29 Aralık 2015 Salı

Rojava’yı İşgale Kalkışan Türkiye Kendi Antlaşmalarını da İhlal Ediyor


Rojava’ya saldıran çetelere sunduğu destek nedeniyle gündemden düşmeyen Türkiye, şimdi de Rojava’yı işgal girişimleri ile gündemde. Türk askerleri son bir hafta içinde Girkê Legê’den Qamişlo’ya kadar olan alanda 5 ayrı noktandan toplam 6 defa sınırı geçerek, işgal girişiminde bulundu.
 
Rojava Kürdistan’ında gerçekleşen devrim sonucunda inşa edilen Demokratik Özerk Sistem’e karşıtlığını her defasında dillendiren ve ortaya çıkan siyasi iradeyi ortadan kaldırmak için her yola başvuran Türkiye devleti, şimdi de Rojava’yı işgal girişimlerine başladı.

Türk ordusuna bağlı askerler 23 Aralık’tan itibaren Cizre Kantonu’nda sınırı geçerek işgal teşebbüsünde bulunmaya başladı. 

Şimdiye kadar Girkê Legê’ye bağlı Banokiyê ve Sarimsax köyleri, Tirbesiyê’ye bağlı Til Cehan û Til Beşkê ile Qamişlo’ya bağlı Letifiyê köylerde sınırı geçen türk askerleri işgal girişimde bulunarak, duvar örmeye çalıştı.  Türk askerleri bugün de Sarimsax köyü yakınlarında yeniden sınırı geçerek, iş makineleri ile duvar örmeye devam etti.

Bu işgal girişimini 1921 yılında Fransa ile imzaladığı antlaşmaya dayandıran Türkiye, ''söz konusu antlaşmaya göre bugünkü sınırlarının Rojava’nın Derik kentine bağlı Endiwer köyünden Efrin’e kadar olan kısmında yaklaşık 150 metre daha içerde olması gerektiğini'' iddia ediyor.

Bahse konu Ankara antlaşmasının 8. maddesi ise bu iddiaları çürütüyor. Maddeye göre Türkiye ile Suriye arasındaki tren hattı sınır olarak kabul ediliyor. Bu hat ise bugünkü Türkiye sınırları içinde kalıyor. Dolayısıyla işgal gerekçesi sayılan antlaşma, Türkiye’nin iddialarını çürütüyor.

Askerlerin işgal girişimlerine karşı Rojava halkı da sınıra akın ederek, tepkilerini gösterirken, askerler gösterilen tepki üzerine geri çekilmek zorunda kaldı.

Emir yüksek yerden 

28 Aralık’ta Qamişlo’nun Letifiyê köyünde sınırı geçen türk askerlerine Rojava halkı tepki gösterirken, askerler sınırı geçme talimatının Genel Kurmay Başkanlığı’ndan kendilerine verildiğini belirtti.

Cizîr Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi yetkilileri ise, bu girişimleri işgal olarak tanımlayarak,  bu girişimler karşısında uluslararası alanda girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

ANHA

Hiç yorum yok: