23 Mayıs 2010 Pazar

Fethullah Gülen Cemaati Kürtçe'yi Yasakladı



BİŞKEK - Gülen cemaatinin Kırgızistan’daki okul ve evlerinde Kürtçe konuşma yasaklandı. Irkçı uygulamalara maruz kalan Kürt öğrenciler cemaatten ayrılmaya başladılar.

Türk milliyetçiliğini ret eden ve Said-i Nursi’nin yolunda gittiğini iddia eden Gülen cemaati Kırgızistan’da çok sayıda kanlı eyleme imza atan Hizb-ut Tahrir örgütüne ekonomik destek sunduğu ortaya çıktı. Cemaatten ayrılan Ali D. tarikatın bu ülkedeki örgütlemesi hakkında ANF’ye önemli açıklamalarda bulundu.

Kırgızistan'daki Gülen cemaati hem okullarında hem de ‘Işık Evleri’nde Kürt kelimesi kullanılmıyor. Bunun yerine ‘Doğudakiler’ yada ‘Şarklılar’ ifadesi tercih ediliyor. Kısa bir süre öncesi önce cemaatten ayrılan Ali D. cemaatin okullarında açık bir şekilde Kürt düşmanlığı yaptığını söyledi.

HERKESE BİR ‘AĞABEY’

ANF’ye konuşan Ali D. "Türkiye'den gelen öğrenciler arasında özellikle Kürtleri kendi taraflarına çekmek için büyük çaba sarf ediyorlar. Bir evde en fazla iki Kürt kalabiliyorduk daha çok tek kişi kalıyorduk, kendi aramızda Kürtçe konuşmamıza bile engel olunuyordu. Zaten Kürtçe konuştuğumuz için sürekli uyarılar aldık" dedi.

Cemaat Kırgızistan’da ev, bölge, şehir, eyalet ve ülke olmak özere beş sorumluluktan oluşuyor. Her sorumluluk bölgesinin kendisine bağlı finans, eğitim, esnaf öğrenci gibi birimleri vardır. Buradaki hiyerarşi katıdır ve alttan üste doğru bir bağlılık söz konusudur. Herkes bir üstüne ‘ağabey’ diye hitap eder ve ‘ağabeyler’ hiçbir zaman yanlış yapmazlar. ‘Ağabeylerin’ her zaman her şeyi daha iyi bildikleri düşüncesi kabul edilmesi zorunlu bir kuraldır.

KÜRTÇE YASAKALANDI

Cemaat evlerinde Kürtçe konuşmanın yasaklandığını söyleyen Ali D. şunları anlattı: “Orta Asya’da Gülen cemaatinin içerisine giren bir Kürt öğrenciye her ne kadar Türk olduğunu söylemesi yönünde açıktan baskı yapılmasa da, getirilen kısıtlamalar ve kurallar onu bir Türk gibi göstermesine sebep oluyor. Örneğin Kürt öğrencilerin cemaat evlerinde Kürtçe konuşmaları yasak. Kürtler ile ilgili herhangi bir konuşma yapmaları yasak, Kürt olduklarını söylemeleri milliyetçilik sayılıyor. Zaten Gülen Hoca yaptığı vaazlarda, Türkçeyi öğrenmek ve başkalarına Türkçeyi öğretmek her cemaatçinin üzerinde farz olduğunu söylüyor.”

Ali D., Türkiye ve Azerbaycan'dan gelen öğrencilerin kurduğu Alperenler yapılanmasının da cemaate bağlı olarak çalıştığını belirtiyor. En son Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu Hollanda'da, Gülen'in yurt dışında açtığı okullar ile ilgili konuşmasında; "Fetullah Gülen hoca Efendi’den esinlenen eğitim kurumları gurur abidemizdir. Milletimizin göğsü kabararak takdirle izlediği bir eğitim seferberliğidir" demişti.

Türk dili ve kültürünü yaygınlaştırmak, perdesiyle Sebat Eğitim Kurumları adı altında okullar yaptıran cemaat, 1992 yılından itibaren resmi olarak Kırgız Eğitim Bakanlığının işbirliğinde eğitime başladı

Cemaatin Bişkek’teki Cengiz Aytmatov Lisesi ve Ayçürök Kız Lisesinde okuyan öğrencilerin yarısından fazlası milletvekilleri ve Bakan çocukları ve akrabalarıdır. Cemaatin ülke genelinde 17 lise ve koleji bulunuyor. Cengiz Aytmatov Lisesi ve Ayçürök Kız Lisesi, Uluslar arası Silk Road ve Tokmok lisesi elit kesimin çocuklarının eğitim gördükleri okullardır. Bunlar sınav ile öğrenci alırlar fakat gerçekte sınavlar sadece formalitedir ve öğrenciler rezervasyon ile alınıyor. Özelikle bir dönem Devrik lider Kurmanbek Bakiyev’in Kurmayı rolünde oynayan Cemaatin Kırgızistan sorumlusu Orhan İnandı’ya özel Kontenjan ayrılıyor. Orhan İnandı, bu kontenjanlara çevresindeki Milletvekillerinin çocuklarını yerleştiriyor.

‘TERBİYECİLER’

Gülen cemaatinin bütün okullarının birer yurdu vardır. Bu yurtlarda her gece belli saatlerde cemaat içerisinde “Terbiyeci” diye tabir edilen belletmenler gözetiminde etütler yapılır. Bu etütlerde Türkçe Risale okutulur. Burada Türkçe konuşulur ve Terbiyecilerin yurt içinde Türkçe haricinde başka bir dil kullanmaları kesinlikle yasaklanmıştır.

ORTA ASYA’DA ATAMALAR CEMAATİN TARAFINDAN YAPILIYOR

Orta Asya’daki Türkiye’den kurumlarına atamaları cemaat tarafından yapılmaktadır. Cemaatin istemediği bir kişi Kırgızistan’da görev yapamaz. En son geçtiğimiz sene Hazırlık sınıfı öğrencilerinin cemaat yurtlarına gitmelerini yasaklayan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi rektörü Uğur Oral’ı ve Cemaatin kendisine hükmetmesinden rahatsız olan Türkiye’nin Bişkek Büyük Elçisi Serpil Alpman’ı göndererek yerlerine kendi adamları olan Nejat Akçal’ı ve Sabahattin Balcıyı atadılar.

Gülen Cemaati, Kırgızistan'ın güneyinde Hizb-ut Tahrir adlı örgüte açık bir şekilde mali destek sunuyor. Nitekim ABD'nin Kırgızistan'daki Manas hava limanındaki varlığını sürdürebilmek için Hizb-ut Tahrir örgütünü aktifleştirdiği belirtiliyor.

Hiç yorum yok: