6 Temmuz 2010 Salı

Bir Anne Ölüm Orucunda...


Gümüşhane'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve cenazesine işkence yapıldığı tespit edilen Özgür Dağhan'ın annesi Gülistan Dağhan, ölüm orucuna girdi. Anne Dağhan, oğlunun ölüm haberini aldığı günden beri ölüm orucunda. Yabancı basın mensupları da konuya ilişkin Dağhan ailesi ile görüştü.

BÖLGE'DE SOKAK çatışmaları başladı

Son dönemlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG'lilerin cenazelerinin parçalanmasını protesto etmek ve Pervari'de hastanelerde bekletilen 10 HPG'li için Cizre, Adana, İstanbul, Van ve Şırnak'ta sokak çatışmaları yaşandı. Siirt'te binlerce kişi yürüyüş düzenleyerek ailelere destek verdi. Şırnak ve Cizre'de de esnaf kepenk açmadı.

Savcılığın teshiş için izin verdiği aileler, 10 HPG'liden 6'sının vücut ve yüzlerinin yanmasından ve cesetlerin aşırı tahrip edilmesinden dolayı çocuklarını tanıyamadıklarını söylediler.

Dağhan'ın annesi ölüm orucunda

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Tütenli köyü kırsalında 2 hafta önce çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve cenazesine işkence yapıldığı tespit edilen HPG'li Özgür Dağhan'ın ailesi, işkence izleri nedeniyle yaşadığı şoku atlatamazken, anne Gülistan Dağhan, oğlunun ölüm haberini aldığı günden beri hiçbir şey yemeyerek ölüm orucuna girdi. Anne Dağhan'ın yaşadığı acıya daha fazla dayanamayacağını belirten yakınları, Dağhan'ın 5 gündür ne konuştuğunu ne de yemek yediğini belirtti. Dağhan'ın acısından etkilenen kadınlar duygulanarak, gözyaşlarına hakim olamazken, Dağhan'ın babası Mehmet Dağhan ise yaşanan çatışmaların bir an önce son bulmasını istedi.

Öte yandan taziyelerin kabul edildiği Dicleliler Yasevi'ni önceki gün binlerce kişi ziyaret ederken, dün de çok sayıda kişi taziye evine geldi. Yasevine gelen yabancı basın mensupları da Dağhan ailesi ile görüştü.

Cesetleri tahrip edildi, aileleri tanıyamadı

Siirt'in Pervari ilçesinde yaşamını yitiren 10 HPG'liden 6'sı vücudu ile yüzerinin yanması ve cesetlerinin aşırı tahrip edilmesinden dolayı aileleri tarafından teşhis edilemedi. Siirt'in Pervari ilçesindeki çatışmada yaşamını yitiren ve Siirt Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi morgunda bekletilen 10 HPG'li'den 1979 Şırnak doğumlu Abdurrahman Bozdağ, 1982 Van Muradiye Babacan köyü doğumlu Halil Kaya, 1984 Şırnak Komçetin kasabası doğumlu Nefise Işık ve 1979 Dersim Mazgirt doğumlu Eylem Demirpençe'nin naaşları aileri tarafından teşhis edilemedi. HPG'lilerin aileleri, cenazelerde vücut ve yüzlerin yandığını ve aşırı tahrip edildiği için teşhis edemediler. 10 HPG'linin naşından sadece Urfa doğumlu HPG'li Yasin Özmen'in ailesi tarafından teşhis edilerek, morgdan alındı. Öte yandan diğer cenazelerden 1985 Şırnak doğumlu Gurbet Gökal, 1986 Şırnak doğumlu Halis Kudayi'nin birinci derecen akrabaları Mahmur Mülteci Kampı'nda bulunurken, ikinci dereceden akrabalarına ise teşhis için izin verilmedi. İran doğumlu HPG'liler Hasan Caferi Haydaranlu, 1987 Urmiye doğumlu Afşar Reşadedüz, 1986 Xoy Habeş köyü doğumlu Mahsum Gabar'ın, cenazelerinin ise, aileleri gelmediği için teşhis işlemleri yapılmadı.

Öte yandan Şırnak'ın Beytüşebap ilçesindeki çatışmada yaşamını yitiren ve önceki gece yarısı polis baskısı ile defnedilen 2 HPG'liden Urfa Suruç doğumlu İbrahim Başak'ın ailesinin çocuklarının naaşını almak için bugün sabah Beytüşşebap'ta olacağı öğrenildi. Siirt'e gelen aileler Bölge halkı tarafından kitlesel bir şekilde karşılandı.

2 cenaze polis baskısıyla defnedildi

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde önceki gece çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve HPG'li olduğu öne sürülen 2 kişinin kimlik tespiti yapılmadan polis baskısı ile gece yarısı defnedildi. Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirilen cenazelerin gömülmesi için belediye yetkililerine baskı yapan emniyet yetkilileri, 'Ya bu cenazeleri bu gece defnedersiniz ya da cenazeleri AKP'li Şenoba Belediyesi'ne teslim edeceğiz' yönünde baskı uyguladı. Savcılığın cenazelerin defnetmesi yönünde kararının bulunduğunu iddia eden emniyet yetkilileri, kimlik tespiti için 15 günlük süre zarfını dikkate almayarak, cenazelerin kimlik tespiti yapılmadan gömülmesi yönünde baskı uyguladı. Kimlikleri tespit edilmeyen iki cenazeyi alan Şırnak Belediyesi yetkilileri, cenazelerin dini vecibelerini yerine getirdikten sonra Şırnak Vakıfkent mahallesinde bulunan Ziyareta Şemê Mezarlığı'na defnetti. Mezarlıkta konuşan BDP Şırnak İl Başkanı Abit İke, tüm Şırnak halkını parti önünde beklediklerini belirterek, cenazeler ailelerine teslim edilene kadar herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan 25 Haziran ile 3 Temmuz arasında Şırnak, Kars ve Gümüşhane'de yaşanan 4 ayrı çatışmada yaşamını yitiren 5 HPG'linin kimlik bilgileri açıklandı. Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) geçtiği habere göre yaşamını yitiren HPG'lilerin kimlik bilgileri şöyle: '1980 Van doğumlu Hamit Tekbudak, 1983 Urfa doğumlu İbrahim Başak, 1982 Şırnak doğumlu Abdullah Hezer, 1982 Afrin doğumlu Ali Cilo ve 1983 Diyarbakır doğumlu Özgür Dağhan.'

Bölge'de halk sokakta

Son dönemlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG'lilerin cenazelerinin parçalanmasını protesto etmek ve Pervari'de hastanelerde bekletilen 10 HPG'li için Şırnak, Cizre, Adana, İstanbul ve Van'da yürüyüşler yapıldı.

Şırnak BDP İl binası önünde toplanan binlerce kişi tepki göstererek yürüyüşe geçti. Açıklamaya Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi, Cizre, İdil, Uludere, belde belediye başkanları ve binlerce kişi katıldı. Kitleye hitap eden Şırnak Belediye Başkanı Uysal, tüm halkın cenazelere sahip çıkması için beklemesi gerektiğini ifade etti. Uysal, 'Önceki gece defnettiğimiz Urfa doğumlu İbrahim Başak ve Van doğumlu Hamit Tekbudak'ın aileleri gelince onların cenazeleri için gereken girişimleri yapacağız' dedi. Son günlerde yaşanan çatışmaları ve HPG'lilerin cenazelerinin ailelerine verilmemesini protesto eden Cizre'de esnaf kepenk kapatırken, ilçenin değişik bölgelerinde de göstericiler yollara barikat kurarak ateş yaktı. Cizre-İdil karayoluna barikat kuran göstericiler burada lastikleri ateşe verirken müdahale eden polislerle çatıştı. Cenazelerin günlerce hastanede bekletilmesini Şırnak ve İdil esnafı da kepenk açmayarak protesto etti.

Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Şakirpaşa mahallesi Diyar Gıda yanında bir araya gelen bir grup genç yürüyüş düzenledi. Gençler ile polisler arasında çatışma çıktı. Okmeydanı Sağlık Ocağı mevkiinde bir araya gelen bir grup yürüyüş düzenlemek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polisler, gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Çevredeki yurttaşlar da gazdan etkilendi.

Van'da da Siirt'teki olaylar protesto edildi. Polis gruba gaz bombaları ile müdahale etti.

Hiç yorum yok: