12 Mart 2010 Cuma

Avrupa’nın çözümü ne?

Bir grup AP üyesi, Avrupa Parlamentosu’nda düzenledikleri basın toplantısıyla Kürtlere yönelik uluslararası baskı ve saldırıları kınadı. Parlamenterler, Kürtlere silahlı mücadeleden başka bir şans bırakılmadığını belirtti. Sarah Ludford: Kürtlere silahlı mücadeleden başka bir şans bırakılmıyor.
Jürgen Klute: Bu yapılanlar devletsiz halkların başına gelen kötü örneklerdir.
François Alfonsi: Kürt halkının özgürlük mücadelesini karalama amaçlı.
Jose Bove: M. Ali Doğan’ın tutuklanmasına bahane gösterilen toplantılara ben de katıldım.

Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan parlamenterler, Kürtlere ait kurumlara yapılan baskınları sert bir dille kınayarak, Kürtlere silahlı mücadeleden başka bir seçenek bırakılmadığını söyledi. Başta Roj TV olmak üzere Kürt kurumlarına yönelik baskı ve tutuklamalara tepki gösteren bir grup parlamenter, Avrupa Parlamentosu’nda basın toplantısı düzenledi. AP milletvekilleri, Fransa, Belçika ve İtalya’da son dönemlerde Kürtlere karşı gerçekleştirilen baskınların Kürt meselesinin çözümüne hizmet etmeyeceğine dikkat çekti.

Askere yaranma çabasıdır’
Basın toplantısında konuşan Liberal Demokratlar İttifakı Grubu İngiliz Milletvekili Sarah Ludford, Belçika’daki tutuklamaları talihsiz ve olumsuz olarak değerlendirerek, hem Avrupa hem de Türkiye’de gerçekleştirilen tutuklamaları, Türkiye’de son zamanlarda örselenmiş olan ‘Askere yaranma’ girişimi olarak değerlendirdi. Şiddetin bir çözüm getiremeyeceğini söyleyen Ludford, „PKK, El-kaide değildir, şiddeti yer yer uygulasa da Kürt sorununun çözülmesi için PKK mutlaka hesaba katılmalı“ dedi.

İngiltere ile Kuzey İrlanda arasında yaşanan sorunun da bu yöntemle çözüldüğünü hatırlatan Ludford, „Bunun Türkiye’ye de örnek olması gerekiyor’’ dedi. Geçmişte Leyla Zana’ya AP tarafından verilen ödülü anımsatan Sarah Ludford, Zana’yla aynı politik kimliğe sahip olan siyasetçilerin tutuklanmasını çelişkili bulduğunu ve Kürtlere silahlı mücadeleden başka bir şans bırakılmadığını söyledi.

‘Kürt mücadelesini karalama amaçlı’
AP Sol Grup’tan Alman parlamenter Jürgen Klute ise bir yandan Kürt sorununu barışçıl bir tarzda çözme girişimleri sürerken, diğer yandan Kürtleri Avrupa’da kriminalize etmenin çok çelişkili ve tehlikeli bir yaklaşım olduğunu söyledi. Klute, son operasyonları ise „bu yapılanlar devletsiz halkların başına gelen kötü örneklerdir’’ sözleriyle anlattı. Basın toplantısına Yeşiller grubu adına katılan François Alfonsi de yapılan baskınların Kürt halkının özgürlük mücadelesini karalama amaçlı olduğunu belirterek, tutuklananların derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Bove: Ben de katıldım
Basın toplantısının organizatörlerinden Jose Bove de tutuklamalara değinerek, „Suç işleyenler varsa, hukuki prosedür uygulanır. Ama eğer ki Kürt siyasetçileri bilinçli bir şekilde hedef alınıyorsa bu kabul edilemez“ şeklinde konuştu. Köylü lideri Bove konuşmasında, „Sosyolog Mehmet Ali Doğan ‘Larzak yaylalarında PKK’ye eleman toplanmada yardımcı olma’ iddiasıyla tutuklandı. Aynı toplantılara ben de katıldım. Gizli saklı hiçbir yönü yok bunun. Fransız güvenlik güçleri de bu buluşmalardan haberdar. Şimdi buna rağmen ‘bunlar PKK’ye silahlı adam toplamış’ demek hiçbir mantığa uymuyor’’ dedi.


HÜSEYİN ELMALI/ANF/STRASBURG

Hiç yorum yok: