13 Aralık 2012 Perşembe

Yüzlerce Çete Mensubu Türkiye'den Giriş Yaptı, YKK'den Çağrı


Serêkaniyê - Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentinde Türkiye destekli 20 çeteci gruba mensup yüzlerce silahlı kişi ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar sürerken, Yüksek Kürt Konseyi (YKK) bu grupları kenti derhal terk etmeye çağırdı. YKK, halkın güvenliği için bütün imkanların seferber edileceğini bildirdi.

Serêkaniyê’de Çarşamba gününden beri devam eden çatışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yapan YKK, 11 Aralık’ta Hama’ya bağlı Alevi köyü Ekreb’de 160 kişinin öldüğü katliamı, Halep’teki Kürt mahallesinde 5 Kürt çocuğunun katledildiği top atışlarını ve cenaze konvoyuna yapılan saldırıları şiddetle kınadı.

Serêkaniyê halkı için “tam destek” mesajı veren YKK, çatışmaların durması için anlaşma yapılmasına rağmen bu kentte savaş çıkartılmak istendiğine işaret etti. Serêkaniyê’deki saldırıyı şiddetle kınayan YKK, çeteci gruplara şu çağrıda bulundu: “Bu gruplar derhal kenti ve çevresini terk etmeli. Sukünetin geri gelmesi için kentin yönetimi halka bırakılmalı. Göç edenler de kente geri dönmeli.”

Serêkaniyê dolaylarındaki bütün çevrelere seslenerek, halklar arası kardeşliğe zarar veren bu yabancı güçlere karşı mücadele çağrısı yapan YKK, bölge halklarından güvenlik ve sükunet için güçlerini birleştirmesini istedi.

Açıklamada Katar’da kurulan Suriye Ulusal Koalisyonu ve Suriye muhalif güçlerine de, halkların kardeşliğine zarar veren bu çatışmalı duruma acilen müdahale çağrısında bulundu. YKK, Koalisyondan yaşanan saldırılar karşısında tavrını netleştirmesini istedi.

EN AZ 25 ÇETE MENSUBU ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan Rudaw’a konuşan Yüksek Kürt Konseyi İlham Ahmed, yaklaşık 500 silahlı çete mensubunun bugün Türkiye üzerinden Serêkaniyê’ye girdiğini belirtirken, çatışmaların sürdüğü bilgisini verdi. Ehmed, en az 25 çete mensubunun öldürüldüğü ve bir YPG savaşçısının hayatını kaybettiğini belirtti.

Çarşamba günü saat 13.00’ten bu yana saldırılar nedeniyle çatışmalar yaşanıyor. Bugün sabah saatlerinde çatışmalar yeniden şiddetlendi. Alınan bilgilere göre saldırılara katılan çeteci gruplar şöyle:

Ketiba Enwar El Haq, Liwa Ehfad El Resul, Rakka Askeri Devrim Konseyi, Ketiba El Faruk, Ketiba Dire El Cezîre, Şeyh İslam El Tumeyme, Ketiba Ali Bin Abi Talib, Ketiba El Alahu Ekber, Tabura Mergada, Rakka Devrim Güvenliği Ofisi, Guraba El Şam, El Adiyat Taburu, El Ebrar Taburu, Şedadi Taburu, Ehrar Xwêran (Heran) Taburu, Cind El Heremeyn Tümeni, Dir El Şemal Taburu, Cindullah, Mendic ve Cerablus Kahramanları, Ehrar El Tewaif Taburu.

Çatışmaların Mehet ve Ebra mahalleleri ile Heseke yolu üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre Haseke tarafından gelen gruplar, Til Ziyab Köyü’nün yardımı ile Eloka Rojhilat köyü ile Ezidi Kürtlerin yaşadığı Çapa köyüne geçti. Gruplar bu hatta üzerinden geldikten sonra Eloka Rojhilat köyü yakınındaki YPG kontrol noktasına saldırıda bulundu.

TÜRK BAYRAKLARI VE BİLGİSYARLAR ELE GEÇİRİLDİ

YPG güçleri Ehrar Heran ile Dera Zor isimli grubun Askeri Meclisi tarafından üs olarak kullandığı iki eve girdi. Kürt savaşçılar bu evlerde Türkiye bayrakları ve iki bilgisayar ele geçirdi. Tel Xelef (Tel Halaf) ile Türkiye tarafından da gruplara takviye yapıldığı ve Türkiye tarafından zaman zaman top atışları yapıldığı bildirildi.

YPG yaptığı açıklamada, Çarşamba günü bir ekmek fırını etrafında çatışmaların yaşandığını belirtirken dünkü çatışmalara ilişkin şu detayları verdi: “Güçlerimiz grubu uzaklaştırmak istedi. Ancak grup ateş açtı ve çatışmalar başladı. Bu noktadaki çatışmalarda 7 saldırgan öldürüldü. Çatışmalar kentin farklı noktalarında geç saatlere kadar sürdü. YPG üç koldan çeteci gruplara müdahalede bulundu. Hasekê Kavşağı’nda şiddetli çatışmalar yaşandı ve burada çeteci gruptan çok sayıda ölü ve yaralı oldu. Bu çatışmada 7 kaleşnikof YPG tarafından ele geçirildi. Şiddetli çatışmalar ardından gruplar ölü ve yaralılarını alarak geri çekildiler.”

YPG açıklamasında, çatışmalar sırasında bir kayıp verdiklerini bildirdi. Hayatını kaybeden savaşçının Goran Dêrik olduğu belirtilirken, bir Kürt savaşçının da yaralandığı kaydedildi. 


ANF

Hiç yorum yok: