanda temel hakların korunması ve insan onuru ile bağdaşmayacak muamelede bulunulmamasına ilişkin temel bir yükümlülükleri bulunmaktadır.

SORUŞTURMA BAŞLATILMALI

Bu gece sabaha karşı Kayseri ili Pınarbaşı ilçesinde yaşanan, İstanbul’dan görülecek bir dava için Van'a getirilen ve dönüş yolunda beş mahpusun yanarak yaşamını yitirmesi affı olmayan bir vahşettir. Tüm görevlilerin kurtulduğu ve kaçabilecekleri ihtimali gözetilerek mahpusların bulunduğu kısmın kapılarının açılmadığını ve ölüme neden oldukları düşünüldüğünde mahpuslara yapılan uygulamaların boyutu ortaya çıkmaktadır. Beş insanın yaşamlarından sorumlu olan tüm görevlilerle ilgili soruşturmanın en kısa zamanda yapılaması ve bu insanların yanarak ölümlerine sebep olanların cezalandırılması gerekmektedir. İnsana reva görülen bu muameleyi de kamuoyunun iyi bilmesi ve vicdanlarında muhasebe yapmasını umud ediyoruz. Bu acı ve unutulması çok zor olan olayda yaşamını yitiren beş can'ın yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.”

TANRIKULU: FAİLLER ORTAYA ÇIKARILMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, tutukluların yanması olayına ilişkin yaptığı açıklamada “Onlarca mahkûmun ülkenin bir köşesinden diğer köşesine hücreden beter, insanlık dışı koşullarla nakli nasıl bir vicdanın ürünüdür. Hiçbir gerekçe ya da açıklama bu ölümlerin arkasında infaz rejimini meşru gösteremez. Bu olayın bütün failleri ortaya çıkarılmalı ve yeni ölümlerin olmaması için acil önlemler alınmalıdır” dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: