16 Mart 2010 Salı

Lazlar Azınlık mı?

Bu sorunun cevabi azinlik kavraminin tanimina göre degisir.

Türkiyede azinlik kavrami gayri müslim ile es anlamda kullanilmaktadir ve bu nedenle olumsuz olarak algilanmaktadir (Sebebi hikmetide küfür olarak kullanilan “Gavur” tabiri ile iliskilendirin anlarsiniz). Yani Müslüman olmayanlar azinlik olarak görülmektedir. Tembellikten olsa gerek  bu hasta tanimlama bile terminolojik olarak dogru deyildir.  Eger azinlik terimi ile gayri müslimler ifade edilmek isteniyorsa, sadece „azinlik“ tabiri deyil, bunu „gayri muslim azinlik“ veya „hiristiyan azinlik“, „yahudu azinlik“ seklinde ifade edilmelidir.

Gayri müslim insanlari ifade eden anlaminda azinlik tanimlamasina göre dogal olarak müslüman olan Lazlar Kürtle, Cerkezler vd. azinlik deyildir.

Fakat azinlik „minority“ tanimlamasi sadece dinsel bazli deyildir. Azinlik sosyolojik olarak, sayica az olan dilsel, etnik (veya baska ulusa dahil olmak), dinsel, kültürel, yasam tarzi veya baska karakterstik yönleri ile egemen olandan ayrilan insan gruplari olarak tanimlanir (genis bilgi icin bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/Minority, http://de.wikipedia.org/wiki/Minderheit)Bu tanimlamaya göre Lazlarda, Kürtlerde, Cerkezlerde, Gürcülerde vd. azinliktir. Örnegin etnik olarak türk olan bir grupta azinlik tanimlamasina girebilir. Bu nedenlediri ki AT  raporunda Alevileride azinlik olarak görmektedir, ki bilindigi gibi hem türk hemde kürt kökenli olan aeviler vardir.

Sorun Lazlarin azinlik olup olmamasi deyil, veya sorun lazlarin buna karar verip vermemesi deyil, sorun azinliktan kastedilen, tanimlananin ne oldugu, hangi kritere gore tanimlandigi, am  dahada önemlisi bu sekli ile ayrimciliga tabi tutulup tutulmamasi, bir hak kaybina maruz kalip kalmamasidir. Lazlarin, Kürtlerin veya baska etnik gruplarin kendilerini azinlik olarak görmemeleri, toplum icinde ayrimciliga ugrayacaklarini düsünmelerinden, bundan korkmalarindandir, ki bu korku yersiz deyildir.

Bu nedenle tartisilmasi gereken Lazlarin veya Kürtlerin azinlik olup olmamasindan önce, azinlik tanimi ile kastedilenin netlesmesi, toplumda yerlesmesidir. Bu olduktan sonra Lazlarin hangi gruba girdigi zaten kendiliginden ortaya cikacaktir.

Azinlik raporu ile baslayan tartismalari takip edin ve yavas yavas azinliktan ne anladiginiza karar verin. Karar verdikten sonar Lazlarin azinlik olup olmadiginida cevaplamis olacaksiniz.

Ben azinlik kavramini türkiyede anlasildigi sekli ile , yani gayri müslim orijinli olani almadigim icin, bana göre Lazlar azinliktir. Cünkü lazlar dilleri, kültürleri ile egemen kültürden farklidir.

Hiç yorum yok: