6 Ocak 2013 Pazar

Erdoğan: ''Devlet Olarak Görüşüyoruz''

Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la ‘devlet mekanizması olarak’ görüştüklerini belirterek, “Daha önce başladığımız süreci devam ettirmek niyetindeyiz. Devletin en önemli enstrümanı istihbarat teşkilatıdır. Bu adımı attık, atıyoruz, atacağız” dedi. Erdoğan, hükümet olarak “görüşmenin içinde olmadık, olmuyoruz” diyerek, Öcalan’a ev hapsi ve genel af gibi konuların söz konusu olamayacağını belirtti.

Afrika seyahati öncesinde havaalanında açıklama yapan Türk Başbakan Erdoğan, İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmeleri doğrulayarak, gayretlerinin ''PKK ile mücadelede başarılı olmak'' olduğunu söyledi. Erdoğan, “Yeni başlamış bir süreç değil. Tüm gayretimiz terörle mücadelede başarılı olabilmek, ülkemize huzur ve refahı tam manasıyla getirebilmek” dedi.

“Daha önce başladığımız süreci devam ettirmek niyetindeyiz” diyen Erdoğan ''ancak kendilerinin görüşme içinde olmayacakları'' iddiasında bulundu. Erdoğan, “Devletin en önemli enstrümanı istihbarat teşkilatıdır. Bu adımı attık, atıyoruz, atacağız. Bu gelişmeler esnasında bizler siyasetçi olarak böyle bir görüşmenin içinde olmadık, olmuyoruz” diye konuştu.

Türk Başbakan Erdoğan, ‘terörle mücadele, siyasetçiyle müzakere’ söylemini tekrarlayarak, Oslo benzeri müzakereler sürecinin de gündeme gelebileceğini söyledi. Erdoğan, "Şu an bir takım gelişmeler var. Terörle mücadele ederiz, siyasetçi ile müzakere ederiz. Bu görüşmeler yapılır, görüşmeler sürecinde müzakereler yapılır. Biliyorsunuz daha önce Oslo vardı. Şimdi gündemimizde Oslo yok. Ama önünü de kapamıyoruz, Oslo olmaz başka yer olur. Biliyorsunuz Avrupa örgütün siyasi ayağıdır" diye konuştu.

Görüşmeler sürecinde, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve medyadan gerekli desteği görmediklerinden yakınan Erdoğan, "Biz el ele verirsek başarılı oluruz. Şu ana kadar olduğu gibi el ele değiliz. Ne basından ne STK'lerden destek alıyoruz. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir" dedi.

Gazetecilerin yeni süreçte "provokasyon gibi durumları bekleyip beklemedikleri" yönündeki sorusuna yanıt veren Erdoğan, "Bu devam eden bir süreç zaten. Yeni bir süreç değildir" diye belirtti. Görüşmeler kapsamında "terör" suçlarından cezaevinde bulunanların serbest bırakılıp bırakılmayacağı yönündeki soruya cevap veren Erdoğan, "4. Yargı Paketi çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda Meclis gündemine getireceğiz. Ama teröre bulaşmış olanları bağışlayan, genel af gibi bir şey asla söz konusu değildir. İmralı için ev hapsi gibi bir durum asla mümkün değildir. AKP iktidarında böyle bir şey olamaz" diye konuştu. Müzakereler çerçevesinde somut talepler olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Her şeyi paylaşamam, paylaşacaklarım var, paylaşamayacaklarım var. Ama bunların çoğunu da uygulamada zaten görürsünüz" diye belirtti. 


ANF

Hiç yorum yok: