24 Mayıs 2011 Salı

Baydemir : AKP Hastalığını Topraga Gömeceğiz

Diyarbakır'ın hem merkezinde hem de kırsal bölgelerinde yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışmalarına hız veren DİSKİ bir ilke daha imza attı. Merkeze bağlı 40 köye içme suyu şebekesi hattının temelleri atıldı.

Temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Bir zamanlar sıtma ile tifo ile tanınıyorduk. İçmesuyu, altyapı ve kanalizasyon çalışmaları sayesinde sıtma ve tifo tarihe gömüldü. Bir tek hastalık kaldı o da AKP'nin yalan hastalığı. 12 Haziran'da halkımız büyük dayanışmayla bu hastalığı da tabela haline getirerek ortadan kaldıracak" dedi.


Bağıvar (Kabê) Köyü'ndeki temel atma törenine BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, Emek Demokrasi Özgürlük Bloğu Adayı Altan Tan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, belediye ve DİSKİ personeli, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve köy halkı katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, projeye ilişkin bilgiler aktardı. Çağdaş, 40 mahallenin daha temiz içme suyuna kavuştuğu projenin yaklaşık maliyetinin 8 milyon, ihale bedelinin ise 4.8 milyon lira olduğunu belirterek, "Bugün yapımına başlanacak olan proje 210 günlük kısa bir sürede tamamlanarak halkımızın hizmetine açılacak" dedi.


17 bin 307 kişi faydalanacak


Proje kapsamında toplam üç depo, 42 ölçüm odası yapılacağını ve 123 bin 84 metre yeni şebeke döşeneceği bilgisini veren Çağdaş, "Bununla 16 mahalle ve 24 mezra olmak üzere toplam 40 yerleşim biriminde 2 bin 596 hane ve 17 bin 307 kişi dünya standartlarında temiz içme suyuna kavuşmuş olacak" diye konuştu.

2011 yılı için çalışmalara hız verdiklerini söyleyen Çağdaş, "DİSKİ ailesi olarak yatırımlarımızın toplam rakamsal ifadesi yaklaşık 27,5 milyon TL'dir. Bu rakamın kırsal mahallelerimize ayrılan bölümü 7 milyon TL'dir. Yani toplam yatırımımızın yaklaşık yüzde 26'sını kırsal mahallelerimize ayırmış bulunmaktayız" dedi.

80 yılda yapılmayan 10 yılda yapıldı


Çağdaş'tan sonra konuşan BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, 80 yıldır devlet ve hükümet Kürtlerin yaşadığı bölgeleri yaşamın her alanında ihmal ettiğini belirterek, "Halkımız özgür ve onurlu bir yaşam için sürekli mücadele etti. Belediye alanında ağzının tadı düzeldi. 80 yılda yapılmayan hizmetler 10 yılda yapıldı" dedi. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da konuşmasında, halkın desteği, birliği ve dayanışmasıyla başarıya ulaştıklarını söyledi. "O yüzden bu halk için ne kadar hizmet etsek borcumuzu ödeyemeyiz" diyen Demirbaş, BDP'li belediyeleri kastederek "Hakkari'deki sokakların halinden utanıyorum" diyen Başbakan Erdoğan'a şu yanıtı verdi: "Biz de inançları tanımayan, kültürleri tanımayan, insanları tanımayan senin gibi birinin Türkiye'nin başbakanı olduğu için utanıyoruz." Yaşam için suyun çok değerli olduğunu belirten Demirbaş, "Bizler için sudan daha değerli bir şey var. O da özgürlük, barış ve demokrasidir. Onlar olmazsa su da olmaz" diye konuştu.


Ankara'nın dış kredi miktarı Diyarbakır'ın 40 katı


Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Adayı Altan Tan da, belediye başkanlarına teşekkür ederek sözlerine başladı. Tan, Başbakan'ın Hakkari'de "Belediyeye gelen paralar nereye gidiyor" şeklindeki sorusunu daha önce Diyarbakır'a geldiğinde de sorduğunu anımsattı. Ankara Belediyesi'nin kullandığı dış kredi miktarının 4 milyar dolar olduğunu söyleyen Tan, Diyarbakır'ın kullandığı dış kredi miktarının ise 100 milyon doların altında olduğunu belirtti. "Ankara, Diyarbakır'dan 4 kat büyük, kullandığı miktar Diyarbakır'ın 40 misli" diyen Tan, şöyle devam etti: "Kürtler çalıştıkça bunlar çıldırıyorlar. Bu Kürtler hiçbir şeyi yapamaz, beceremez, bırakırsak neler olacak diye izliyorlar. Billboardlarda 'Birlikte başarıyoruz' yazılmış. Bu başarının sembolü. Kendi kendimizi yönetmenin ve demokratik özerkliğin en güzel örneklerini vereceğiz."


'En temiz su bizimki'


Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise konuşmasına "Halkımıza verdiğimiz sözleri teker teker yerine getirdiğimiz için çok mutluyum" sözleriyle başladı. Baydemir, Büyükşehir'in mahallesine dönüşen 26 yerleşim biriminde su bulmak için toplam 6 bin 309 metre sondaj vurduklarını belirtti. Baydemir 58 yerleşim birimine tam 214.5 kilometrelik şebeke döşeyerek, DİSKİ Temiz Su Arıtma Tesisi'nden su götürdüklerini söyledi. Baydemir, "Bizler suyu musluktan içiyoruz. Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'e, Antalya'da içme suyunu marketlerde pet şişelerden alınıyor. Banyo veya çamaşır için ise şebeke suyunu kullanıyorlar. Üstelik 16 büyükşehir belediyesi içinde en ucuz ve en temiz suyu yurttaşımıza veriyoruz" diye konuştu.


Ofis'le köylerin suyu aynı olacak


Bugün hizmet, altyapı ve su konusunda Kürt halkının kendi toprağında, kendi evinde söz sahibi olduğunu söyleyen Baydemir, "Böyle devam ettikçe her türlü yokluğun üstesinden geliriz" dedi. Kabê'nin zorlu bir altyapısı olduğunu dile getiren Baydemir, şöyle dedi: "Kimi yerde yaptığımız sondaj çalışmalarında elde ettiğimiz su maalesef kaliteli değildi. Biz Ofis'te Kayapınar'da içme suyunun kalitesi nasılsa Kabê ve diğer köylerde de öyle olmalı dedik. Bu yıl bu çalışmamızı bitireceğiz."


Sıtma ve tifo tarihe gömüldü


Sur ilçesinin tüm köylerinin kanalizasyon ve altyapı sorununu tamamen çözeceklerini kaydeden Baydemir, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Bir zamanlar sıtma ile tifo ile tanınıyorduk. İçmesuyu, altyapı ve kanalizasyon çalışmaları sayesinde Sıtma ve Tifo tarihe gömüldü. Bir tek hastalık kaldı o da AKP'nin yalan hastalığı. 12 Haziran'da halkımız büyük dayanışmayla bu hastalığı da tabela haline getirerek ortadan kaldıracak."


DİHA

Hiç yorum yok: