4 Mart 2010 Perşembe

Rusya’dan Fetullah Gülen cemaatine operasyon

13:43 / 03 Mart 2010 MOSKOVA - Rusya’da Fettulah Gülen Cemaatine yönelik düzenlenen bir operasyonda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Rusya İstihbaratının26 Şubatta Krosnayar bölgesinde düzenlendiği belirtilen operasyonda çok sayıda kişinin gözaltına alındığını, Saidi Nursi’nin çok sayıda kitabının da ele geçirildiği belirtildi. Yakalananların aşırı dinci örgüt kurmakla suçlandığı vurgulandı.

Kafkasya da Müslümanların Dini Birliği adındaki kurumun sitesinde yayınlanan bildiriyle kamuoyuna yansıyan olaydan sonra gözaltına alınanların serbest bırakıldığı belirtildi. Ancak devlet yetkililerinin olay hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Müslümanların Dini Birliği sitesinde yayınlanan bildiride kurumun müftüsü Gayaz Hazret Faktulin’le birlikte bir grubun tutuklananların savunmasını üstlendikleri belirtilerek, kolluk küvetlerinin dini yaşamı hakkının korunması ilkesini ihlal ettikleri iddia edildi. Site de ayrıca aşırı dincilikle suçlananların haklarının kendilerince korunacağı belirtildi.

FETULLAH GÜLEN DİNİ TÜRK MİLLİYETÇİLİĞ İ YAYIYOR

Müslüman Dini Birliğinin Gayaz Hazret Faktulin’in Nizivisimaya gazetesinin verdiği demeçte ise gözaltına alınanların politikayla ilgilenmedikleri ve Saidi Nursi’nin kitaplarında düzene karşı her hangi bir saldırı veya iktidarı zorla değiştirme düşüncelerini taşımadığını ileri sürdü.

Nizivisimaya’nın “Türk din adamının tehlikeli kitapları” başlığıyla verdiği haberine göre FSB 2005 yılından bu yana bu bölgedeki (Dağıstan, Tataristan Başkirya vb. özerk bölgeleri de kapsıyor) Fettulah Gülen örgütlenmesini engellemeye çalıştığı belirtildi.

Gazetenin haberinde Saidi Nursi tarafından kurulan cemaatin Türk milliyetçiliği karakteri taşıdığına dikkat çekerek Fettulah Gülen’in “Rusya’yı İslami görüşlerle cihatsız ele geçirme” sözünü hatırlattı.

Gazete ayrıca Rusya’da son dönemlerde dini eğilimlerin güçlenmesini göçmen akışına bağladı.

Rusya Federasyonu yüksek mahkemesi 10 Nisan 2008’de uluslar arası Nurcular cemaatini aşırı dinci örgüt olarak kabul ederek yasakladı. Rusya, Saidi Nursi kitaplarının ülkede gizli faaliyetlerde bulunan Hizbu Tahrir ve diğer bazı radikal İslami hareketleri tarafından da kullanıldığını ve kitaplarının içeriğinin temel olarak Türk milliyetçiliğini dini söylemler altında yaymaya çalıştığı söylüyor. İstihbarat kaynakları ise bu mezhebin üyesi Türk vatandaşlarının deri ve giyim mağazaları açarak ticari perde altında örgütsel faaliyet yürüttüklerini belirtiyor. Ayrıca Fetullah Gülen yanlılarının bozkurtlar olarak bilinen aşırı Türk milliyetçileri ile ortak çalışma yürüttüklerini belirtiyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: