18 Haziran 2010 Cuma

Türkiye'nin Karanlık Yüzünün 'Gerçek Buluşması'

Gerçek ve Adalet İnisiyatifi'nin 19-20 Haziran tarihlerinde Ankara'da düzenleyeceği "Gerçek Buluşması" adlı sempozyum hazırlıkları tamamlandı.

Gerçek ve Adalet İnisiyatifi'nin 19-20 Haziran tarihlerinde Ankara'da düzenleyeceği "Gerçek Buluşması" adlı sempozyum hazırlıkları tamamlandı. Sempozyuma, Kayıp yakınları, faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar, cezaevi katliamları, linçler, polis kurşunuyla öldürülenler, siyasi cinayetler, TMK mağduru çocuklar, darbeler, köy boşaltmalar, 16 Mart, 1 Mayıs 77, Maraş, Çorum, Güçlükonak, Sivas ve Gazi katliamı gibi olayların tanıkları ve mağdurları katılacak.
İHD Genel Merkezi'nin 2009 yılında Ergenekon sürecine müdahil olma kapsamında, toplumsal muhalefetin ortak duruşunu belirtmek ve Fırat'ın diğer tarafında işlenen katliamların mağdurlarının sesini duyurmak için yaptığı çağrılar üzerine 21 demokratik kurum tarafından oluşturulan Gerçek ve Adalet İnisiyatifi'nin, 19-20 Haziran tarihlerinde İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konferans Salonu'nda düzenleyeceği, "Gerçek buluşması" adlı sempozyumunun hazırlıkları tamamlandı. Aralarında Barış Meclisi, Alevi Bektaşi Federasyonu, TTB, BDP, EMEP, ESP, MAZLUMDER gibi örgütlerin yer aldığı bu 21 demokratik kurumdan KESK, İHD, ÇHD, Halkevleri ve 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği ise bu etkinliğin örgütleyiciliğini yapıyor. İMO Konferans Salonu'nda yapılacak olan etkinliğe, kayıp yakınları, faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar, cezaevi katliamları, linçler, polis kurşunuyla öldürülenler, siyasi cinayetler, TMK mağduru çocuklar, darbeler, köy boşaltmalar, demokratik zemine yönelik saldırılar, tarihsel katliamlar, 16 Mart, 1 Mayıs 77, Maraş, Çorum, Güçlükonak, Sivas ve Gazi katliamı gibi olayların tanıkları ve mağdurları katılacak. Mağdur aileler etkinlik sonrasında ise taleplerini iletmek için TBMM'ye gidecek. Sempozyuma tanık ve mağdurların yanı sıra siyasi parti lideri, akademisyen, sendika genel başkanları ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katılacak.
'Mahkemeler ve savcılar kontrgerilla suçlarını yargılamada isteksiz'
Sempozyumun örgütleyicilerinden olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, sempozyumu yapmak için iki amaçları olduğunu belirterek, "Bunlardan birincisinin ülke tarihindeki kanlı dönemlerin sadece yargılamalar ya da soruşturmalarla aşılamayacağını düşünüyoruz. Çünkü mahkemeler ve savcılar kontrgerilla suçlarını yargılamada isteksizler. İkincisi ise Ergenekon gibi davalarda yaratılan iki kanat bizim isteklerimizin dışındadır. Bu kanatların birisi hükümet birisi de askeri erktir. Fakat biz ezilen halkın, Kürtlerin, başka etnik grupların bu ülkede gördüğü zulmün bu ikili ayırımla aşılamayacağını düşünüyoruz" dedi. Yargılamalardan da önemli olanın toplumsal bir yüzleşmenin sağlanması olduğunu kaydeden Kozağaçlı, "Bu yüzleşmeyi sağlamak için bu sempozyumda gerçekler buluşacak" diye kaydetti.
'Türkiye kendi gerçekliğiyle yüzleşmek zorunda'
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ise, sempozyumun örgütleyicileri arasında bulunduklarını belirterek, sempozyumla amaçlarını Türkiye'nin 25-30 yıldır yaşadığı büyük travmanın sonuçlarını ortaya koymak olduğunu kaydetti. Şimşek, Kürt sorunundan kaynaklı ortaya çıkan çatışmalı durumda sivil ve savunmasın insanların ortadan kaybedilerek katledildiğini belirterek, "Burada ciddi bir mağdur kitlesi ortaya çıktı. Türkiye kendi gerçekliğiyle yüzleşmek zorundadır. Eğer barış ortamını istiyorsak bunları üstüne sünger çekerek barış ortamı olmaz. Bunların açığa çıkarılması ile insanların çatışmalı sürecin neler getirdiğini görmeleri yönünde iyi olacağını düşünüyorum" dedi.
78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hüseyin Gevher ise, 'Gerçek Buluşması'nın amacının Türkiye'de yaşanmış faili meçhul katliamlar, toplumsal katliamlar, kaybetmeler, siyasi cinayetlerde sistemin rolünü ortaya çıkarmak olduğun vurgulayarak, "Türkiye'de bu gerçeklerin ortaya çıkarılmasının zamanı gelmiş ve geçmiştir. Farklılıkları yok sayan, seçilmişleri tutuklayan bu sistemin zihniyeti bu şekilde sorgulamalı ve gerçekliğini ortaya koymalıyız. Bu sistem yıllarca halkları ezen, katleden politikalardan başka bir şey üretmemiştir. İşte şimdi bunların tanıkları ve mağdurları bir araya gelerek gerçeğin buluşmasını sağlayacaklar" şeklinde konuştu.- DİHA

Hiç yorum yok: