9 Kasım 2012 Cuma

Ayna ve Üçer Dönüşümsüz Açlık Grevine Başladı

Türk cezaevlerinde bulunan siyasi tutsakların 12 Eylül’den bu yana sürdürdükleri açlık grevine destek veren BDP Diyarbakır Milletvekili Ayna ve BDP Van Milletvekili Üçer de, süresiz dönüşümsüz açlık grevine katıldı.

Türk cezaevlerinde bulunan PKK ve PAJK’lı tutsakların öncülüğünde 59 gündür bedenlerini ölüme yatırarak sürdürdükleri açlık grevine destek artıyor. DTK Daimi Meclisi üyelerinin dün başladığı süresiz dönüşümsüz açlık grevinin ardından, DTK Koordinasyon üyeleri Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Van Milletvekili Özdal Üçer’de DTK binası önünde yaptığı açıklama ile süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurdu.

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ve BDP’li yöneticiler, ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Barış Anneleri, İsveç Sol Parti Upsala bölgesi dış işleri sorumlusu Yekbun Alp gibi birçok kişinin katıldığı açıklamada sık sık “Disa disa serokê me Öcalan”, “Katil başbakan” sloganları atıldı.

SOMUT ADIM ATILMADI

Van Milletvekili Üçer yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalarla tüm kamuoyunu umutlandırdığını ifade ederek, “Sayın Arınç’ın konuşmasının üzerinden 4 gün geçmesine, açlık grevindeki arkadaşlarımızın geçirdiği her anın ölüm anlamına gelmesine rağmen somut bir adım atılmadı. Bir an önce adım atılmalıdır” dedi.

Açlık grevindeki tutsakların kararlılıklarını bir kez daha dile getiren Üçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu insanların toplumun tümünün kabullendiği taleplerini sizler hükümet temsilcileri olarak dile getirdiniz. Peki açıklamanın üzerinden dört gün geçmesine rağmen, 4 dakikanın geçmesi bile ölüm, tehlike demekken neden adım atmıyorsunuz? Engel olan nedir? Onların taleplerinden biri, Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılarak sağlık, güvenlik, özgürlük koşullarının sağlanması talebinin yerine getirilmesi için nedir engel olan, mantıksız olan nedir? On binlerce siyasi tutsağın suçu nedir ki o kadar insan cezaevlerine tıkılmış durumdadır? Kürt kimliğini Anayasa’da güvence altına almanın önünde engel olarak ne var? Anadilde eğitimin önünde makul olmayan ne var? Bunların hepsini onlar soruyorlar biz de bu sorulara cevap bekliyoruz.”

ONLARIN ÖLÜMÜNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Her geçen dakikanın 59 gündür açlık grevinde olan tutsakları ölüme bir adım daha yaklaştırdığının altını çizen Üçer, “Analarımız çocuklarının, gençlerinin, bizler de yoldaşlarımızın gün geçtikçe gözümüzün önünde eriyip gitmesine tahammül etmiyoruz. Biliyoruz ki onlar, bu halk için inandıkları değerleri için bir fedakarlık eylemi yapıyorlar. Ancak bizim onların ölümüne tahammülümüz yok bunu herkes bilsin. Onlar Kemal Pir’lerin yoldaşları bunu biliyoruz. Onlar, yaşamı uğrunda ölecek kadar seviyorlar bunu biliyoruz. Ama onlar da bilsinler ki; biz de onları onların uğrunda ölecek kadar seviyoruz” diye konuştu.

DÖNÜLMEZ BİR YOLUN SINIRINDAYIZ

Hükümet Sözcüsü Arınç’ın açıklamasını toplumsal basıncın etkisiyle yaptığını söyleyen Üçer, yapılan açıklamanın gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti. Üçer, ana akım medyayı da eleştirdi.
Devlet kanadından yapılana açıklamaları ve verilen sözleri önemsediklerini belirten Üçer, “Şuan dönülmez bir yolun sınırındayız. Gelişebilecek en ufak bir olumsuzluktan hükümet sorumludur. Zindan direnişçilerine Kürt halkına hakarette bulunan başbakana sesleniyoruz: senin bu dilin bu halkı bağlamıyor, vazgeç bu dilinden. Vazgeç ölümlerden” dedi.

Türk cezaevlerindeki açlık grevleri ve DTK Daimi Meclis üyelerinin açlık grevi eylemleri devam ettikçe kendilerinin de eylemlerini sürdüreceklerini belirten Üçer, hükümetin süreci oyalama sürecine çevirmeden tutsakların taleplerini karşılamasını ve müzakereleri başlatmasını istedi.

Üçer son olarak, Kürt halkını serhıldanlara çağırdı.

Ayrıca İsveç Sol Parti Upsala bölgesi dış işleri sorumlusu Yekbun Alp’da cezaevlerindeki açlık grevine destek vermek amacıyla 3 günlük açlık grevine başladı.

Açlık grevinde olanların isimleri ise şöyle:

Cafer Kan, Meral Güngör, Seydi Fırat, Asya Tekin, Naşide Buluttekin, Osman Özçelik, Fırat Alökmen, Zöhre Taş, Şilan Elmas, Mehmet Baysal, Remzi Kızılkaya, Ramazan Özbek, Fırat Tursun.


ANF

Hiç yorum yok: