14 Ocak 2011 Cuma

Mazgirt’te Halkçı Belediyecilik

Yeni_Özgür_Politika ”Temel hedefimiz ve yöntemimiz, halkçı bir belediyecilik yapmak, yaşatmak ve yaymaktır. Eleştirilere açık, fikirlere açık, önerilere açık, denetlemeye açık halkçı bir belediye çalışmamız var.”
Yaşam şartlarının zorlaştığı, yoksulluğun, inkarın, imhanın ve sürgünün yaşandığı Dersim coğrafyasında belediye çalışmalarını sürdürmek, hayati ve ağır bir yük olduğu kadar, sosyal, kültürel ve siyasi alanda da birçok sorunlar ile karşı karşıya kalıyor. Var olan ekonomik sıkıntıların yanında toplu bir asimilasyonun dayatıldığı bir coğrafyada, halk ile beraber halkçı bir belediyecilik anlayışı ile başarı sağlamak oldukça zor olsa gerek. Bu zor şartlara başkaldıran bir güzel örnek ise Mazgirt Belediyesi’dir. Bu temelde ‘halk ile halk için’ şiarı ile çalışmalarını sürdüren Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel ile Dersim coğrafyasının sorun ve sıkıntılarını, bölgesinin siyasal ve toplumsal yapılanmasını ve var olan sorunlara çözüm yollarını konuştuk.

Mazgirt Belediyesini ve Mazgirt’in sosyal, siyasal yapısını tanıtabilir misiniz?
Mazgirt Belediyesi olarak projelerimizde benimsediğimiz en temel proje halkımızın kendisidir. Bu konuda temel hedefimiz diğer belediyelerimizde bilinen çöp toplamaları, yer, yapım ve kanalizasyon çalışmaların yanında Mazgirt ilçemizde var olan yerel sıkıntıları halka açmak, üzerine ölü toprak serilmiş bir halkı tekrar diriltmek, bir dönem üretgen bir halk olan fakat şimdi sadece tüketici bir halk olan Mazgirt halkını tekrar üretgenliğe dönüştürmektir. Bizden önce Mazgirt Belediyesi AKP’nin ve daha önceleri ise CHP’nin elindeydi. Ve dolayısıyla on yıllardır Dersim coğrafyamızda inkar ve imha politikaları sonucu yoksullaştırılan bir halk vardır. Burada halkın zorla göçe tabi tutulması sonucunda, sistemin kendi halkını yoksullaştırılarak, kendisine yani sisteme entegre etme hedefi vardır. Bizler Mazgirt Belediyesi olarak görevimiz, bu sistemin entegrasyon olayını kırmak ve halkı tekrar kendimize kanalize etmektir. Başta yaşamın hammaddesi olan gençliği tekrar ilçemize, köylerimize geri getirmek, kazandırmak gerekiyor, onlara Mazgirt Belediyesi olarak yaşam imkanı ve mekanını sağlamamız gerekiyor. Ki yaşlı insanlarımız, artık hayvancılığa, tarıma ve üretime yorgun olan insanlarımız ile hangi projeleri gerçekleştirebilirsiniz ki? Bu konuda yaşam kaynağımız gençliktir. Bu konuda gerçekçi olmak gerekiyor.

Hizmet çalışmalarınız için ülke içerisinde aldığınız herhangi bir ekonomik yardımı var mı?
Bizler Mazgirt Belediyesi’ni 1 trilyon 853 Milyar borç ile devralmışız. Bunun yanında mal varlıkları haciz altındadır, diğer kısmı ise satılmış, donatım malzemesi yoktur, gelir kaynağı olmayan, araç gereci yoktur, sosyal veya kültürel yapılanması yok... Tamamen erezyona ve dejenerasyona uğramış bir gençlik ve halk yapısı var…

Böylesi bir ilçeyi Mazgirt Belediyesi olarak hayata dönüştürmeye çalışıyoruz.

Sorunlar sadece iktisadi değildir. Ki en acısı da budur. Sorun siyasal olduğu kadar sosyal, kültürel, inançsal, toplumsaldır. Sorunların insani ve özellikle gençlik boyutunu halk meclisleri ve STK ve diğer kurum ve partiler ile beraber düzenli halk toplantıları, gençlik toplantıları ile, eğitim ve eğitim imkanları ile düzeltmek ve düzenlemeye çalışıyoruz. Temel hedefimız ve yöntemimiz, halkçı bir belediyecilik yapmak, yaşatmak ve yaymaktır. Ki sorun ve sıkıntıkları, gelirlerimizi, giderlerimizi bir bütünsellik içinde böyle açık halk ile paylaşmasaydık, bu halk bizi çoktan – deyim yerinde ise – dokuz köyden kovmuştu. Eleştirilere açık, fikirlere açık, önerilere açık, denetlemeye açık halkçı bir belediye çalışmamız vardır.

Bunun yanında şu şiyarımız vardır: „Köyleri olmayan bir ilçe ilçe olmaz. İlçeleri olmayan bir il de il olmaz.“
Bu temelde ikinci bir hefedimiz, göçe zorlanan köylerde göçü durdurtmaktır.
Göç etmiş insanlarımızın tekrar geriye dönüşlerini sağlayabilmek için alternatifler oluşturmamız gerekiyor. Yani çok yönlü projeler üretmemiz gerekiyor. Hayvancılık, süt ürünleri projeleri, tarım ve üretim projeleri… Akla gelen ve Mazgirt ilçemizin uygun olan bir çok verimli projeler vardır.

Ve bu projelerin hayat bulmaları için ulusal ve uluslararası, halkımızın ve dostlarımızın, dost kurumlarımızın destek ve katkıları ile, yüzü bu güzel coğrafyamıza dönük olan insanlar ile bu projeleri hayata geçirmektir.

Bugüne kadar hangi projeleri gerçekleştirdiniz?
Bir kilometreye yakın bir alt kanalizasyon çalışmasını başarı ile gerçekleştirdik. Bunun yanında bir kadın misafirhanesini açtık. Bir belediye halk kütüphanesini açtık. Bunun üzerine 3 dönümlük bir arazi üzerine bir aile çay bahçesi açtık. Ve bu aile çay bahçesinin özelliği, akşam saatlerde sosyal içerikli açık hava sinema gösterileri yapılıyor olmasıdır. Halkımız sosyal, tarihsel ve siyasal bir bilgilendirme ve bilinçlendirme sürecini yaşıyor. Bu aile çay bahçesi üzerinde de bir halk kütüphanesi oluşturulmuştur. Bunun yanında özellikle gençlerimize ve öğrencilerimize destek amaçlı bir kırtasiye kampanyası başarı ile yürüttük.

Yoksul halkımız içinde de giyim ve kuşam yardım kampanyası ile halkımıza yardım ettik. Bunun yanında gençlerimiz ve doğa aktivistlerimiz ile beraber bir ağaçlandırma projesini gerçekleştirdik.

Geleceğe yönelik hangi projeleriniz vardır?
Acil bir ihtiyaç olarak var olması gereken ve temel kriterlerimizden birisi konaklamadır. Geçmişte bir otelimiz vardı. Fakat bu otel AKP tarafından satılmış, Belediyemizin elinden alınmıştır. Bizlere göre Mazgirt ilçemize bağlı bir meslek yüksel okulun açılması ile beraber otele önemle ihtiyaç vardır.
Bunun yanında ikinci bir proje olarak akaryakıt hizmeti temelinde bir benzin istasyonunun mutlaka olması şartımızdır.
Üçüncü bir projemiz olarak köylüye hitap eden ve üretime hizmet edecek olan araç atölyesinin açılmasıdır.
Dördüncü bir projemizde ise çok kapsamlı bir köylü pazarını oluşturmaktır. Bu köylü pazarı hem halkı üretime yeniden teşvik etmek, ürettiği ürünleri orada pazarlaması, ev kadınlarının ise el emeği ile ürettikleri takı ve el örgü işlerinin de orada pazarlayabileceği bir pazarın oluşması önemlidir.

Avrupa’daki halktan ne tür beklentileriniz vardır?
Mazgirt Belediye Başkanı olarak şunu söylüyorum: İster Avrupa’da ister ülkemizde; kendisine devrimciyim, yurtseverim, demokratım, sosyalistim diyen ve yüzünü o coğrafyaya dönüp bakan bütün dostlara ihtiyacımız vardır. Kim hangi pencereden bakarsa baksın, nasıl düşünürse düşünsün… o coğrafyanın sorunları, sıkıntıları bizim ortak paydalarımızdır. Bizi birleştiren ve bir araya getirende ortak paydalarımızdır. Bu anlamda Avrupa ve uluslararası boyutta kim nerede yaşıyorsa yaşasın; bütün dostlarımızdan, Dersimliler ve Dersim dostlarının ama mutlaka ve mutlaka Mazgirt halkına umuduna bir umut katmalarını istiyorum. Bu konuda önceliğim budur ve yapacaklarına da eminim ve bu konuda halkımızın gerekli duyarlılığı göstermesini rica ediyorum.

RIZA AYDOĞDU/FRANKFURT

Hiç yorum yok: