21 Nisan 2010 Çarşamba

Yeni 'Diyanet Yasası’ ile Iran'a dogru bir adim daha...

AKP hükümeti, alevi örgütlerinin lağvedilmesini istediği Diyanet İşleri Başkanlığı’na ilişkin bir tasarı hazırladı. Muhalefet partileri de onay verdi. Komisyon geçen tasarı, önemli değişiklikler içeriyor. ABF tasarıya karşı uyardı. “Bu iran’a benzeme çabasıdır” dedi.

Diyanet Yasası’nda sessiz değişikliklerANKARA- Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, AKP Hükümeti’nin Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevlerini Düzenleyen Kanun’da önemli değişiklikler içeren yasa tasarısı ile ilgili bir açıklama yaptı.
“Dinayet resmen fetva kurumuna dönüştürülüyor” uyarısında bulunan Balkız, TBMM’de komisyondan geçirilen tasarıya muhalefet partilerinin de onay verdiğini dile getirdi.
ABF Başkanı yaptığı yazılı açıklamada, AKP’nin Anayasa ve yargı sistemine ilişkin tartışmalar esnasında sessiz sedasız biçimde Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tasarısını komisyondan geçirdiğine dikkat çekti.

TASARI NELERİ DEĞİŞTİRİYOR

Balkız, yasa tasarısının Meclisten geçmesi durumunda yapılacak değişiklikleri şu şekilde sıraladı:
* DİB Türkiye’nin en büyük KİT’i olacak ve doğrudan Başbakan’a bağlı olacak,
* Diyanet İşleri uzmanı, uzman yardımcısı, imam-hatip ve müezzin-kayyımlar dışında, uzman imam-hatip, baş imam-hatip, baş müezzin, kuran kursu öğreticisi, kuran kursu uzman öğreticisi, kuran kursu baş öğreticisi gibi yeni kadrolar oluşturulacak.
* İl ve ilçe müftülüklerinde, ihtiyaca göre şube müdürlükleri kurulacak,
* Başbakanlık müşavirliklerinin sayısı on beş’e çıkartılacak.
* Türk Diyanet Vakfı ile doğrudan organik ilişkiler kurularak kamu görevlilerinin bu vakıfta çalışabilmesinin önü açılacak.
* DİB, Dini Yayınlar Döner Sermaye İşletmesi’nin sermayesi yirmi katına çıkartılacak,
* DİB’na bağlı tüm personel’e dokunulmazlık sağlanacak, görevleriyle ilgili bir suç işlemeleri halinde, amirinin izni olmaksızın yargılanamayacaklar.
* Din İşleri Yüksek Kurulu, istek üzerine görüş bildirmek yerine, bundan böyle karar verebilecek.
* Başbakanlığın havalesine gerek kalmaksızın, bundan böyle, eserleri dini bakımdan doğrudan inceleyip mütalaa verebilecek,
* Kendilerince hatalı ve noksan buldukları eserleri Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile toplatıp imha edebilecekler. Resmi anlayış dışındaki hiçbir İslam yorumuna izin vermeyecekler. Kenan Evren gibi kitaplar yakabilecekler.

LAĞVEDİLMELİ DERKEN….

Tasarı ile yapılan değişiklik hazırlıklarını “İran’a benzeme çabası” ve “Şeriata doğru gidiş” olarak nitelendiren ABF Başkanı Balkız, şunları ifade etti: “Biz Aleviler başta olmak üzere, ülkemizin, demokratik, laik, çağdaş, ilerici, solcu, sosyalist insanları; ‘din devletten, devlet dinden elini çeksin, laik bir devlette böyle bir kurum olmaz, devlet dini örgütleyemez, finanse edemez, kullanamaz ve aynı zamanda din de devletten beslenemez, laik devletin olanaklarını kullanamaz. Bu kurum lağvedilmelidir.’ derken ve bunun için mücadele ederken; AKP, herkese inat ‘alın size yeni Diyanet’ diyor.”
Yasa tasarısına karşı muhalefetin önemine dikkat çeken Balkız, “Ne Almanya’da muhalefet, muhalefet olabilseydi, ne de İran’da… Ne Hitler iktidar olabilirdi, ne de Humeyni. Eğer örgütlenmezsek, eğer güçlerimiz birleştirmezsek, eğer mücadele edip direnmezsek, ya türban giyip takke takacağız ya da kendimize yeni bir ülke arayacağız. Bu uzak bir olasılık değil, yarın gibi yakındır. Halkımızı, bu gerçeği bir kez daha görmeye, tedirgin olmaya, uykusuz kalmaya davet ediyoruz.”

Etkin Haber Ajansı 

Hiç yorum yok: