18 Mayıs 2010 Salı

Chomsky'e İsrail Barikatı

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky'nin (81) Batı Şeria'da yapacağı konferans için ülkeye girişine izin verilmedi. Chomsky'nin Ürdün'e geri dönmesi, İsrail'de tartışmalara yol açtı.

Noam Chomsky Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, Ürdün sınırından geçiş noktası olan Allenbi Köprüsü'nde birkaç saat sorgulandığını, ancak kendisine nazik davranıldığını belirtti. Chomsky, bir sorgucunun 'İsrail hükümetinin hoşuna gitmeyen bazı şeyler söylemişsiniz' dediğini, buna 'Hiçbir hükümet böyle şeyleri sevmiyor' karşılığını verdiğini anlattı. Chomsky Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada da, 'neden bir İsrail üniversitesinde değil de sadece Bir Zeit'te konuşma yapacağının' sorulduğunu, kendisinin de İsrail'de daha önce ders verdiğini hatırlattığını aktardı.

Noam Chomsky, daha önce başka bir ülkeye girişinde sorun olup olmadığı sorusuna da, '1968'de Sovyet işgalinden sonra Çekoslavakya'ya sokulmadığı' cevabını verdiğini kaydetti.

Lübnan'daki Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah'la görüşmesiyle ilgili bir soruya da Chomsky, 'Doğru, (2006'daki savaş öncesi) Lübnan'da bulunduğum sırada siyasi yelpazedeki pek çok kişiyle görüştüm. Tıpkı İsrail'de sağ kesimdekilerle de görüştüğüm gibi' karşılığını verdiğini anlattı.

Daha önceleri de İsrail'e gelen Musevi kökenli düşünür, bu kez sadece Ramallah'taki Bir Zeit Üniversitesi'nde konferans vermek üzere Allenby Köprüsünden giriş yapmak istemişti. İsrail ise Chomsky'yi ülkeye sokmamış geri çevirmişti.

İsrail'deki Yurttaşlık Hakları Derneği bir açıklama yayımlayarak, Chomsky'nin İsrail'e girişine izin verilmemesini şiddetle eleştirdi. Dernek yetkilisi Oded Feller, bir kişinin görüşlerinden dolayı ülkeye girişinin engellenmesi kararının, ancak 'totaliter rejimlere özgü' olduğuna dikkati çekti.

İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi ise, ancak totaliter bir rejimin saklanacak bir şeyleri olmasından korkacağını, bu kararın İsrail hükümeti ve yetkilileri için bir 'leke' olduğunu söyledi. İşçi Partisi milletvekillerinden Einat Wilf, Chomsky'nin görüşlerinin 'kabul edilebilir' olmadığını, buna karşın İsrail devletinin Batı Şeria topraklarına girilmesinden korku duymaması gerektiğini kaydetti.

Kadima milletvekilleri Otniel Schneller ile Yonatan Plesner ise, karardan memnuniyet duyduklarını açıkladı. Plesner Chomsky'ye, 'Filistin topraklarına girmek için Refah'taki tünellerden birini denemesini' önerdi.

TEL AVİV

Hiç yorum yok: