20 Eylül 2011 Salı

6 Ayda 1356 BDP'li Tutuklandı

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, hakkında dava açılmayan bir tek yönetici ve üyelerinin bulunmadığına işaret ederek, son 6 ayda tutuklanan üye ve yönetici sayılarının 1356 olduğunu belirtti.

BDP'ye yönelik 12 Haziran seçimlerinden önce başlayan ve sonrasında devam eden operasyonlara ilişkin BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Partisi'nin Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Yaşanan gözaltı ve tutuklamaların kamuoyu tarafından gittikçe "bir kanıksanma ve kabullenme" olarak görülmesini eleştiren Beştaş, son bir haftadır örgütlerine yönelik ciddi bir operasyon başlatıldığını dile getirdi. Beştaş, Başbakan Erdoğan'ın "Meşruiyet çizgisine davet aksine gereğini yaparız" şeklindeki tehditlerini anımsatarak, bazı akademisyenler ve yazarların BDP'ye yönelik operasyonlara destek verdiğini söyledi. Yargı-yürütme ve yasama ilişkisinin bir bağımlılık ilişkisi olduğunu belirten ve yargının bağımsız olmadığını ifade eden Beştaş, "Yargının bağımsız olmadığı bizzat bu operasyonlarla ortaya çıkmıştır. Çünkü bizzat yürütmenin başı, Başbakan'ın talimatlarıyla yargı, operasyon başlatmıştır" dedi.

Beştaş, bir yandan yoğun bir şekilde kendilerinin siyaset alınan davet edildiklerini, öte yandan da bu alanın gittikçe daraltıldığının altını çizerek, "Bize yönelik siyaset alanına davet etmeleri, arkasından da operasyon yapılması bu konudaki samimiyetsizliği ve ikiyüzlülüğü açıkça ortaya koymaktadır. Bizim siyaset yapmamız konusunda bütün kanallar tıkatılırken, bize yönelik bu davetin anlamı nedir? Yargı bağımsızlığı konusunda en çok laf söyleyen iktidarın yargıya talimat vermesi kabul edilemezdir" değerlendirmesinde bulundu. Yasaların ihlal edildiğini ve keyfi davranıldığını belirten Beştaş, Taksim'de insanların kimliklerine göre Taksim'e alınıp alınmama karşısında sözün bir hükmünün kalmadığını, bu daraltmanın Türkiye'ye kaybettireceğini söyledi.

SEVKİYATLAR YAPILIYOR


Türkiye'de bazı kesimlerin siyasi operasyonları onaylar duruma geldiğini söyleyen Beştaş, yaşanan gözaltı ve tutuklamaların 90'lı yıllardan daha beter olduğuna işaret etti. 14 Nisan 2009 tarihinden beri 3 binden fazla Kürt siyasetçinin tutuklandığını, son 6 ay hariç 192 bin kişinin TMK, TCK'daki "örgüt üyeliği" ve "örgüte yardım yataklıktan" yargılandığını bunun da resmi veriler olduğunu söyledi. Bölge cezaevlerinden diğer cezaevlerine yönelik bir sevkiyat yapıldığını ifade eden Beştaş, "Bizim şuandan itibaren hakkında dava açılmayan, Belediye Başkanı, İl Başkanı, İl Genel Meclis üyemiz, yöneticimiz yoktur. Komisyon üyelerimize kadar bütün üyelerimiz ve yöneticilerimiz hakkında bazen onlarca yıl ceza ile davalar açılıyor. 9 belediye başkanımız, 6 milletvekilimiz cezaevinde. 40-45 belediye meclis üyemiz tutuklu" diye konuştu.

Son 6 ayda bin 356 üye, yönetici ve seçilmişlerinin tutuklandığını aktaran Beştaş, "Bu dehşet verici bir rakamdır, kabul edilebilir değildir" dedi. TCK ve TMK'da değişiklik talep eden Beştaş, "Eğer bizi siyasete davet edenler ikiyüzlü değillerse, samimilerse bu değişikliğe yapsınlar" dedi.

Bir soru üzerine Beştaş, 1 Ekim'de Meclis'e dönüp dönmeme konusunda henüz kesin bir karar vermediklerini ifade ederek, "BDP'siz yapılan bir Anayasa meşru değildir" dedi. Beştaş bir başka soru üzerine de, Şırnak ve diğer bölgelerde başlayan gözaltıların bir köşe yazarı tarafından yazılan bin 400 kişilik listenin devamı olduğunu belirterek, "Partimize yönelik ciddi bir operasyon başlamıştır ve devam etmektedir" dedi.

Hiç yorum yok: