2 Ağustos 2010 Pazartesi

İHD ve Baro eski başkanlarının şüpheli ölümü

Batman-Hasankeyf karayolunun 18'inci kilometrede bulunan TPAO'ya ait Demirlipınar Köyü yakınlarındaki petrol tankına yapılan saldırının ardından Batman İHD eski Başkanı Sadi Özdemir, kardeşleri Salih Özdemir, Sofi Özdemir ve Batman eski Baro Başkanı Sedat Özevin olay y yerine giderken meydana gelen patlamada yaşamlarını yitirdi.

Alınan bilgilere göre, dün geceyarısı Hasankeyf ilçe yolu üzerinde bulunan Güney Raman petrol bölgesindeki Demirlipınar Köyü'ne 200 metre mesafede bulunan petrol tanklarına yönelik saldırı yapıldı.

Patlama yangına neden olurken, bu arada köyde bulunan Demirlipınar Köyü Muhtarı ve İHD Batman Şubesi eski Başkanı olan 47 yaşındaki Sadi Özdemir, ağabeyi BDP eski yöneticilerden 55 yaşındaki Salih Özdemir, Almanya'da oturan kardeşi 45 yaşındaki Sofi Ödemir ile Batman Barosu eski Başkanı 48 yaşındaki Sedat Özevin 72 DY 411 plakalı otomobil ile olay yerine gitmek isterken patlama meydana geldi. Patlamada araçta bulunan 4 kişi hayatını kaybetti.

Batman Bölge Devlet hastanesi morguna kaldırılan Özdemir kardeşler ile eski Baro Başkanı Özevin'in otopsileri devam ederken, hastane önüne aralarında BDP'liler ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin bulunduğu yüzlerce kişi akın etti.

'ASKER GİYİMLİ KİŞİLER SÜREKLİ DOLAŞIYORLARDI'

Olayı gören ve isminin açıklamasını istemeyen bir tanık, yaşanan olayı şöyle anlattı: "Akşam saatlerinde Meymuniye boğazında bulunan anızın kenarında, yol üstünde kıpırdamaların olduğunu gördük. Bu son aylarda, sürekli asker giyimli kişiler bu çevrede dolaşıyorlardı. Her defasında askeri yetkililere bildirilmesine rağmen, gelmiyorlardı. Alışıldığı için, yine onlardan birileridir diye, köylüler boş verdi. Ama daha sonra, anıza yakın bir tepede, bir ışık gördük ve buna bir anlam veremedik. Daha sonra aniden yangın çıktı ve bir iki el silah sesi duyduk. Orada bulunan petrol pompasına yetişmemesi için askeriyeye bilgi verildi. Orası Koçerler bölgesi olduğu için askerler devamlı soğuk bakmıştır. Onun için haber verilmesine rağmen, 'Gecedir, güvenli değildir, köylülerin de gitmesi halinde sorumluluğu almıyoruz' şeklinde cevap verildi. Köylüler bunun askerler tarafından bir oyun olduğunu tahmin etti ve gitmediler. Ama köye misafirliğe giden Özdemir kardeşler ve Sedat Özevin bölgeyi tanıdıkları için, durumun ne olduğunu anlamak için köylülerin yanına gelmek istediler. Ama daha önce döşenen mayın patladı. Bunun üzerine köylüler cenazeleri alarak hastaneye kaldırdı."

AVUKATLARIN OLAY YERİNDE İNCELEME YAPMASINA İZİN VERİLMEDİ

Konu hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Batman Barosu Başkanı Yusuf Tanrısıven, olay yerinde incelemelerde bulunmayı istediklerini, buna izin verilmediğini belirterek, "Acımız büyük. 2006-2008 yılları arasında Baro Başkanlığı ve İHD yöneticiliğini yapan arkadaşımız Sedat Özevin'in de aralarında bulunduğu dört kişinin mayın saldırısında yaşamını yitirmesinin üzüntüsü içindeyiz. Güvenlik görevlileri, araştırmalarını tamamlamadığından bizi bölgeye bırakmadı" dedi.

Hiç yorum yok: