4 Temmuz 2010 Pazar

Reuters Hakkari'de Kürtlerin nabzını tuttu

Uluslararası haber ajansı Reuters, Kürtlerin Türk hükümetinin reform vaadinin sadece laftan ibaret olduğunu düşündüklerini belirterek, şehirlerde çatışma ve tutuklamaların patlak verdiğini yazdı. Ajans, ‘Kürt kumarı’ oynayan Başbakan Erdoğan’ın Kürtlere yönelik bugünlerde savurduğu tehditlere dikkat çekti.

Reuters muhabiri Ibon Villelabeitia, Hakkari'ye giderek bölgeden izlenimlerini “Şehirlerde çatışmalar, tutuklamalar patlak verdi” başlığı altında yazdı.

Şehrin üstünde askeri helikopterlerin uçtuğu, yol kontrol noktaları ile sınıra güç taşıyan askeri araçların yola yerleştirilmiş bomba ya da pusu riskleriyle karşı karşıya oldukları belirtilen haberde, Türk ordu birliklerinin bazen daha ileri giderek, hava saldırısı ile sınır ötesi harekatlar düzenlediklerine dikkat çekildi.

Türkiye Başbakanı Tayip Erdoğan’ın, devlet ile Kürtler arasında yeni bir “anlaşma” ilanından neredeyse bir yıl sonra, on yıllardır süren çatışmalara son verme umutlarının şiddetin artmasıyla harap edildiği belirtildi.

Haberde şunlar belirtildi: "Tozlu dağ kasabası Çukurca'daki yaşayan aileler, senelerce etraftaki dağlardan asker ve gerillaların karşılıklı ateşinden yükselen ağır silah seslerine alışmıştı. Tepki çekmekten korktuğu için ismini açıklamayan 30'larında bir adam, ‘Kimse barışın birden gelmesini beklemiyordu. O yüzden yine şiddete alıştık’ diyor.

Resmi olarak 14 aylık ateşkesi Haziran ayında sona erdiren PKK son haftalarda orduya karşı saldırılarını artırdı. Sadece bu yıl içinde 80 asker öldü (şimdiden 2009'da ölen toplam asker sayısından fazla).

MİLLİYETÇİ SLOGANLAR

Yaslı anneler, üniformalar içindeki çocuk yüzlü adamların fotoğraflarını taşırken, haber kanalları yayınlarında milli yas havası estiriyor. Kitlelerin Türk bayraklarıyla milliyetçi sloganlar attığı cenaze törenlerinde, askeri ölümlere karşı tepkiler, hükümet yetkililerine karşı saldırılarda bulunma kadar büyüktür.

ERDOĞAN’IN KÜRT KUMARI

Erdoğan'ın AKP'si geçtiğimiz sene, demokratik açılımın 40 bin kişinin ölümüne mal olan 26 yıllık çatışmayı bitireceğini umut etti Kürt haklarının iyileştirilmesi kumarını oynadı.

Ama şimdi artan PKK saldırılarına cevap verme baskısı altında hükümet, asilerin ‘kendi kanında boğulacağını’ söyleyerek ve onlarca seçkin birlik sınırında konuşlandırıldı.

Ayaklanma karşıtı operasyonlar, Irak’ın bazen egemenliğinin ihlal edildiği protestolarıyla, Irak ve ABD’nin istihbarat desteğiyle yapılmaktadır.

Şiddet olayları, seçimlere 12 aydan daha az zaman kala, Erdoğan’ın üçüncü dönem tek parti hükümetini kurma çabasını baltalayabilir.”

HÜKÜMETİN VAADLERİ SÖZDE KALDI

AB’ye katılım için reformlar gerekirken, hükümetin seçimler arifesinde adımlar atmasının beklenmediği kaydedilen haberin devamında şunlar ifade edildi:

“Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Koparan, 'Kürt sorununu çözmek için cesur olmanız gerekir ve bu hükümet yeterince cesur değildi. Hükümet Kürtlere birçok vaatlerde bulundu, ama bunlar söz olarak kaldı. Erdoğan seçmenlerini kaybetmekten korktuğu için, bu süreçte asla yol alınmadı" diyor.

SİSTEMATİK BASKILAR

Kürtler Ankara’daki hükümet reform sözleri verirken, güvenlik güçlerinin güneydoğuda sistematik olarak Kürt siyasilere baskınlar düzenlediği, aralarında belediye başkanlarının da yer aldığı yüzlercesini gözaltına aldığını söylüyor. Uluslararası insan hakları örgütleri tarafından eleştirilen sert anti terör yasalarını hafifletme sözlerine rağmen savcılar Kürt gazeteci ile taş atma olaylarına karışan Kürt çocuklarına uzun hapis cezaları vermeye devam ediyor.

TÜRK DEVLETİNDE HALA ASKERİ MANTIK VAR

BDP Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, 'Türk devletinde hala askeri mantık var' diyor. Bedirhanoğlu son aylarda partisinin 2 bin üyesinin tutuklandığını, sadece birkaçına dava açıldığını söyledi.

Bedirhanoğlu Kürt taleplerinin bağımsızlık isteği ile alakası olmadığını, kabul edilebilir talepler olduğunu söylüyor. Bu talepler, Türkiye'de Kürt kimliğinin varlığının tanınmasını sağlayan anayasal değişiklik yapılmasını ve devlet okullarında Kürtçe öğretilmesine izin verilmesini kapsıyor.

Derin devletin değişime karşı direniş gösterdiğini söyleyen Bedirhanoğlu, ordu, siyasetçiler ve hakimlerin ortak çıkarları olduğundan bahsediyor."

YAŞIYOR VE NEFES ALIYORSAK BU PKK SAYESİNDEDİR

Reform sürecine olan umutları solurken, şiddetin vurduğu kent ve köylerde insanların çoğunun PKK’yi Kürt haklarının savunucusu olarak gördüğü belirtilen haberde, Yüksekova’da dükkan ve evlerin duvarlarında hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan’ı öven yazıların yazıldığı kaydedildi. Haber, 18 yaşındaki Dilgeş adlı gencin şu sözleri ile noktalandı: “Eğer biz yaşıyor ve nefes alıyorsak bu PKK sayesindedir.”

Hiç yorum yok: