9 Kasım 2012 Cuma

BDP’den Açlık Grevleriyle İlgili Yeni Eylem Planı

59. gününe giren açlık grevleriyle ilgili AKP Hükümeti’nin tutsakların taleplerini görmezden gelen tutumu sürerken, BDP “kaybedilecek tek bir saniyeye bile tahammülümüz olmamalıdır” diyerek yeni bir eylem planı çıkardı. Kitlesel mitinglerle tutsakların taleplerini sahiplenecek olan BDP, 11 Kasım günü tüm illerde cezaevlerine yürüyecek. Aynı akşam ‘hayatları karartmayın’ şiarıyla ışıkları karartma eylemi yapılacak.

Cezaevlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık-güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması, anadil önündeki tüm engellerin kaldırılması talebiyle başlatılan ve on bin tutsak tarafından sürdürülen açlık grevleri 59.gününe girdi.

BDP Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak imzasıyla dün il örgütlerine bir genelge göndererek demokratik eylemlerin yükseltilmesini istedi.

Genelgede, 12 Eylül tarihinde 63 tutsakla başlatılan açlık grevlerinin 5 Kasım tarihinde on bin tutsağın katılımıyla yeni bir boyut kazandığına dikkat çekildi.
BDP olarak ilk günden itibaren tutsakların taleplerini ve direnişini sahiplendiklerinin altının çizildiği genelgede “çünkü bu talepler bizim de yıllardır savunduğumuz, mücadelesini verdiğimiz taleplerdir. Çünkü bu taleplere olumlu yanıt verilmesi durumunda, Kürt sorununun demokratik, siyasi, barışçıl çözümünün önünün açılacağına da inanıyoruz. Çünkü olumlu yanıt verilmesi durumunda, yıllardır yaşanan acıların, savaşın yol açtığı ölümlerin daha da artmaması için olanak yaratılmış olacaktır” denildi.

Ancak tüm bu hayati ihtiyaçlara rağmen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin açlık grevlerine karşı “inat, görmemezlik ve karşıtlık” tutumunun sürdüğünü ifade eden BDP, “bu yaklaşım grevlerin ölüm olmadan sonuçlanmasına hizmet etmez. Kürt sorununun çözümüne katkısı olmaz. Hatta telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir” uyarısında bulundu.

Genelgede açlık grevini sonlandıracak en temel olgunun bu meşru direnişin sahiplenilmesi olduğuna vurgu yapan BDP “kaybedilecek bir tek saniyeye dahi tahammülümüz olmamalıdır” diyerek il ve ilçe örgütlerine demokratik eylemleri yükseltme çağrısında bulundu.

Genelgeye göre; 10 Kasım Cumartesi günü Cizre’de, 11 Kasım Pazar günü Siirt’te kitlesel mitingler gerçekleştirilecek. Mitinglere BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da katılacak. 12-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul ve Van’da Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla mitingler düzenlenecek.

BDP’liler 13 Kasım’da ise Mardin Cezaevi önünde mitingle tutsakların taleplerini dile getirecek.

11 KASIM GÜNÜ CEZAEVLERİNE YÜRÜNECEK

BDP il ve ilçe örgütleri ise 11 Kasım Pazar günü saat 12.00’de açlık grevlerinin sürdüğü tüm cezaevlerine yürüyüşler düzenleyecek.

Genelgede yürüyüşler ile ilgili “bu yürüyüşler engelleme ile karşılaşsa dahi ısrarcı ve kararlı olunacaktır. Akşam saatlerine kadar cezaevi önünde kalınacaktır” denildi.

Aynı gün akşam saatlerinde ise Kürdistan’da ve BDP’nin örgütlü olduğu bütün illerde saat 19.00’dan itibaren “hayatları karartmayın, ölümlere hayır” şiarıyla ışık kapatma eylemi gerçekleştirilecek.
‘HAYATLARI KARARTMAYIN’ ŞİARIYLA IŞIKLAR KARARTILACAK

Genelgede bu eylemle ilgili de şu ifadeler yer aldı:

“11 Kasım Pazar günü örgütlü olduğumuz bütün illerde, açlık grevlerine dikkat çekmek ve taleplerin sahiplenildiğini göstermek amacıyla saat 19.00’dan itibaren bütün evlerin ve işyerlerinin gece boyunca ışıklarını kapatmaları, evlerin ve işyerlerinin dış pencere ya da balkonlarında mum yakarak “HAYATLARI KARARTMAYIN, ÖLÜMLERE HAYIR” mesajı vermeleri çağrısı yapılacaktır. Bir gece sürecek olan bu eylemin halka duyurulması için basın açıklamaları, halk toplantıları, yerel medya imkânları, sosyal medya, el ilanları vb. yöntemler kullanılmalıdır. Evlerin özellikle caddeye bakan balkon ve pencerelerine mum bırakılmasının da cezaevlerinde ve dışarıda hayatların kararmaması açısından önemli bir mesaj olacağı unutulmamalıdır. 30 Ekimde hayatı durdurarak topyekun direnişe katılan halkımızın, bu konuda da göstereceği kitlesel katılım büyük ve güçlü bir mesaj olacaktır.”


ANF

Hiç yorum yok: