15 Ağustos 2011 Pazartesi

Bir Yalanın Kronolojisi

 

Ya İranlı yetkili Burucerdi, Türk medyasının dünkü haberini yanlış anladı, yada AA’nın Tahran muhabiri Kerem Gülpetekin doğru-dürüst Farsça bilmiyor. Sakin bir Pazar günü geçirme planlayan Türk medyası, Anadolu Ajansı’nın saat 11.26’da “İran Karayılan’ın yakalandığı teyit etti” başlığıyla geçtiği ‘Flaş’ haberle sıra dışı bir gün yaşadı.

Roj Tv’nin Türkiye saatiyle saat 13.00’teki Kürtçe haber bülteninde duyurduğu “Karayılan’ iddiaları yalanladı, son röportajı elimizde” bilgiye rağmen televizyon kanallarına bağlanan Türk medyasının ‘usta gazetecileri’, ‘PKK uzmanları’, ‘stratejisiler’ komplo teorilerinde sınır tanımadılar.

“Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır” misali yıllardır hep böyle bir haber yapmanın hayalini kuran TRT’nin dünkü rezaletinden ders çıkartmayan Türk medyasını bugün ise AA’nın “Karayılanı ısırdı”. Türk televizyonlarının en hızlısı ise NTV oldu. İki saate yakın Karayılan yalanına yer veren NTV’ye katılanlar Pazar günün rehavetiyle atıp tuttular:

Saat 12.39: AA’nın Tahran muhabiri Kerem Gülpetekin, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi’nin “Karayılan yakalandı” açıklamasına ilişkin ajansına attığı haberi olduğu gibi okudu. Hatta ‘acar muhabir’ Gültekin “Karayılan’ın yakalandığına ilişkin İran’dan ilk teyit geldi. Başka açıklamaların devamını da biz bekliyoruz” dedi. Günün ‘yıldızı’ Kerem Gülpetekin’di ve NTV’nin hemen ardından diğer televizyon kanallarına da bağlandı.

Saat 12.48: Ankara’daki ‘derin gazeteci’ Fikret Bila, son dönemde PJAK’a karşı operasyonlara dikkat çekerek haber için “Doğru olma ihtimali bulunabilinir” dedi. Bila şöyle ilginç bir bağlantı kurdu: “İran bu operasyon ile Türkiye ile ilişkilerini yeni bir zemine çekerek son dönemde Ankara’nın Suriye’ye karşı aldığı tavrı yumuşatmak istiyor olabilir.”!!!!

Saat 12.55: Sansasyonel haberlerin Türk basınındaki ‘yıldızı’ ‘hurriyet.com.tr’nin müdürü Fatih Çekirge hemen olaya el attı ve şu ‘müthiş’ teorilerde bulundu: “İran’dan gelen yakalanmış ibaresi önemli. Çatışma ile yakalanmadığı izlenimi veriyor. Çok özel bir operasyon ile yakalanmış olabilir. Kandil’e yönelik böyle bir operasyonda İran’ın Irak ile temasa geçmesi lazım. Böyle bir durumda Irak hükümeti işbirliği yapmış herhalde. Çatışma olmadan yakalandıysa acaba İran ile anlaşarak mı teslim oldu. Çünkü verdiği son röportajda daha uzlaşmacı mesajlar vermişti.”!!!!

Saat 13.05: NTV’nin Ankara Haber Müdürü Uğur Şefkat ise Karayılan’ın yakalandığını var sayarak şöyle konuştu: “Karayılan’ın o bölgede geziyor olması gerçekten soru işareti. Akla başka ihtimaller geliyor; PJAK’ın saldırılarından ardından İranlı yetkililerle görüşme yapmak için de Karayılan İran topraklarına geçtiği ihtimali de var. Bu görüşme nedeniyle gittikten sonra tutuklanmış olabilir.”!!!!

Saat 13.12: Erdoğan’ın Kasımpaşalılık tavrının PKK’ye karşı da göstermesini isteyen TASAM Genel Müdürü Atilla Sandıklı Ankara’nın İran’ın kararlı tavrından ders almasını isteyerek bağırıp çağırıyordu. İran’ın kararlılıkla PKK’nin üstüne giderek inisiyatifi ele geçirdiğini savunan Sandıklı 
“İran’ın son baskınları sonuç verdiği görülüyor. Bunu Türkiye’nin yapması gerekmez miydi? Bence bu Türkiye’nin eksikliğidir. Zaten İran’ın bu baskısı karşısında Karayılan, en son, ’Bundan sonra PJAK İran’a karşı eylem yapmayacak PKK, sınırınızı koruyacak’ açıklaması yapmıştı"!!!! dedi. Hızını alamayan Sandıklı, soluk almadan diğer TV kanallarına da bağlanarak bu ‘müthiş’ tezini anlatmaya devam etti.

Hiç yorum yok: