6 Haziran 2013 Perşembe

Fethullah Gülen, Gezi Parkı Eylemcilerini ‘Islah’ Etmek İstiyor


Türkiye’de iktidarın ortağı olarak değerlendirilen Fethullah Gülen, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin isim vermeden Erdoğan’ı eleştirdi. “'Hafife almayın. Yangın küçükken onu söndürmeye bakın” diyen Gülen, nesillerin “ıslahı” ile işe başlamak ve “beyinlerini elden geçirmek” gerektiğini savundu. 

Cemaatin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Fethullah Gülen isim vermeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve yöntemlerini eleştirdi. Bu eylemler karşısında “bakış açısının değişmesi” gerektiğini belirten Gülen, yaşananları “hafife almamak” gerektiğini belirtti.

Gülen, “Akıllı davranmak lazım, en küçük gaileleri, badireleri çok büyük görmek lazım; akıllıca üzerine yürümek lazım” diyerek direnişin büyümesinin önüne geçmek gerektiği mesajını verdi.

KARINCA İSTİLASINA BENZETTİ

Olayları “karınca istilasına” benzeten Gülen şöyle dedi: “Bir karınca istilasına maruz kalmışsanız, karınca deyip geçmeyin. Karınca istilasıdır bu; sizin yağ çanaklarınıza, bal çanaklarınıza kadar girerler, zehir taşır ve kirletirler oraları; hafife almayın. Olumsuzluğu hafife almak, zihnin hafifliğinden kaynaklanır, mantık hafifliğinden kaynaklanır, muhakeme hafifliğinden kaynaklanır. Her şeyi olduğu gibi görmek çok önemlidir. O zaman isabetli projeler, planlar ortaya koyma imkanı doğar.”

‘SİSTEM’ İTİRAFI

Gülen’in sistemi gözden geçirmekten bahsetmesi ise dikkat çekti. Yıllardır devlet sistemi içine geniş bir şekilde sızmakla eleştirilen Gülen, “Sistemi gözden geçiremedik” şeklide özeleştiri verdi. Gülen şöyle konuştu: “Bizim bize bakmamız lazım. Biz aslında bize ettik yani. Sistemi gözden geçiremedik; ‘Nasıl yaparsak bu nesiller ciddi nefis muhasebesi içinde, bir nefis muhasebesi yapan nesil olarak yetişir, insan olarak yetişir; tahribatları tahribatla karşılamak değil de, tahribatları tamiratla gidermeye çalışan bir nesil yetişir?’”

BU GENÇLİK “ENKAZ NESİL”MİŞ!

Yaşanan eylemlere bakarak bu gençliğe “enkaz nesil” diyen Gülen, gençlerin “ıslah” edilmesi ve “beyinlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini” savundu.

Gülen, şunları ifade etti: “Meselenin dipten ele alınmasına, çerik-çürük hale gelmiş, enkaz halindeki bir neslin yeniden elden geçirilmesine, restorasyona tabi tutulmasına ihtiyaç var. Sorumluluğumuzu çok iyi kavramamız lazım. Mesele dipten ele alınmazsa, nesillerin ıslahıyla işe başlanmazsa; o nesillere, o masum nesillere, ruh ve mana köklerinden akıp gelen şeyler tanıttırılmaz, duyurulmaz, ruhlarına içirilmezse; beyinleri onların elden geçirilmezse, nöronlarına onların yeni bir adab u erkan talim edilmezse, bu azgınlıklar devam eder.”

"NESEBİ GAYR-I SAHİH"

Daha da ileri giderek bu kuşağı "nesebi gayr-i sahih" şeklinde tanımlayan Gülen,  "Başıboş nesiller yetişti; ne doğru ne yanlış onu bilmeyen nesiller yetişti. Biz umursamazlık içinde baktık. Çok defa onları hafife aldık. "Bir avuç' dedik onlara... ve onlar da azgın, esirmiş insanlar gibi sağa sola saldırdılar" diye ekledi. 

ERDOĞAN’A: “KABADAYILIK YAPMA”

Tepki gösterenler için “azgın” ifadesini kullanan Gülen, Erdoğan’a da “kabadayılık yapma” mesajını verdi: “Biz de hep böyle plansız projesiz, azgınlara karşı azgınlıklara karşı tepki göstermek, reaksiyon göstermek suretiyle sadece karbondioksit atmış oluruz. Kabadayılık yapmış oluruz. Meselenin dipten ele alınmasına ihtiyaç var. Problemimiz nedir bizim? Bu nasıl giderilir, nasıl tamir edilir? Meselenin öyle ele alınması, peygamber yolunda yürünmesi lazım.''

GENÇLER ISLAH EDİLMEK İÇİN EYLEM YAPMIYORLAR!

Gülen cemaati çözüm olarak gençleri “ıslah” etmeyi önerirken, talepleri konusunda ise herhangi bir ifade kullanmadı. Taksim’deki gençlerin tepkilerinin başında, kendi yaşam tarzlarına yapılan saldırılar geliyor. “Beyinleri elden geçirilmek” istendiği için sokaklara çıkan eylemciler, “ıslah edilmek” değil, gasp edilen özgürlüklerini ve insanca-onurlu bir yaşam talep ediyorlar.

ANF

Hiç yorum yok: