11 Ocak 2010 Pazartesi

Kasımlo/Bir Kürt Liderin Kısa Hayatı

Dr.Kasımlo 1930 yılında, Ormiye ili ( Rızaiye ) Kasımlo kasabasında doğdu. Yüksek öğrenimini Prag ve Pariste tamamladı. Fransua Miterand ile aynı sınıflarda okudu, yakın dostlukları vardı ve aileleri hala da görüşmektedir. 1961-1976 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesinde, öğretim üyeliği yaptı.Daha sonraki yıllarda ise ( 1078 e dek ) Pariste de, çeşitli dersler verdi. Dr. Qasimlo, çok genç yaşlarda, İKDP : İran Kürdistanı Demokrat Partisi'ne girdi. Mahabad Kürt Cumhuriyeti' sırasında genç bir delikanlı olarak görevler üstlendi. 1946 yılında Mahabad Kürt Cumhuriyetinin yıkılışının ardından Rusya’ya gitti. Dr.Abdurrahman Kasımlo , 1970 yılında İKDP yönetimine girdi. Kısa bir süre sonra parti'nin Genel Sekreterliğine getirildi. Bu görevini, öldürüldüğü güne kadar sürdürdü. Dr. Qasimlo'nun Kürtler ve Kürdistan adında, çeşitli dillere çevrilmiş bir araştırma kitabı ve çok sayıda bilimsel araştırma ve incelemeye imza atmıştır. Türkçe de dahil olmak üzere altı yabancı dil bilen Kasımlo Çek asıllı Nesrin hanımla ( Nesrin sonradan aldığı adıdır.) evliliğinden iki kız çocuğuna sahipti. Ailesi halen Pariste kalmaktadır. 1979 İran devrimi ile birlikte Partisini Şahlığın yıkılması doğrultusunda üstün bir biçimde mücadeleye sokmuştu. Şahlık rejimi devrildikten sonra , ne yazık ki, Humeyni yönetimi de Kürdistana Otonomi vermeyerek statüyü sürdürmüştür. Bunun üzerine İKDP Humeyni rejimine karşı da silahlı mücadelesini sürdürmüştür. Başta Halkın Mücahitleri olmak üzer diğer rejim karşıtı demokratik güçlerle birlikte,” İrana demokrasi, Kürdistana otonomi “ şiarı ile ülke genelinde “Şurayi Mukavemeti Milli” ( Ulusal Direniş Konseyi ) ve Kürdistanda da “ Hézi Bergıri Milli “ ( Ulusal Korunma Güçleri ) adında geniş demokratik cephelerin oluşmasında büyük rol oynamıştır. Ancak Dr. Kasımlo, barış ve diyalog yanlısı tutumu ile tanınan bir kişiydi. Ne yazık ki, 13 Temmuz 1989 yılında İranlı hükümet yetkilileri ile görüşme yapmak üzere gittiği Viyana kentinde ,aralarında bu günkü İran Devlet Başkanı AHMEDİNECAD ın da bulunduğu İran ajanlarınca pusuya düşürülerek öldürüldü.. Dr. Kasımlo, 20 Temmuz günü, Paris'te düzenlenen bir törenle, Pere Lachaise Devrim Şehitleri Mezarlığı'nda toprağa verildi. 1970’li yıllarda birkaç kez Türkiye’ye de gelen Dr. Kasımlo ile, 1980 -84 yılları arasında, birlikte üç yıl aynı ortamda, çalışma şansı yakalamış olduğum için kendimi şanslı ad ediyorum.Onun aydın kişiliği ve hoşgörüsü ile soğukkanlı tutumu çevresine esin kaynağı olmaktaydı. Kürt Halkı, onu yitirmekle büyük bir değerini yitirmiştir. 

KATİL BİR DEVLET BAŞKANI : AHMEDİNECAD “ 

Ahmedinejad'ın Kürdistan dosyası oldukça kabarıktır. Ahmedinejad'ın 23 yaşında genç bir Pastar dı. (Devrim Muhafızı) . 80'li yılların başında Kürdistan'a Şeriat Hakimi Sadiki Xelxali yetkili olarak geliyor. O sırada Xelxali'ye Humeyni tarafından Kürdistan sorununu her türlü yöntemi kullanmak koşuluyla bitirmesi için sınırsız bir yetki tanınmıştı. Ahmedinejad, Xelxali ile birlikte doğu Kürdistan'ın tamamını dolaşıyor. Geçen birkaç yıl içinde Xelxali yüzlerce Kürdün infaz talimatını verirken bu infazları yerine getiren Genç Komutan Ahmedinejad'dır. Bu infazlarda en önemli görev olan son kurşunu sıkma görevi Humeyni çizgisinin sürdürücüsü olan Xelxali'nin en sadık adamı olan Ahmedinejad'a veriliyor. 

DR. KASIMLO, ÇAĞDAŞ, AYDIN VE DEMOKRAT BİR KÜRT LİDERDİ 

Dr. Kasımlo, Tahran’da liseyi bitirdi. 1948 yılında Fransa’ya ve arkasından Çekoslovakya’ya gitti. Dr. Kasımlo, Fransa ve Çekoslovakya’daki eğitimini tamamladıktan sonra, 1961-1976 yılları arasında Çekoslovakya’nın başkenti Prag’da Ekonomi Enstitüsü’nde ve 1976-1978 yılları arasında Sorbon Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. Dr. Kasımlo, Kürtler ve Kürdistan üzerine birçok kitap yazdı. Onun bilimsel eserleri, birçok yabancı dile çevrildi. Dr. Kasımlo, çağdaş, entelektüel, sivil ve askeri olamayan bir liderdi. Dr. Kasımlo, kendi ana dili dışında, 7 dil, Farsça, Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Çekçeyi ana dili gibi konuşup, yazıyordu. Dr. Kasımlo, bütün diktatörlük biçimlerine karşıydı. O,sosyal-demokrat bir liderdi. O ve partisi Sosyalist/Sosyal-Demokrat Enternasyonal’de önemli bir yere sahipti. Çekoslovakya’da bulunduğu zaman, O, 1968’de S. Birliği’nin işgaline karşı durdu. Çekoslovakya’daki Bahar Hareketi ve Onun liderleri Dubçek ve Havel’le yakın dosttular. Dr. Kasımlo çağdaş bir liderdi. Bundan dolayı, Ortadoğu ve Fars siyasi entrikaları karşısında kendisini koruyamadı, bu entrikalara kurban oldu. Dr. Kasımlo, sivil bir liderdi. O, Mehabad Kürt Cumhuriyeti lideri Kadı Mihemed’in medresesinden geliyordu. Bundan dolayı, silahlı mücadele döneminde de İran KDP önderliğinin bulunduğu alanda, büyük silahlarla dolaşmak yasaktı. Dr. Kasımlo, bu çağdaş, sivil ve entelektüel yapısından dolayı, komşu sömürgeci devletlerle ilişkilerinde dengeli ve diğer parçalardaki Kürt Hareketlerine zarar vermeyen bir çizgi ve siyaset izledi. Dr. Kasımlo, kapalı kapı artlarında savunduklarını kapı önlerinde de savunan bir liderdi. Dr. Kasımlo, sözlerinin arkasında duran bir aydındı. 

DR. KASIMLO ŞAHLIK REJİMİNİN YIKILMASINDA ÇOK ETKİLİ OLMUŞTU. 

Dr. Kasımlo, 1979’da Paris’te yaşıyordu. İran KDP ve Komela, İran’daki Şah Rejimine karşı muhalefetin içinde önemli bir role sahipti. Dr. Kasımlo da, Şah Rejimine karşı olan aktif Kürt liderlerinden biriydi. Şah Rejimi, Kürt ve Fars Ulusunun ittifakıyla yıkıldı. Çünkü Avrupa Devletlerinin ve özellikle de Fransa’nın İran Muhalefetine destek olması için, Dr. Kasımlo önemli bir rol oynadı. İran Şah Rejiminin yıkılmasından sonra, Dr. Kasımlo da diğer muhalif liderler gibi İran’a ve Kürdistana döndü. İran’da, Şah Rejimi yıkıldıktan ve de, Kürdistan’ın sivil ve siyasi örgüt liderleri Kürdistan’a döndükten sonra, Kürdistan’da yönetimi ellerine aldılar ve Kürdistan, Mahabad Dönemi gibi İran KDP, Komela ve Şeyh İzzeddin Huseyni tarafından yönetilmeye başlandı. Ne yazık ki, Fars Merkezi Devleti ayaklarını yere bastıktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde olduğu gibi, Kürtlere ihanet yaptılar; Kürt Ulusunin haklarını kabul etmediler. Kürt Ulusu, Örgüt ve liderlerinin devlete itaat etmelerini istedi: Kürtlerin liderleri ve örgütleri teslim olmadıkları için, Merkezi Devlet, Askeri saldırısını 1979 Eylül’ünde başlattı. Kürt Ulusu, Onun örgütleri ve liderleri, Kürdistan’ı korumak ve özgürleştirmek için silahlı mücadeleye yapmaya karar verdiler. 

TEOKRATİK REJİM ÇOK GEÇMEDEN ANTİ DEMOKRATİK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ 

Kürt Ulusu, kendi meşru ulusal hakları için ayağa kalkmaya karar verdikten sonra, Devlet zulüm, işkence ve kitlesel terör konusunda bir sınır tanımadı. Kürt Ulusunun ortadan kaldırılması için, büyük, insani olmayan askeri bir saldırı başlattı. İran’da resmi olarak her gün 35-40 kişi idam edildi, resmi olmayan bir tarzda Pasdarlar ve Devrim Muhafızları tarafından onlarca insan öldürüldü ve toplu ölümler gerçekleştirildi. Kürt Ulusu da, yiğitçe ve uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde Kürdistan’ı korudular ve Kürdistan’ın bir çok bölgesini Doğu Kürdistan’da “kurtarılmış bölge” halinde kontrolleri altında tuttular. İran devleti, zor ve askeri saldırılarla, Kürt Ulusunu ve Onun Ulusal Kurtuluş Hareketini yenemeyeceklerini anladıkları zaman, tarihte bilinen ve meşhur Fars siyasi entrikalarına baş vurmaya başladılar. Kürt Hareketine yumuşak yaklaşımlar göstermeye başladılar. 1989 yılında İran KDP ile antlaşma yapmak için öneri yaptılar. Dr. Kasımlo’da Ortadoğu’nun entrikacı liderlerinden biri olmadığından, İran Devleti’nin siyasetine kandı ve İran Devleti ile uluslar arası bir garanti olmadan antlaşma masasına oturmaya karar verdi: Büyük felaket bu kararla gündeme geldi. 

 BU GÜNKÜ İRAN CUMHURBAŞKANI DA DAHİL, BİR ÇOK YETKİLİ, DR. KASIMLO’NUN ÖLDÜRÜLMESİNDE ETKİN GÖREV ALDI. 

İran İslamcı Teokratik Devleti, bir yandan İran KDP ve lideriyle barış masasına oturmaya karar verirken , diğer yandan da Kürt liderlerini ortadan kaldırmak için kirli planlar yaptılar. Bu kirli planın sonucunda, Dr. Kasımlo ve iki arkadaşı, yukarıdaki satırlarda belirttiğimiz gibi, 13 Temmuz 1989’da Avusturya’nın Viyana şehrinde, kalleşçe katledildiler. İran Devleti, insani olmayan, kirli ve kalleşçe terörünü durdurmadı. Kasımlo’dan sonra, İran KDP Genel Sekreteri olan değerli insan ,Dr. Mihemed Sadiq ŞEREFKENDİ ve 3 arkadaşı Berlin’de; Qazî Mihemed’in gelini ve Emir Qazî’nin eşi ve İran KDP’nin İskandinavya sorumlusu Kamûran da İsveç’te katledildiler. 

İRAN SORUMLULARININ, ULUSLAR ARASI MAHKEMELERDE, YARGILAMALARI GEREKİR 

Hiç şüphe yoktur ki, Doğu Kürdistan liderleri ve Dr. Kasımlo İran Devleti tarafından katledildiler. Bu son günlerde, Avusturya Emniyet Güçlerinin tespitine göre, şimdiki İran Cumhurbaşkanı, Dr. Kasımlo ve iki arkadaşının öldürülmesini organize edenlerden biridir. Bundan dolayı, İran Cumhurbaşkanı hakkında tutuklama kararı verilmeli ve Mahmut Ahmedinecad da Miloseviç gibi yargılanmalıdır. (..) 

RMMK : KASIMLO CİNAYETİ AYDINLATILSIN 

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (RMMK), 1989’da Viyana’da uğradığı suikast sonucu katledilen Kürt siyasetçi Dr. Abdurrahman Kasımlo cinayetinin aydınlatılmasını istedi. RMMK, yayımladığı bildiride, Kürt siyasetçi Dr. Abdurrahman Kasımlo’yu anarak, cinayetin sorumlularının halen cezalandırılmadığına dikkat çekti. Hiçbir sorununun ‘’şiddet ve terörle’’ bastırılamayacağını belirten RMMK, İran devletini Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması için diyaloğa davet etti. Dr. Qasimlo, 1989’da Viyana’da uğradığı bir suikast sonucu katledildi. Cinayetin arkasında çok sayıda İranlı üst düzey yetkililerin olduğu iddia edildi. Geçen yıl İran Ulusal Direniş Konseyi bir bildiri yayınlayarak İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılmasını istemişti. Ahmedinecad hakkında Kürt siyasetçi Abdurahman Kasımlo ve arkadaşlarının öldürülmesi olayı dahil birçok iddianın yer aldığı (ŞURAYİ MUKAVEMETİ MİLLİ ) İran Ulusal Direniş Konseyi imzalı bildiri, Temmuz 2005’te yayımlanmıştı. İran’da Ayetullah Humeyni’nin üst düzey temsilcilerinden Eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti de İran’ın dış ülkelerde terörist saldırılarda bulunduklarını itiraf etmişti. Velayeti, itiraflarında, A. Kasımlo, Şapur BAHTİYAR ve Berlin’deki Mykanos adlı restoranda suikasta uğrayan 4 İran muhalifi Kürdün öldürülmesinde İran’ın parmağı olduğuna dikkat çekmişti. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayının ilk haftasında Avusturya Adalet Bakanlığı Kasımlo ile ilgili yeni bir soruşturma başlatacaklarını açıklayarak, Kasımlo dosyasını yeniden açmıştı. Avusturya Yeşiller Milletvekili Peter Pilz, Ahmedinejad’ın Kasımlo cinayetine karıştığı ile ilgili elinde önemli bilgiler olduğunu söylemişti.

İKDP ‘NİN KASIMLO’DAN SONRAKİ GENEL SEKRETERİ DE, İRAN GİZLİ ÖRGÜTÜNCE ÖLDÜRÜLDÜ.

Dr. Mihemed Sadiq Şerefkendî (1937-1992) bir kimya doktoruydu. Ünlü şair ve dilbilimci Hejarın kardeşidir. 1937 yılında Bokan ilçesinde doğdu. 1959 yılında Tahran Üniverisitesi Kimya fakültesinden mezun oldu. 1965 yılında Ormiye ve Mahabad’ta çeşitli kurumlarda öğretim görevlisi olarak çalışır. 1972 yılında Fransa’ya gider. Dört yıl boyunca analitik kimya branşında lisans yapar. 1976 da tekrar tahrana döner. Dr. Kasımlo ile 1973 te tanışır ve ( İKDP ) partiye dahil olur. 1979 yılında Partinin merkez komitesine, daha sonra da polit büroya seçildi.1986 yılında Dr. Kasımlo’nu yardımcılığı görevine atandı. Daha sonra, Kasımlo’nun öldürülmesinden sonra, Partinin genel sekreteri oldu. Ölümüne dek de bu görevde kaldı. Dr. Şerefkendi de, 17 Eylül 1992 yılında İran ajanlarınca, Berlinde, öldürüldü. Bu cinayetle birlikte İKDP nin üç önderi öldürülmüş oldu. Kadi, Kasımlo ve Şerefkendi.. Dr. Saidle de, 80 li yıllarda tanışma fırsatı bulmuştum. Kendisi de, tıpkı Kasımlo gibi son derece nazik ve hoşgörülü bir kişiydi. Bu Önemli iki olaydan sonra İKDP zor dönemler geçirdi,güç kaybına uğradı. Son dönemlere kadar toparlanma sürecine giren Parti, hala İran Kürtlerinin en güçlü örgütüdür.

Hiç yorum yok: