11 Şubat 2010 Perşembe

Arazi Rakel Dink'e ait olunca petrol 'buharlaştı'

ŞIRNAK - - İki hafta önce TPAO, Cudi dağı eteklerinde petrol bulduğunu açıkladı. Ancak bir gün sonra TPAO ‘petrol yok’ dedi. ANF'nin görüştüğü işçiler petrolün çıktığını doğruladılar. Petrol çıkarılan arazinin ise suikaste kurban giden Ermeni gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in ailesine ait olduğunun ortaya çıkmasından sonra ilginç gelişmeler yaşandı.

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Cudi Dağı eteklerinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nun 3 yıldır sürdürdüğü petrol arama çalışmaları sonuç verdi. TPAO Batman Bölge Müdürü Erdal Coşkun basına yaptığı açıklamada Cudi-1 kuyusunda petrol çıktığını müjdelerken, bir gün sonra aynı müdür açıklamasını yalanladı. Petrol çıkarılan arazinin ise suikaste kurban giden Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in ailesine ait olduğu öne sürüldü.

Rakel Dink'in dedesine ait olan arazi üzerinde hak iddia eden Onuk ailesi 30 yıldan fazla bir süredir araziyi kullanıyor. Ailenin Silopi ve Cizre'de açtığı davalar ise yıllardır devam ediyor.

21 Ocak tarihinde haber ajanslarının flaş başlığıyla geçtiği haberde, Cudi Dağı eteklerinde 3 yıldır sürdürülen petrol arama çalışmalarında sona ulaşıldığı ve açılan Cudi-1 kuyusunda yüksek kalitede petrol bulunduğu belirtildi.

Aynı gün gazetecilere açıklamada bulunan Batman TPAO Bölge Müdürü Erdal Coşkun, açılan kuyudan 3 bin 250 metre derinlikte petrol bulunduğunu ifade etti. Coşkun, bulunan petrolün gravitesinin belirlenmesi için analiz çalışmalarının sürdüğünü ve şu ana kadar Cudi bölgesinde açtıkları diğer 9 kuyudan da petrol çıkmasını beklediklerini açıkladı.

TPAO MÜDÜRÜ ÇARK ETTİ

Cudi Dağı eteklerinde açılan bir kuyudan yüksek kalitede petrol bulunduğu haberi sonraki gün aynı Bölge Müdürü tarafından yalanlandı.

TPAO Bölge Müdürü Erdal Coşkun konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Cudi-1 kuyusunda 3 yıl önce petrol arama çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Tamamen mühendis ve işçilerimizin emeğiyle açtığımız Cudi-1 kuyusundaki petrol arama çalışmalarımız devam etmektedir. Cudi-1 kuyusundaki petrol bulundu haberi asılsızdır. Bu kuyuda çalışmalarımız devam etmektedir. Sondaj ekibimiz 4 bin metreye ulaştıktan sonra kuyu tamamlama servisimiz devreye girecek. Hala sondaj ekibimiz sondaj çalışmalarına devam ediyor. Hedeflediğimiz 4 bin metreye vardığımızda mutlu sona ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

İŞÇİLER 'PETROL ÇIKTI' DEDİ

Batman TPAO Bölge Müdürü'nün sonraki gün petrol çıktığı yönündeki haberleri yalanlamasına rağmen, ANF'nin görüştüğü petrol sondajında çalışan işçiler, petrol çıktığını doğruladılar. İşçiler, bulunan petrolün yüksek kalitede olduğunu ve petrolün çıktığı kuyuya vanaların takıldığını ve çıkan petrolün nakil işlemleri için çalışmaların başladığını bildirdiler.

PETROL ÇIKAN ARAZİ DİNK AİLESİNE Mİ AİT?

Silopi'de Cudi Dağı eteklerinde yapılan sondajla petrol çıkan arazinin suikaste kurban giden Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in ailesine ait olduğu ileri sürüldü.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Rakel Dink'in babası Melku Ağa'ya ait olan Yolağzı köyünün arazileri, aile fertlerinin birçoğunun 70'li yılların başında bölgeyi terk etmek zorunda kalması üzerine, topraklar köylüler tarafından işletildi.

Ermenilerin göç etmesi ardından sahipsiz kalan araziler üzerinde hak iddia eden Onuk ailesi fertlerinden Abdurahman ve Ali Onuk önce Cizre Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak, arazilerin kendilerine ait olduğunu ileri sürdüler.

Rakel Dink ailesi de avukat tutup, tapu kayıtlarının tescil edilmesini talep etti. Cizre'de görülen davada mahkeme toprakların Onuk ailesine ait olduğuna karar verirken, dava temyiz sonucu bozuldu ve bu kez Silopi Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

30 yıldan fazla bir süredir devam eden davada, Onuk ailesi arazilerin kendilerine ait olduğunu öne sürerken, Melku Ağa'nın aralarında Rakel Dink'in de bulunduğu varisleri ise on yıllardır ekip biçtikleri, doğup büyüdükleri arazilerin kendilerine ait olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.

Rakel Dink'in dedesine ait olan arazi üzerinde hak iddia eden Onuk ailesi 30 yıldan fazla bir süredir araziyi kullanıyor. Ailenin Silopi ve Cizre'de açtığı davalar ise yıllardır devam ediyor.

Konu hakkında ANF'nin görüştüğü Rakel Dink ise Silopi'de dedesinden kalma arazi davalarının yıllardır sürdüğünü doğrulayarak, arazilerinde petrol çıktığı yönünde kendilerine de bilgi geldiğini söyledi. Rakel Dink, daha sonra TPAO tarafından yapılan açıklamada petrolün bulunmadığı yönünde kendilerine bilgi verildiğini ve avukatlarının konuyla ilgilendiğini ifade etti.

Hiç yorum yok: