1 Kasım 2012 Perşembe

Cezaevine Giden Heyet Başbakan Erdoğan'ı Yalanladı

CHP Heyeti

Başbakan Erdoğan'ın açlık grevdekilere ilişkin, "Sadece bir kişi ölüm orucunda. Diğerleri şov yapıyor, herşey yiyorlar" açıklaması ardından 6 cezaevinde incelemelerde bulunan CHP heyeti TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Heyet yaptıkları incelemede açlık grevindekilerin 'yiyip içtikleri' yönündeki bir bulguya rastlamadıklarını belirterek, tutsakların 50'nci günü aşan açlık grevinde yetersiz beslenmeye bağlı olarak; mide bulantısı veya midenin kasılması, ağızdan, idrar yollarından veya makattan kan, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması veya iyi görememe, bedenin çeşitli bölgelerinde uyuşma veya titreme, halsizlik ve uyku bozuklukları, boğazda ve solunum yollarında yanma, yürüme ve konuşmada zorluk, duyu organlarında hassasiyet, sıvı alma ve hap yutmada zorlandıklarını tespit etti.

Açlık grevi eylemindeki tutsakları ziyaret eden ve aralarında CHP'den Aytuğ Atıcı, Melda Onur, Nurettin Demir, Veli Ağbaba'nın bulunduğu heyet, izlenimlerini TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında açıkladı.

CHP heyeti bugün düzenledikleri basın toplantısında, “Açlık grevi eylemcilerinin ‘yiyip içtikleri’ yönünde bir bulguya rastlanmamıştır” dedi.

Eylemcilerin, kamuoyuna yansıyan talepleri dışında herhangi bir talepleri olmadığına dikkat çeken CHP'liler, "Eylemcilerden hiçbiri kendisinin açlık grevine zorlandığını veya bunun için tehdit edildiğini söylememiştir" dedi.

51. gününe giren açlık grevleri ile ilgili 6 farklı hapishanede 50'den fazla eylemciyle görüştüklerini belirten CHP heyeti, ilk ziyaretlerini, 19 Ekim 2012 tarihinde, Sincan 1 ve 2 No’lu F tipi Cezaevleri ile Sincan Kadın Kapalı Cezaevine gerçekleştirdiklerini, son olarak da 31 Ekim 2012 tarihinde Kandıra 1 ve 2 No’lu F Tipi Cezaevleri ile Bolu F Tipi Cezaevinde açlık grevi eylemini sürdüren tutsaklarla görüştüklerini açıkladı.

58 farklı cezaevinde 658 tutsağın açlık grevlerini sürdürdüğü belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:

Görüştüğümüz mahpuslarlasın iddiasına göre: Bazı basın-yayın organlarında açlık grevinin bırakıldığı yönünde yer alan haberler, destek amaçlı açlık grevine katılanlardan ibarettir. Eylemcilerim iaşe bedeli bakanlık tarafından kesilmiştir ve açlık grevi sürecinde eylemcilere hiçbir şey verilmemektedir.

Bolu F Tipi Cezaevinde açlık grevinin 50. gününde 10, 17. gününde ise 9 kişi mevcuttur. Kandıra 1 No’lu F tipi Cezaevinde 50. günde 11, 17. günde ise 4 kişi ve Kandıra 2 Nolu Cezaevinde 9 kişi 50. günde, 5 kişi ise 17. Günde açlık grevi eylemini sürdürmektedir.

Görüşülen 28 kişiden 11’i tutuklu, 17 ise hükümlüdür. 20 ila 47 yaş arasında bulunan 28 kişinin yaş ortalaması 33’tür. En fazla kilokaybı 18 kilogram, en az kilo kaybı 6 kilogram ve ortalama kilo kaybı 10 kilogramdır.

Dikkat çeken unsur sadece kilo kaybı değildir; pek çok eylemcide çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlamıştır.


YİYİP İÇTİKLERİNE DAİR BULGUYA RASTLANMADI

Heyetimiz tarafından yapılan inceleme ve görüşmeler sonucunda ziyaret edilen açlık grevi eylemcilerinin "yiyip içtikleri" yönünde bir bulguya rastlanmamıştır. Eylemciler, kamuoyuna yansıyan talepleri dışında herhangi bir talepten bahsetmemiştir. Görüşülen eylemcilerden hiçbiri kendisinin açlık grevine zorlandığını veya bunun için tehdit edildiğini söylememiştir.

Özelikle bazı eylemcilerin aşırı kilo kaybetmeleri ve bazı rahatsızlıkların baş göstermesi eylemciler açısından kritik günlere işaret etmektedir. Can kayıplarının muhtemel olduğu günlere doğru ilerken, yetersiz beslenmeden dolayı kalıcı hastalıklar da ortaya çıkabilir. Bu açıdan eyleme ciddiyet ve sorumluluk bilinciyle yaklaşılması, olayın insani boyutunun göz ardı edilmemesi gerekmektedir.


ANF

Hiç yorum yok: