28 Mayıs 2011 Cumartesi

BDP'li Kaya, Erdoğan’a Yolsuzluk Belgeleriyle Cevap Verdi


Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ve Hakkari mitinglerinde ‘Bu paralar nereye gidiyor’ sözlerine belgelerle cevap verdi. Kaya, AKP döneminden kalma 71 milyona aşkın borç ödediklerini belirterek, Erdoğan’a ‘Bir gün bile olsa kendi belediye başkanınıza “Bu paralar nereye gidiyor? Sorusunu yönelttiniz mi?” diye sordu.

Van Belediyesi, Van için büyük bir tesis olacak olan ‘Çok katlı otopark ve Konferans Salonunun” temelini attı. Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Van Bağımsız Milletvekili adayları Nazmi Gür ve Aysel Tuğluk’un da hazır bulunduğu temel atma töreninde konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ve Hakkari mitinglerinde ‘Bu paralar nereye gidiyor’ sözlerine belgelerle cevap verdi.

Kentteki bütün çalışmaları halkla birlikte gerçekleştirdiklerini belirten Kaya, “Bu kent; kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklar, birilerine peşkeş çekilen ihaleler, paylaşılan rantların, o kara gölgesinden artık kurtuldu. Halkımız kendi parasının nereye gittiğini, neye harcandığını artık rahatlıkla biliyor ve bunun muhasebesini yapabiliyor” diye konuştu.

‘2 YILDA 71 MİLYON 596 TL BORÇ ÖDEDİK’

Göreve başladıkları gündün bugüne belediyeye aktarılan kaynakları ve giderlerle ilgili bilgiler veren Kaya, Belediyeye bugüne kadar İller Bankası’ndan gelen paradan toplam 44 milyon 300 bin 025,97’si eski borçlara karşı kesilirken, Belediyenin ise eski borçlara karşılık kendi kasasından 2 yıl boyunca 27 milyon 308 bin TL olmak üzere; Toplamda yaklaşık 71 Milyon 596 TL borç ödediğini söyledi.

Bunun dışında Mavi Kent AŞ’de yapılan inceleme sonucunda 52 Milyon TL’nin usulsüz bir şekilde harcandığı belgelediklerini söyleyen Kaya, bugün ortada olan bu marifetlerin, kendilerine “Paralar nereye gidiyor” diyen başbakanın belediyesinin yaptığı borçların karnesi olduğunu belirtti. Kaya, “Kendi borçlarını ödediğimiz ve hizmet yaptığımız için bize teşekkür etmesi gereken Başbakan’ın kalkıp bizi suçlaması mantık dışıdır. Başbakan’ın yapması gereken öncelikli şey kendi belediyesinin dönemi için hesap sormasıydı. Başbakana şunu sormak istiyorum bu borçlara rağmen bir gün bile olsa kendi belediye başkanınıza “Bu paralar nereye gidiyor? Sorusunu yönelttiniz mi? Hayır! Ama aksine bir daha aday gösterip mitinginizde sırtını sıvazladınız. Bu halk buna en iyi cevabı seçimlerde zaten vermiştir ve vermeye devam edecektir” diye konuştu.

‘BAŞBAKANIN MATEMATİK BİLGİSİ VARSA RAKAMLARI TOPLASIN’

Başbakan’ın sürekli İller Bankası’ndan gelen paranın bir yıllık toplamını vererek bu paranın nereye gittiğini sorduğunu söyleyen Kaya, “Bize 2010 yılında iller bankasından gelen 66 milyon 398 bin TL’nın nereye gittiğini söyleyelim. 38 milyon 847 bin TL personel giderlerine, 18 milyon 049 bin TL sizin eski borlarınıza karşılık direk kaynaktan kesildi. 8 milyon 626 bin TL ise yine eski borçlarınıza karşılık biz ödedik. Evet sayın Başbakan matematik bilgin varsa bunu hesapla nereye gittiğini öğren ama ben o bilginin olmadığını düşünüyorum” dedi. Tüm borçlara rağmen hem AKP’lilerin hemde Başbakan’ın hala eski tahribatlarının üzerini örtmeye çalıştığını aktaran Kaya, “Tabi siz kendinizi, size alınan Isfahan İpek Halının üzerinde uçarak zan ediyorsunuz. Ama siz uçarken, sizin bu halka bıraktığınız tek miras kamyon kamyon borç oldu” dedi.

Başbakan’ın asıl rahatsızlığının BDP’li belediyelerinin yaptığı başarılı çalışmalar olduğuna dikkat çeken Kaya, “Başbakan şunu bilmeli ki yanlış hesap Bağdat’tan değil, Van’dan dönmüştür. Korkunun ecele faydası yok, biz burada halkımızla en iyi çalışmayı yapmaya devam edeceğiz. Sizde çılgın projelerinizle oyalanıp durun!” diye konuştu.

USULSÜZLÜĞÜN FATURALARINI GÖSTERDİ

Kaya daha sona Mavi Kent kasasından Başbakan’a alınan halı, Cumhurbaşkanına alınan hediyeler, alınan altınlar, bilezikler, ziynet eşyaları, yüzlerce kilo bal-peynir’in faturalarını alana teker teker gösterdi. Bu belgelerle halkın parasının nereye ve nasıl harcandığını net bir bizimde ortaya koyduğunu aktaran Kaya, Başbakan’ın öncelikli olarak 52 milyon TL’nin hesabını kendi belediye başkanına sorması gerektiğini söyleyerek “Ama soramazlar çünkü bunların tümü bu kente geldiklerinde hediyelerle Ankara’ya uğurlanmışlar. İşte Başbakan; bizim paramız hizmete sizin paranız ise buralara gidiyor!” diyerek cevap verdi.

‘BAŞBAKAN, BİR KURUŞ FİLE FAZLA GÖNDERDİĞİNİ İSPATLARSA İSTİFA EDERİM’

Başbakan’ın söylemlerine tepki gösteren Kaya, “Bizim dönemimizde bütün Türkiye’de olduğu gibi her belediyeye kişi başına iller bankasından gönderilen miktardan, bir kuruş gönderdiğini ispatlasın derhal belediye başkanlığından istifa ederim” diyerek “Peki, siz diğer belediyelerinize bakanlık fonlarından gönderdiğiniz paranın hesabını açıklayabilecek misiniz” sorusun sordu.

‘AKP DÖNEMİNDE BELEDİYE GÖNDERİLEN 950 BİN TL KAYIP’

2006 yılında AKP’nin iktidar olduğu dönemde AKP’li Van Belediyesine Çevre Bakanlığı’ndan gönderilen 1 milyon 500 bin TL’nin 950 bin TL’sinin kayıp olduğunu söyleyen Kaya, “Ancak şimdi bu parayı bizden istiyorlar. Siz yenilen ve çalınan bu parayı niye benden istiyorsunuz? Ama hiç kimse merak etmesin bu 950 bin TL’yi de boğazlarında çekip çıkaracağız” diye konuştu.

‘AKP’Lİ BAKAN ÇELİK’E KAÇAK SUDAN CEZA KESTİK’

AKP’nin Vanlı Bakanları’ndan Hüseyin Çelik’in kaçak su kullandığını söyleyen Kaya, “Biz bunları yakaladık ve gerekli cezayı da kestik” dedi.

Kaya konuşmasının devamında, yaptıkları her projeyi kendilerine mal eden AKP’lileri ‘Deli Emin’ tiplemesine benzeterek şöyle konuştu; “Şimdi elimizi neye atsak, ne yapsak; eski belediye yönetimi ve AKP’liler ‘deli emin’ gibi ‘şerefsizim benim aklıma gelmişti’ deyip duruyorlar. Şerefinize karışmam ama aklınıza gelmişti de 5 yıl boyunca neyi beklediniz. Bütün Vanlılar şunu bilmelisiniz; bu projeler ihtiyaçtan kaynaklı ve Vanlıların projeleridir.”

Yapılan konuşmanın ardından Çok Katlı Otopark ve Konferans Salonunun temeli, Kaya, Gür, Tuğluk tarafından yapıldı. Açılış sonrası balonlar ve konfetiler uçurulurken, daha sonra MKM Sanatçıları Zelal Gökçe ve Koma Gûlên Xerzan solisti Çiya mini bir konser verdi.

Temeli atılan çok katlı otopark, 840 araçlık olarak projelendirilirken, otoparkın zemin katı iş yerleri, bodrum katlarla birlikte 7 kat ise otopark olarak belirlendi. Otoparkın en üst katı ise bin 500 ve 350 kişilik konferans salonları olacak. Otoparkın 2 yıl içerisinde bitirilmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok: