4 Ekim 2012 Perşembe

YPG, Qamişlo'da Tugay Kurdu

Qamişlo - Batı Kürdistan’ın askeri gücü olarak kendisini örgütleyen Halk Savunma Birlikleri (YPG), kurulduğu Temmuz 2012’den bu yana ikinci tugayını oluşturdu. Silahlı güçlerinin sayısı giderek artan YPG’nin ikinci tugayı Batı Kürdistan’ın en büyük kenti Qamişlo’da ilan edildi.

Suriye’de savaşın giderek şiddetlendiği bir dönemde Kürtler de güvenliklerini arttırıyor. Batı Kürdistan’ın tüm şehirleri ile 600 bin Kürdün yaşadığı Halep’teki Kürt mahallelerinin güvenliğini sağlayan YPG, Eylül ayında Afrin’de kurduğu birinci tugayının ardından, bugün de Qamişlo’da ikinci tugayını kurdu. “Şehid Sarya” adını taşıyan tugay bir merasimle ilan edilirken, törene YPG komutanlarının yanı sıra “Şehit Aileleri Derneği” yetkilileri ile özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin aileleri katıldı.

YPG’YE KATILIMLAR ARTIYOR

Kürtçe ve Arapça dilleri ile kuruluş ilanının yapıldığı törende, okunan bildiride bir buçuk yılı aşkın bir süredir Suriye’de yaşanan olaylara dikkat çekilerek, bir yandan şoven Baas rejimi, diğer yandan da Arap muhalefetin inkarcı zihniyeti ile güvenlik sorunlarının Kürdistan halkları için de tehdit oluşturduğuna vurgu yapıldı.

Bu tehlikelere karşı YPG’nin uzun bir süredir güvenlik çalışmalarını sürdürdüğüne işaret edilen bildiride, “Askeri çalışmalarımız üst düzeye ulaştı. Batı Kürdistan’ın tüm kent ve bölgelerinde savaşçı katılımları oldu. Biz Kürt halkı ve bölge halklarının güvenliği için her gün şehit veriyoruz. Bu hazırlıklar kapsamında biz YPG Komutanlığı olarak Qamişlo’da Şehid Sarya adıyla kendi askeri tugayımızı ilan ediyoruz. Şehid Sarya Tugayı, Qamişlo ve çevresinde faaliyet yürütecek” denildi.

Bildirinin sonunda Kürdistanlı tüm Kürt, Arap, Ermeni, Asuri ve Süryani gençlere YPG saflarına katılma çağrısı yapıldı.

SALDIRILAR

Son haftalarda Batı Kürdistan’a yönelik sızma girişimleri ve saldırılar artış gösterdi. 27 Eylül gün Afrin’in Şerawa ilçesine bağlı İska köyünde Türkiye bağlantılı bir grup, Sivil Savunma Komitesi’nin (Asayiş) bir üyesinin kaldığı eve saldırı düzenledi. Çatışmada iki saldırgan ölürken, Asayiş üyesi de hayatını kaybetti.

28 Eylül günü yoğun bir Kürt nüfusun yaşadığı Halep kentinde Esad ordusu ile Özgür Suriye Ordusu arasında çıkan çatışma sonucu Kürt mahallesini koruyan Asayiş’in bir üyesi hayatını kaybetti. Çatışma ardından YPG güçleri müdahalede bulunarak tehlikeyi bertaraf ederken, Suriye askerleri ve silahlı militanların mahalleye girişine izin vermedi.

2 Ekim günü Batı Kürdistan’ın Dirbesiye kentine bağlı Girê Lûlan köyünde devriye gezen YPG üyelerine sınır hattında konuşlu Türk askerlerinin ateş açması 1 YPG üyesi hayatını kaybetmiş, biri ağır 2’si yaralanmıştı.

BATI KÜRDİSTAN’DAKİ GELİŞMELER

Kürtler 19 Temmuz tarihinden itibaren Batı Kürdistan’daki bir çok kentin yönetimini ele geçirdi. Ancak daha öncesinde, çoğu kentte halk meclisleri kurulmuştu. Bölgenin temel partisi PYD’nin dört yıldır üzerinde çalıştığı demokratik özerklik projesinin hayata geçirilmesi süreci Mart 2011’de ayaklanmaların başlamasıyla birlikte hızlandı. 40 yıldır Araplaştırmaya maruz kalan köy ve şehir isimleri Kürtçeleştirildi, Kürtçe anadil okulları açıldı, Kürtçe eğitim sisteminin oluşturulması için çalışmalar başlatıldı, bölgedeki Kürt güçleri tek bir çatı altında birleşerek Yüksek Kürt Konseyi’nin oluşturdu ve Temmuz’da YPG’nin kuruluşu ilan edildi. Kürtler mevcut durumda Suriye için demokratik bir konfederasyon önerirken, Kürt halkının bir ulus olarak anayasaca kabul edilerek güvenceye alınması ve Batı Kürdistan’ın demokratik özerk bir statüye kavuşmasını istiyor. 


ANF

Hiç yorum yok: