16 Ocak 2013 Çarşamba

DTK: Hayatı Durdurarak Ulusal Birlik Ruhuyla Törene Katılalım


AMED - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Paris’te katledilen Sakine Cansız, Leylaş Şaylemez ve Fidan Doğan için Diyarbakır’da düzenlenecek törene katılım çağrısında bulundu. “Perşembe günü yaşam bu arkadaşlarımız şahsında özgürlüğe kilitlenmelidir” diyen DTK, herkesi Perşembe günü hayatı durdurarak ‘ulusal birlik ruhuyla’ törene katılmaya çağırdı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Paris’te 9 Ocak günü düzenlenen suikast sonucu katledilen Kürt kadın siyasetçileri Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Perşembe günü Diyarbakır’da gerçekleştirilecek törenle ilgili açıklamada bulundu. Tüm birleşenleri, ulusal-toplumsal çevreleri ve halkı Perşembe günü hayatı durdurarak ulusal birlik ruhuyla bu törene katılma çağrısında bulunan DTK’nin açıklaması şöyle:

“9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in katledilmesi Kürt halkının tarihine yeni bir acı eklemiştir. 3 Kürt kadının seçilmesi bu saldırıyı yapan karanlık güçlerin hedefinin Kürt halkının barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesi olduğunu göstermektedir. Seçilen Kadın siyasetçilerinin yaşamları aynı zamanda Kürt halkının 40 yıllık mücadele tarihinin bir özetidir. 3 Kuşaktan 3 Kadın Kürt halkının özgürlük mücadelesini simgelemektedir.

Sayın Sakine Cansız, Kürt halkı için çok önemli bir değerdir. Yaşamı, direnişi, mücadele azmi Kürt kadınına örnek olmuş ve bugün kadın özgürlük hareketinin devrimsel atılımların merkezinde yer almıştır. 1938 Dersim Tertelesiyle (Katliam) yapılmak istenen Kürdün fiziksel ve kültürel imhasına cevap olan bir yaşam ve direniş gerçekliğini sergilemiştir. Amed zindanındaki vahşete “direnmek yaşamaktır” şiarıyla karşı duran Kürt halkının değerli evlatlarının önde gelen direnişçisi olmuştur. İşte bundan korktular, Kürt olduğundan, Alevi olduğundan, kadın olduğundan ve özgür yaşam tutkunu olduğundan korktular.

Yarattığı saygınlık, sadece Kürt halkında ve devrimci, demokrat kamuoyunda değil, işkencecileri bile etkilemiştir. Bu duruş Kürdün hakikat arayışının izdüşümüdür. Halkımızın bu yaşamı unutma ihtimali yoktur. Yaşamı, direnişi ve şahadeti Kürt halkının ulusal birliğini güçlendiren bir manifesto olmuştur. Sayın Sakine Cansız’ın Kürt halkının ulusal direniş tarihinde önemli bir yeri olacaktır.

Sayın Fidan Doğan Kürt halkının ulusal birliği çerçevesinde yıllarca diplomasi çalışması yürüten değerli bir kadın siyasetçisidir. Kürt halkının haklı davasını uluslar arası arenada anlatmak için yılmaz bir çalışmanın içerisinde olmuştur. Mücadelesi önemli değerler ortaya çıkarmış ve diplomasi çalışmaları için ciddi bir zemin yaratmıştır.

Sayın Leyla Şaylemez Kürt gençliğinin dinamik mücadeleci yönünü yansıtan bir Kürt gencidir. Gençliğinin verdiği coşkuyla halkının mücadelesine katılmıştır. Kürt halkının direniş ruhunun sürekliliğini göstermektedir.

Halkının özgürlüğü için yüreğini koparıp ateşe atan 3 kadın arkadaşımızın ortaya koyduğu mücadele ve direniş ruhu elbette ki özünü bu halkın direniş dolu tarihinden almıştır. Bu temelde 3 arkadaşımızı sahiplenmek bu halkın evlatlarının ortaya koyduğu büyük değerleri sahiplenmek anlamına gelecektir.

Üç Kürt kadın siyasetçimiz Amed’ten sonsuzluğa yolculanacak ve kendi memleketlerinde toprağa verilecektir. 16-01-2013 Çarşamba günü saat 20.30’da cenazeleri Amed’e gelecek ve kitlesel karşılanacaktır. Perşembe günü saat 09.00’da bu üç değerli kadın arkadaşımızın cenazeleri, bırakıldığı Özel Bağlar Hastanesinden alınarak yürüyüşle tören için Batıkent Meydanına getirilecektir. Bugüne kadar değerlerine canı pahasına sahip çıkan halkımız, 3 özgürlük neferini ortaya koyacağı direniş ile sahipleneceğinden şüphemiz yoktur. Perşembe günü yaşam bu arkadaşlarımız şahsında özgürlüğe kilitlenmelidir. Bugünü ulusal direniş şeklinde halkımızın özgürlük, demokrasi ve barış istemindeki ısrarını tün dünyaya gösteren bir biçimde karşılamak gereklidir. Bu temelde bileşenlerimizi, ulusal-toplumsal çevreleri ve tüm halkımızı Perşembe günü hayatı durdurarak ulusal birlik ruhuyla bu törene katılmaya çağırıyoruz.”


ANF

Hiç yorum yok: