14 Eylül 2011 Çarşamba

'Erdoğan Arapların Liderliğine Hevesli'


Mısır’a yaptığı ziyaretin ikinci gününde Mısırlı yetkilerle görüşen Erdoğan, ardından Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konsey toplantısında konuşma yaptı. Erdoğan’ın sık sık İsrail’e yüklenip, Filistin’i överek, Arap halklarının sempatisini toplamaya çalışması dikkat çekti. Erdoğan’ın söylemi dünyü basınında “Arapların liderliğine hevesleniyor diye yorumlandı. Erdoğan konuşmasının satır başları şöyle: “Bizler aynı bedenin parçalarıyız. Gazze’de ağlayan bir çocuk Ankara’daki annenin yüreğini sızlatır. Türk ve Arap halkları olarak gün ışığı kadar da olsa ayrılığın aramızdan geçmesine izin vermemeliyiz. Önümüzdeki süreç meşakatli ve zordur.  Türk halkı olarak Ortadoğu’daki gelişmelere kayıtsız kalmamız düşünülemez. İsrail bir yandan meşruiyetini sağlamaya çalışırken bir yandan da kendi meşruiyetini tehlikeye atmaya devam etmektedir. İsrail hükümet politikalarının saldırganlığı İsrail halkının geleceğini tehdit etmektedir. İsrail halkı kendi hükümeti tarafından abluka altına alınmıştır. Hazırlanan rapor bizim için bir şey ifade etmemektedir. Gazze ablukasını meşru sayan hiçbir cümleyi kabul etmiyoruz. Raporun hazırlanmadan önce basına sızdırılmasının ardından İsrail’le ilgili tedbirleri hemen hayata koyduk. Türkiye gerekli gördüğü her türlü önlemi alacaktır. Türkiye İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı tanımamaktadır. Hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir.”

Öte yandan, Erdoğan, Mısır temasları çerçevesinde, eski diktatör Mübarek yakın çalışma arkadaşı ve Savunma Bakanı şimdiki Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile görüştü. Mısır Savunma Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı bildirildi. Bir saat kadar süren görüşmede, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin yanı sıra ekonomik, ticari ve sanayi alanlarındaki işbirliğinin de konuşulduğu öğrenildi.


Başrol ihtirası


Başbakan Erdoğan’ın Mısır’dan başlayan gezisi için İtalyan La Stampa gazetesi, “Erdoğan Arap Baharını fethetmeye gidiyor” başlığını attı. Başbakan Erdoğan’ın önceki gün başlayan Mısır, Libya ve Tunus gezisi, İtalyan basınında yer bulmaya devam ediyor. “Erdoğan Arap Baharını fethetmeye gidiyor” başlığıyla okuyucularına Erdoğan’ın gezisini duyuran İtalyan La Stampa, “Erdoğan’ın bu ziyaretiyle bölgede son 8 ayda yaşanan karışıklıktan sonra Türkiye’nin bölgedeki yeni düzene yapacağı katkılarla baş rolde yer almak istediği” belirtildi. Gazetedeki haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Türkiye’nin Mısır ile gizli askeri ittifak yapmasından korktuğu da yazıldı.


‘Etkisini arttırmak istiyor’


Erdoğan’ın Mısır ziyareti İngiliz basınında da geniş yer aldı. Times gazetesi, Erdoğan’ın Mısır ve ardından yapacağı Tunus ile Libya ziyaretleriyle, Türkiye’nin bu bölgedeki etkisini arttırmayı amaçladığını yazdı. Erdoğan’ın Mısır ziyaretini İsrail’in yakından izlediğini kaydeden Times, “Erdoğan’ın Gazze’ye yapacağı olası ziyaretin Mısır’ın askeri hükümetini rahatsız etmemek için iptal edildiği” diye yazdı.


‘Gücü arttı’ iddiası


Guardian gazetesinde, Michigan State Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Muhammed Eyüb’ün kaleme aldığı makalede ise “Türkiye’nin bölgesinde artan gücünü ABD’nin anlaması gerektiği, Ortadoğu’nun eskisi gibi olmayacağı” ileri sürüldü.


Lider olmak heveslisi


Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn de Erdoğan’ın yaptığı ziyaretle Arap dünyasının lideri olmayı hedeflediğini belirtti. Cockburn haberinde, Türkiye’nin Erdoğan’ın ziyaret programında bulunan Mısır, Tunus ve Libya için “model” teşkil ettiğini ileri sürerek, şu ifadelere yer verdi: “Erdoğan’ın İsrail’e negatif yaklaşımı, Arapların gözündeki cazibesini arttırıyor. Sonuç olarak İsrail’in yalnızlığı, Arap dünyasındaki ayaklanmalar, Arap ülkelerinin zayıflığı ve ABD’nin gücünün azalması Türkiye’ye yaradı. Türkiye’nin bölgede ağırlığı artıyor, ama bölgeye yön vermesi için önünde uzun bir yol var.”


‘Ahmedinejad’a rakip’


Daily Telegraph gazetesi de Erdoğan’ın İsrail karşıtlığında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a rakip olduğunu kaydetti. Gazete, Erdoğan’ın Avrupa Birliği üyeliği girişimlerinden sonuç alamayınca Araplar arasındaki en duygusal konu olan Filistin davasının savunuculuğuna soyunarak bölgede gücünü arttırmak istediğini yazdı.

Hiç yorum yok: