9 Haziran 2011 Perşembe

Seçim İzlenimleri - İstanbul-2

İstanbul’da en tempolu, en hızlı seçim çalışması 3. Bölge’de. Toplam 100 bin ev dolaşılmış, tüm sendikalar ziyaret edilmiş. 500 bin işçi ile birebir görüşme yapılmış. Herkes Levent Tüzel’in Meclis’e rekor bir oyla girebilmesi için seferber olmuş

Bir Karadenizli’nin kapısını çaldık. İçeri girdik. Tam iki saatlik tartışmadan sonra bize teşekkür etti. Biz çıkarken de Karadeniz şivesiyle ‘Haçan 150 oyim vardur. Bu oylarimu da bu seçimde Karadenizli hemşerim Levent Bey’e vereceğum. Bunun sözuni verirum size da’ dedi


Tüzel için seferberlik var!


BDP Genel Başkan Yardımcısı Osman Ergin İstanbul’a karargah kurmuş. Tüm dikkat ve enerjisini 3. Bölge’ye vermiş. Seçim stratejisi ve seçim çalışmalarıyla bizzat ilgileniyor. Telefonları hiç susmuyor. Toplantıdan toplantıya koşuyor. Oldukça başarılı bir çalışma ve performans sergiliyor. Ergin anlatıyor: “Sayın Levent Tüzel’e halkın büyük teveccühü var. 2007 seçimlerinde Sebahat Hanım’a 147 bin oy çıkmıştı. Bir 80-85 bin oy bandı Levent Bey’i çıkarır. Ama hedefimiz bu bandın oldukça üzerinde. Bu seçimlerde hedefimiz 250 bin oy.”


İstanbul 3. Bölge’de hedef böyle olunca haliyle çalışma da bu hedefe göre tempo kazanmış. Bugüne kadar toplam 100 bin ev dolaşılmış. Yani her evde 4 kişi yaşadığını düşünürsek yaklaşık yarım milyon insanla direkt temas kurulmuş, aday anlatılmış. Bölgedeki tüm sendikalar KESK, DİSK, Türk-İş Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adına dolaşılmış. Toplumun değişik kesimleri Süryaniler, Çerkesler, Ermenilerle toplantılar yapılmış. Ayrıca tüm demokratik kitle örgütleri ile yöre derneklerine “merhaba” denilmiş. Her gün de yaklaşık bir 50 bin broşür ve bildiri dağıtılmış.


İşçilerle buluşuluyor


3. Bölge’de dikkatleri çeken özgün bir çalışma daha var. Her sabah seçim komisyonuna bağlı işçi komisyonu Kıraç, Yenibosna, İkitelli gibi yoğun sanayi siteleri ve fabrikalara ev sahipliği yapan yerleşim yerlerinde işçi servis noktalarına giderek işçilerle temas kuruyor. Şu ana kadar toplam 500 bin işçi ile buluşulmuş. Özetle İstanbul’un diğer bölgeleriyle karşılaştırıldığında “en hızlı, en tempolu seçim çalışması 3. Bölge’de” tespitini yapmak mümkün.


3. Bölge’deki seçim çalışmalarının ağırlıklı bölümü Kürt siyaseti üzerinden yürüyor. Ancak çalışmada sadece Kürtler ve Kürt siyasetçiler yok. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nu oluşturan 29 bileşen de çalışmaya destek veriyor. Örneğin EMEP çalışanlarının çoğunu 3. Bölge’ye aktarmış. Özellikle EMEP’li kadınlar başarılı ve yoğun tempoları ile herkeste büyük takdir topluyor. Kürtler de çalışmalara asılmış. Çünkü Kürt siyasetçisi ve sokaktaki insan Levent Tüzel’in Meclis’e girmesini büyük bir onur ve kişilik meselesi yapmış. Öyle ki yine 3. Bölge’den aday olan Mustafa Avcı Sayın Tüzel lehine fedakarlık yaparak çekilmiş.


Tüzel’i kardeşimiz gibi seviyoruz


Adıyamanlı Hacı Bozkurt bir işçi. Bu seçimlerde oyu Levent Tüzel’e. Neden Tüzel’e oy vereceğini ise şu şekilde açıklıyor: “Levent Tüzel emekçidir, işçi ve ezilenden yanadır. O yüzden oyumu kendisine vereceğim.” Bozkurt Tüzel’in seçim çalışmalarına şahit olmuş. İzlenimlerini paylaşıyor: “Halkı muhatap alıyor. Diğer partilerin ezilenlerden yana projeleri yok. Ama bunun var.”


Dikran Saplan ise Mardinli. Kanarya Mahallesi’nde sorularımızı yanıtlıyor. Saplan’a göre Kanarya Mahallesi’nde toplam 5 bin 500 Mardinli oyu var. Mardinlilerin tamamının oyu Levent Tüzel’e. Saplan, “Biz Kürtler bir Karadenizliyi Meclis’e göndereceğiz” diyor. Saplan’ın sözlerine gülerek katılıyor Şırnaklı Resul Bozkurt. Bozkurt’un 9 çocuğu var. Kendisi işçi emeklisi. Konuşuyor: “Levent Tüzel’i kardeşimiz gibi seviyoruz. Etkim altında 66 oy var. Hepsini kendisine vereceğiz” diyor.
Haçan oyum hemşerimedur da!

Selman Bulgan ise Erzurumlu. Gönüllü olarak Levent Tüzel’e destek veriyor. Bulgan 3. Bölge’de ilginç bir strateji deniyor. Bulgan’a göre bu seçimlerde AKP’den Blok’a oy gelecek. AKP oyları bu yüzden azalacak. AKP’deki oy erimesini daha da arttırmak için toplumun değişik kesimlerine yönelik çalışmalara hız vermek gerekecek. Bulgan bu amaçla yürüttükleri çalışmaları anlatıyor: “Bir Karadenizli’nin kapısını çaldık. Kendimizi tanıtınca ‘Hayır sizi eve alamam’ dedi. Ama üniversite okuyan kızı itiraz etti. ‘Baba girsinler, kendilerini tanıtsınlar, bu kadar önyargılı olma. En azından bir dinleyelim, yanıtını merak ettiğimiz sorularımızı sorarız en azından’ dedi. İçeri girdik. Bayağı bayağı tartıştık. Tam iki saatlik hararetli tartışmadan sonra bize teşekkür etti, çay ve ikramda bulundu. Biz çıkarken de Karadeniz şivesiyle “Haçan 150 oyim vardur. Bu oylarimu da bu seçimde Karadenizli hemşerim Levent Bey’e vereceğum. Bunun sözuni verirum size da’ dedi.” Bulgan anlatmaya devam ediyor: “Biz şimdiye kadar kendimizi Türklere, Çerkeslere, Lazlara anlatsaydık, Kürt Özgürlük Hareketi’ni tanıtabilseydik devrim yapmış olurduk.”


600 bin oy çıkar il genelinde


Mardinli Hatice Yavuz, henüz 20’li yaşlarda. Ama dikkat çekici analizler yapıyor. Merak edip soruyorum, “Hangi üniversiteyi bitirdiniz?” Yanıt çok kısa oluyor: Ben ilkokul mezunuyum. Yavuz anlatıyor: Kürtlerde büyük değişim var. Daha önceki seçimlerde farklı tercihleri olan insanlar bu seçimlerde Blok’a oy verecek. İnsanlar değişimin sadece Bölge ile sınırlı olduğunu sanıyor. Oysa değişim ve dönüşüm sadece Bölge’de değil metropol illerinde de var. İstanbul genelinde bu seçimlerde 600 bin oy alacağımızı düşünüyorum. En azından hava onu gösteriyor. Ahmet Turan ise Rize’nin Hemşin ilçesinden. Heyecanlı heyecanlı konuşuyor: “Kürt kardeşlerimiz bir Giresunluyu inşallah bu seçimlerde Meclis’e gönderecek. Ne kadar güzel. Kürtler bir Karadenizli için kenetlenmiş, etrafında pervane olmuş. Bir Karadenizli olarak bunu görünce çok sevindim. Ben de bu seçimde bir Karadenizli’nin Meclis’e gitmesi için Kürt kardeşlerimle dayanışma içinde olacağım.”

 
Abdullah Levent Tüzel kimdir?

1961 yılında Giresun’da doğdu. İlkokul ve üniversite eğitimini İstanbul’da gerçekleştirdi. Avukatlık mesleğini sürdürürken İHD ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nde yöneticilik yaptı. 1996 yılında kurulan EMEP Genel Başkanlığı’nı günümüze kadar sürdürdü. 2007 seçimlerinde İzmir 1. Bölge’den emek ve demokrasi güçlerinin bağımsız milletvekili adayı oldu.

Hiç yorum yok: