1 Ocak 2013 Salı

Batı Kürdistan'da Demokratik Özerklik Yasaları Oluşturuluyor


Özerklik sistemini inşa eden Rojava Kürdistan’da erkek egemen sisteme büyük darbe. Daimi Meclis’in hazırladığı yeni Medeni Kanun’a göre, ‘zorla evlilik, çok eşlilik, berdel, başlık parası, kadına şiddet’ yasak

ÖZERKLİĞİN YASALARI YAZILIYOR

Batı Kürdistan Daimi Meclisi’nin ‘Rojava Demokratik Özerklik Yasaları’ gündemiyle yaptığı 3. Olağan Meclis toplantısında devletçi sistemlerin alternatifi kent ile bölge meclisleri, belediye, güvenlik ve asayiş, yargı, adalet, sosyal hizmetler ve Medeni Kanun yasalarının çerçeveleri oluşturuldu.

ERKEK EGEMEN SİSTEME DARBE

Medeni Kanun kadın özgürlüğü için bir devrim adeta. Erkek egemen sistemi parçalayan yasaya göre, zorla ve küçük yaşta evlilik, çok eşlilik, başlık parası, berdel gibi uygulamalar yasaklandı. Kadına şiddetin cezaya bağlandığı yasada boşanma da erkek tekelinden çıkarıldı.

 
ROJAVA DEVRİMİ’NİN İLK ADIMI KADINLAR
Rojava Kürdistan Daimi Meclisi’nin “Rojava Demokratik Özerklik Yasaları” gündemiyle yaptığı 3. Olağan Meclis toplantısı sürüyor. Şam, Halep, Hesekê, Afrin, Qamişlo, Derbisiyê, Derik, Girkê Lege’den Meclis üyelerinin katılımıyla Amudê’de başlayan toplantının ilk gün oturumları gece saat 22.00’a kadar devam etti. Gün boyu süren tartışmalar sonucunda Kent, bölge Meclis yasaları, belediye, güvenlik ve asayiş, yargı ve adalet ile Sosyal hizmetler yasalarının çerçeveleri oluşturuldu. Tartışmalarda oluşturulacak yasalarda devletçi sistemlerin öngördükleri hukuk yerine, alternatif bir sistem olarak özerklik yasaları da tartışıldı.

Kadına yasal güvence
Toplantının önceki günkü oturumunda ise Medeni Kanun başlığıyla kadının toplumsal ve siyasal yaşamdaki yeri, kadına karşı şiddetle mücadele, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine dönük yasalar ele alındı. Oluşturulan yasaya göre bundan böyle zorla ve küçük yaşta evlilikler ile çok eşlilik, başlık parası, berdel gibi uygulamalar yasaklandı. Boşanmaların karşılıklı rıza ve anlaşma ile olması, boşanmanın erkeğin tekelinden çıkarılması, eşlerin ayrılması durumunda çocukların 15 yaşına kadar annenin yanında kalması da yasanın diğer başlıklarından.

Kadın karar süreçlerinde
Miras ve mülk edinmedeki eşitsizliklerin kaldırılmasına da yasada yer veren Daimi Meclis, kadının yaşamın her alanında karar süreçlerine katılımının esas alınmasını da yasaya bağladı. Toplantıda yapılan konuşmalarda da, Demokratik Özerkliğin toplumsal eşitliğin sağlanması ve cinsiyetçiliğin aşılması hedefiyle çıkarılan bu yasalarla gerçek karşılığını bulacağı ve toplumsal özgürlüğün bu yasalarla sağlanacağı dile getirildi.


Özgür Gündem

Hiç yorum yok: