12 Mart 2010 Cuma

AKP Bilimle Inatlasiyor

Sinop'ta kurulacak nükleer santral için Güney Koreli KEPCO şirketiyle işbirliği protokolü imzalandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Sinop'u Korelilere, Mersin'i Ruslara verdik” dedi. Çevre Mühendisleri Odası, bilimdışılıkta ısrar edildiğini, uyarılara kulak tıkandığını belirtti.

SİNOP- Sinop'ta nükleer santral kurulması için Güney Kore devletinin şirketi olan KEPCO ile işbirliği protokolü imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan bir heyet ise, Mersin Akkuyu'da yapılacak olan nükleer santral için Rus heyetiyle görüşmek için Rusya'ya gitti.
Sinop nükleer santralına ilişkin protokolü Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakan Yardımcısı Hak Kim, KEPCO Başkan Yardımcısı Jun Yeon Byun, EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, Enerji Bakanı Taner Yıldız imzaladı.

MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR

Kurulacak santralin maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olacak. Sinop'ta yapılacak santral inşaatının ise 14 yıl sürmesi bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ön görüşmeler itibariyle Mersin’de Rusların, Sinop’ta Güney Korelilerin nükleer santral yapılacağın belirtti.
Yıldız, Türkiye-Kore İş Forumu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Nükleer santralı, Mersin'de Ruslar, Sinop'ta Güney Koreliler yapıyor diyebilir miyiz?” sorusuna, “Şu anda ön görüşmeler itibariyle bu doğru. Ancak Sinop'a ABD, Kanada, Japonya, Fransa orijinli herhangi bir firmanın teklifi olması halinde, benzer çalışmalara açığız” karşılığını verdi.
Yıldız, Sinop’ta nükleer santral kurulması isteği ve kararlılığı içinde olduklarını ifade etti, “Bizim 2020 yılına kadar en az yüzde 10’lar seviyesinde bir nükleer güç santralını yakalamış olmamız lazım” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan 18 Ocak'ta Abu Dabi'de Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Makdum ile yaptığı görüşmenin ardından, “İki ülke arasında savunma sanayi, enerji çeşitliliği, nükleer enerji yatırımları, öğrenci değişimi, sağlık turizmi gibi konularında işbirliği” yapacaklarını söylemişti. Kore şirketi olan KOPCE'nin Birleşik Arap Emirlikleri'nde 40 milyar dolarlık anlaşma imzalamasının ardından Sinop'taki santralin de aynı şirkete verilmesi dikkat çekti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci başkanlığındaki heyetin, dün Moskova'ya giderek nükleer santral yapımı konusunda Rus heyetiyle bir araya geldi Söz konusu toplantı sırasında Türkiye’nin öngördüğü hükümetlerarası anlaşmaya ilişkin taslağın Rusya tarafına iletileceği belirtildi.

UYSAL: NÜKLEER İNADINDAN VAZGEÇİLMELİ

Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, protokolü ETHA'ya değerlendirdi, Türkiye'de nükleer santral konusunda yıllardır bir inatlaşma yaşandığını belirtti. Uysal, inatlaşmanın yalnızca bilimsel verilere karşı değil, dünyadaki uyarılara karşın sürdürüldüğüne dikkat çekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın dünkü açıklamalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Uysal, hükümetin nükleer santral kurma inadından vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

“DÜNYA TERK EDİYOR”

Uysal, nükleer santral kurma hevesinin ülkeye zarar vereceğini ifade etti, şöyle konuştu: “Türkiye'de nükleer enerji santrali kurulmasına dönük tüm argümanlar bilimdışıdır ve gerçekleri yansıtmamaktadır. Türkiye'nin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetleri çok yüksek olan, atık sorunu çözülemeyen ve tüm dünyada elektrik üretim yöntemi olarak terk edilen nükleer enerji santrallerine ihtiyacı yoktur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesi durumunda, Türkiye’nin 2030 yılında dahi elektrik talebini karşılayabilecek kaynakları vardır. Türkiye'nin bugün içine düşürüldüğü dışa bağımlılıktan kurtulması için yine dışa bağımlı, pahalı ve güvenliksiz olan nükleer santrallere değil, kamusal planlamaya ve yerli kaynaklarını doğru enerji ve çevre politikalarıyla değerlendirmeye ihtiyacı vardır.”

Hiç yorum yok: