2 Şubat 2013 Cumartesi

Haluk Gerger: AKP Devleti, Batı Kürdistan’da Mevzi Kazanma Peşinde


Araştırmacı-Yazar Haluk Gerger, Türkiye’nin Batı Kürdistan'a yönelik hesaplarını değerlendirirken,  bunun beş temel nedeni olduğuna dikkat çekti. Gerger, bunlardan ikisini, " Kürtlerin hak arayışlarını darlaştırarak oluşuma gitmelerini engellemek, Güney Kürdistan’a karşı kullanmak, PKK’ye karşı mevzi kazanmak" şeklinde özetledi.
ESP Ankara İl Örgütü, Tüm Bel-Sen genel merkezinde "Ortadoğu denkleminde Suriye ve Kürtler" konulu panel düzenledi. Panele BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Araştırmacı-Yazar Haluk Gerger konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk olarak Gerger konuştu. Ortadoğu’da 1. Dünya Savaşı sonrasındaki statükonun günümüzde sancılı bir dönem geçirmesi nedeniyle yeni arayışlar içinde olduğunu dile getiren Gerger, 1990’lardan bu yana da Arapların kendi içinde milliyetçilik hareketlerinin geliştiğini söyledi.
‘KÜRTLER ŞİDDETLE STATÜSÜZ KILINDI’
Sınıf devriminin yanında ikinci bir devrimin de Ortadoğu’daki ulusal kurtuluş mücadeleleriyle gerçekleştiğini ifade eden Gerger, “Araplar kendi devletlerini kurdu. Türkiye kendi devletini kurdu ancak Kürtlerin payına bölünme ve parçalanma düştü. Dört parçadaki Kürtler, statüsüz parçalanmaya maruz bırakıldı. Bu da büyük bir şiddetle oldu. Bu süreçte ilk kimyasal silahlar Kürtler üzerinde kullanıldı. Bunun 1917-1920 tarihleri arasında Süleymaniye’deki örnekleri mevcuttur. Parçalanmış Kürdistan ve statüsüz Kürde dayalı bu durum Türkiye’nin de mevcut sistemde işine geldi. Statüsüz Kürt üzerinden inşa edilen Ortadoğu’daki bu sistem, asimilasyon ile birlikte kimliksizleştirilmiş Kürt yarattı. Bu önemli” dedi.
‘TÜRKİYE BATININ ORTADOĞUDAKİ TRUVA ATIDIR’
Türkiye’nin kuruluşunun özünde doğuya sırtını dönmek, batıya yönünü çevirmek olduğunu dile getiren Gerger, “Türkiye, kuruluşunun ilk yıllarında toplumsal bir mühendisliğe soyundu. İdeoloji yarattılar. Kemalizmi yarattılar. Kemalizm ise sadece bir ideoloji değil aynı zamanda örgütlenme biçimidir. Yani o dönem ‘Doğu gericiliğin kaynağıdır. Bize kaybettirdi. Batılılaşacağız’ dediler. Bu da hiç olmadı esasen. Kemalist toplum mühendisliği bu kopuşu sağlayamadı. Çünkü batı Türkiye’yi kabul etmedi. Ortadoğu’ya doğru iteledi. Batı, Türkiye’yi Ortadoğu’daki Truva atı olarak görüyor. Çünkü zenginlik kaynakları itibariyle de Kuzey Kürdistan’daki potansiyel karşısında Türkiye sırtını Ortadoğu’ya dönemezdi. Bu süreçte Kürdistan toplumu ve iç dinamikleri de Türkiye’nin iç siyasetinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Kemalist projesinin gerçekleşmeyen ayağı budur” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN ROJAVA HESAPLARI
Emperyalizmin Irak’a müdahalesi sürecinde Türkiye’nin tarihinde ilk kez kurumları ve toplumuyla batının operasyonunda devre dışı kaldığını söyleyen Gerger, şunları ifade etti: “Aslında Türkiye, Irak’a girmek, Güney Kürdistan’da ot bitmez hale getiren operasyonlar yapmak niyetindeydi. Ancak olmadı. AKP, bu nedenle Suriye’de de Kürtlerin Güney Kürdistan’daki gibi bir oluşuma, federatif bir yapıya kavuşmasını istemiyor. Bunun için de doğrudan işgalle ya da tampon bölge aracılığıyla bunun önüne geçmek niyetinde. AKP, bununla birlikte PKK toplumunu bertaraf etmeyi, Kürtlerin hak arayışlarını darlaştırarak oluşuma gitmelerini engellemek, Güney Kürdistan’a karşı kullanmak, PKK’ye karşı mevzi kazanmak, Birleşmiş Milletler (BM) olası diplomasisinde masada Rojava’ya hakim olarak yer almak amacını güdüyor.”
ESP Genel Başkanı Yüksekdağ, Türkiye’nin Suriye politikasının tam manasıyla bir çöküş olduğuna dikkat çekerek, AKP’nin emperyalizmin savaş üssü olma ve savaş pozisyonunu yükseltmekte ısrarcı olduğunu söyledi. AKP’nin füze rampalarını yerleştirme ve silahlanma politikalarının bunun bir göstergesi olduğunu kaydeden Yüksekdağ, atılan bu adımların kapsamlı bir bölgesel savaşı gösterdiğini vurguladı.
‘TÜRKİYE SOLU KÜRTLERLE YETERİ KADAR ORTAKLAŞAMIYOR’
AKP’nin Suriye’de çetelerin lojistik ve silahlanma ihtiyaçlarını karşılayan bir pozisyonla Suriye’deki savaşı tırmandırmak niyetinde olduğunu ifade eden Yüksekdağ, “AKP, emperyalist güçlerin destekçiliğini daha da güçlendirerek, Suriye’deki çeteleri besleyip organize ediyor. Bu bizim siyasi gündemimizi de oluşturuyor. Buna karşı pratik bir mücadele yürütmek zorundayız. Bu da etkin ve birleşik halk hareketi örgütlülüğüyle mümkün. Türkiye sol hareketinin tavrı ise bu konuda yetersiz. Çünkü Kürt özgürlük hareketi bölgesel ölçekte yeterince görülmüyor. Anti emperyalist mücadele ile Kürt özgürlük mücadelesi birleştirilemiyor. Bu da kırılma noktasıdır. Kürtlerin örgütlülüğü, emperyalist güçler karşısındaki mücadelesi önemli” dedi.
Yüksekdağ, Ortadoğu’da güncel olarak yeni bir denklem olanaklarının daha fazla yoğun olduğuna işaret ederek, “Asıl soru, bu denklemi kimlerin ve nasıl oluşturacağı. Halkların çıkarına mı dönük olacak? Bu bizim gündemimizdedir. Halkların çıkarı adına olması, ilerici bir denklem kurulması yönünde ortak bir mücadelenin yürütülmesi elzemdir” diye kaydetti.
‘AKP, SURİYE’YE KARŞI AÇIKÇA SAVAŞ İLAN EDİYOR’
BDP Şırnak Milletvekili Kaplan da Ortadoğu’da 20. yüzyılla birlikte yaşanan emperyalist politikaları anlatarak başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Antakya’da eğitilen radikal İslamcılar, Ceylanpınar üzerinden Serekaniye’ye giriş yapıp burada Kürtlerle çatışıyorlar. Bu gruplar Suriye’de Esad rejimiyle değil Kürtlerle çatışıyor. Antakya’dan tutun Şemdinli, Yüksekova’ya kadar bu hat önemli ölçüde asker ve ağır silahlarla donatılmış durumda. Türkiye, Suriye’de resmen taraftır. Arka planda ya da farklı bir pozisyonda değil. Silahlı çetelerin Antalya’da silahlarıyla birlikte toplantı yapmasına izin veriyor. Bunun adı Suriye ile savaş ilanından başka bir şey değildir. Bu süreçte ise Kürtlerin zincirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri yok. Direnecek ve dayanışmayla mücadele etmekten başka bir seçenek yok.” 

ANF

Hiç yorum yok: