10 Ocak 2013 Perşembe

Paris’teki Katliam Binler Tarafından Protesto Ediliyor





PARİS - Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt kadın siyasetçileri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in katledilmesi binlerce kişi tarafından düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşte yapılan konuşmalarda katliamın biran önce aydınlatılması istendi.

Kürt siyasetçilerin katledilmesi haberinin 02:00’da duyulması ardından Paris ve çevresinde yaşayan Kürtler, KNK bürosuna akın etti. Binlerce Kürdistanlı, polis büro içinde incelemelerini sürdürürken bekleyişe başladı.

İncelemeler devam ederken, Paris Valisi ve anti-terör savcı olay yerine geldi. Vali yaptığı açıklamada katliamın açık bir cinayet olduğunu belirtti. Soruşturmanın terör ile mücadele masası tarafından yürütüleceği de sözlerine ekledi.

HALK İNİSİYATİFİ BU GÜNÜ KARA GÜN İLAN ETTİ

Gün içerisinde Paris Halk İnisiyatifi de yayınladığı açıklamada, bu günü Kara Gün ilan ederek, Kürdistanlıları çocuklarını okullara göndermeme, kepenk kapatma ve yaşamını yitirenleri güçlü sahiplenmek için Paris'e akın etmeye çağırdı.

KNK bürosuna Fransa İçişleri Bakanı Emanuel Vallse geldi. Resmi bir açıklama yapmayan Vallse, FEYKA-Kürdistan yetkilileri ile bir araya geldi. Katliamın kabul edilemez olduğunu belirten Bakan Vallse, arkasında kim olursa olsun açığa çıkaracaklarını söyledi.

Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar Paris KNK bürosu önüne geldi. Burada kısa bir konuşma yapan Kartal, bu vahşetin Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan ile başlatılan barış sürecine karşı işlendiğini belirtti. Katliamın Kürt sorunun çözümünü istemeyen kesimler tarafından gerçekleştirildiği ve süreci provoke etme girişimi olduğunu kaydetti.

PARİS’TE BİNLER YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

Naaşların saat 12.00 civarında adli tıp kurumuna götürülmesi ardından yürüyüş düzenlendi. Binlerce kişi “Şehit namırın”, “İntikam” ve “PKK halktır halk burada” sloganları eşliğinde Gare du Nord'dan Kürt Kültür akademesine kadar yürüyüş düzenlendi. Ardından da bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı, KNK üyesi Songül Karabulut ile BDP temsilcisi Faruk Doru yaptı.

KARABULUT: CİNAYET BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

“Acımız büyük ve olayın şokundayız” diye konuşmasına başlayan Karabulut, Fransa'da dün siyasi bir cinayet yaşandığını söyledi. Bir Kürt kurumunda, tanınmış Kürt siyasetçilerin hedef alındığını vurgulayan Karabulut, olayın süreçle bağlantılı olduğu da sözlerine ekledi.

Kürt sorunun çözümü dayattığı ve çözüm arayışlarının olduğu bu süreçte cinayetin, çözümü istemeyen taraflar tarafından gerçekleştirildiğini de belirtti. Karabulut, sürecin darbelenmek ve provoke edilmek istendiğini söyledi. Katliamın Fransa’da yaşanmasının düşündürücü olduğunu da kaydeden Karabulut, Fransa hükümetinin son yıllardaki Kürt karşıtı politikalarının bu katliama zemin sunduğunu ifade etti.

Karabulut, Fransa hükümetini, Kürt karşıtı politikalarına son vermeye ve Kürt sorununun barışçıl çözümüne katkı sunmaya çağırdı. Katliamın sorumlularının bir an önce açığa çıkarılması gerektiğinin de altını çizen Karabulut, hedef alınan 3 kişinin kadın olmasına dikkat çekti. Kürt kadının gelişmişlik düzeyi ile bağlantılı olduğu ve Sakine Cansız'ın öncü bir kişi olduğunu hatırlattı.

Fidan Doğan'ın ise diplomasi alanında çalışma yürüttüğü ve bu süreçte kamuoyu yaratacak bir kişi olduğunu söyledi. Kürt siyasetçi Aden Uzun'un da KNK üyesi olduğu ancak şuan tutuklu olduğunu da kaydeden Karabulut, Kürt halkının Fransa'da dilsiz bırakıldığını belirtti. Ve Kürt halkının taleplerini kamuoyuna taşıyacak kişilerin hedef alındığını da sözlerine ekledi. Karabulut son olarak, Kürt halkının infaz ve tutuklamalar ile yıldırılamayacağını kaydetti.

BDP Avrupa Temsilcilerinden Faruk Doru ise, büronun Fransa devleti ve polisi tarafından bilindiği, caddenin Paris'in en işlek caddelerinden biri olduğunu söyledi.Bazı devletlerin bu suikastın ardında olduğunu söyledi ve katillerin bulunmasını istedi.

CUMARTESİ GÜNÜ PLACE DE BASTILLE’DE YÜRÜYÜŞ DÜZENLENECEK

FEYKA Başkanı Mehmet Ülker, katliamı Cumartesi günü saat 12'de Gare de l'Est'te başlayacak bir yürüyüş ile protesto edeceklerini söyledi. Avrupa’da yaşayan tüm Kürt halkına Cansız, Doğan ve Söylemez'i sahiplenmek için Paris'e akın etmeye çağırdı. Yürüyüş Cumartesi günü saat 12.00’da Place de Bastille’de başlayacak.


ANF

Hiç yorum yok: